Kereső toggle

A támadáshoz indok kell

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapunk a múlt héten már beszámolt a Bush-kormányzat tevékenységéről, amely egy Irak elleni támadáshoz keres megfelelő indítékokat. A szövetségesek, különösen Európában, nem nézik jó szemmel az ilyen törekvéseket, és nem vélekednek erről másképp a Közel-Keleten sem. A hasonló nézetek és érzelmek eloszlatása, illetve csökkentése érdekében a Pentagon új belső szervet hozott létre, amelynek feladata, hogy saját céljainak megfelelően alakítsa a közvéleményt a különböző közel-keleti, ázsiai, sőt nyugat-európai országokban is.

A szeptember tizenegyedike után létesített Stratégiai Iroda feladatait hagyományosan polgári szervek töltötték be korábban, főképpen a Külügyminisztérium. Az új iroda segítségével a Pentagon terveket készít, elsősorban a külföldi média hírekkel történő ellátására. Szerves része ez annak az új törekvésnek, amely a közvélemény és a kormányzat nézeteinek alakítására irányul mind a baráti, mind az ellenséges országokban, és amely akár a hamis tájékoztatástól sem riad vissza. Bár Donald H. Rumsfeld védelmi miniszter szilárd támogatója az új irodának, annak egyes javaslatait mégsem hagyta jóvá, sőt azok felülvizsgálására a Pentagon vezető jogtanácsosát kérte fel. 

Az új szervről kevés információ áll rendelkezésre, még a Pentagon magas rangú vezetői és a kongresszus katonai tanácsadói is alig tudnak valamit konkrét céljáról és terveiről. Költségvetése abból a tízmilliárdos rendkívüli megajánlásból származik, amelyet a törvényhozás októberben utalt ki a Pentagonnak. Az iroda Simon P. Worden vezérőrnagy vezetésével titkos javaslatokat köröztetett, amelyek erőteljes kampányra hívtak fel a külföldi média és az internet bevonásával. Worden tábornok széles feladatkört irányozna elő a félrevezető tájékoztatást is magában foglaló "fekete" kampánytól a hiteles közérdek? információk közléséig. 

Az iroda munkájának megkönnyítésére a Pentagon a washingtoni "Randon Group" nev? nemzetközi tanácsadó céget is alkalmazta, amelynek vezetője Jimmy Carter elnök volt kampánytanácsadója, John W. Randon. Jóllehet a "Randon Group" semmiféle tájékoztatást nem adott, mondván, hogy szerződése megtiltja a Pentagonnal kapcsolatos munka bármely részletének nyilvánosságra hozatalát, a cég közismert arab országokban folytatott korábbi propaganda-hadjáratairól, beleértve a Kuvait megszállása idején végrehajtott iraki vérengzések elítélését. 

Az új iroda létrehozása éles vitát váltott ki a Pentagonban, amelynek több magas rangú vezetője megkérdőjelezte, vajon nem túlságosan széles körű, esetleg nem éppen törvényellenes-e annak megbízatása? A bírálók aggodalmuknak adtak hangot, hogy az iroda esetleg engedélyt kap nemcsak olyan titkos műveletekre, mint a számítógépes támadások, a pszichológiai tevékenység és félrevezetés, de felhasználhatja a katonaság világot behálózó köztájékoztató gépezetét is. A tiltott tevékenységek keveredése a hagyományos köztájékoztatással világszerte alááshatja a Pentagon hitelét a média, a közvélemény és a kormányok előtt, arról nem is beszélve, hogy a külföldi médiának szolgáltatott hamis hírek végső soron visszakerülhetnek az amerikai hírközlő szervekhez is. 

A stratégiai iroda a Fehér Ház új terrorizmusellenes hivatalával is összehangolja munkáját. Azt követően, hogy amerikai hadirepülőgépek októberben bombázni kezdték Afganisztánt, Washington veszített támogatottságából az iszlám világban – végső fokon ez volt az, ami az új szerv létrehozásához vezetett.

Olvasson tovább: