hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika fele fél
Támadás bármikor, bárhol

2001. 11. 04.
Miközben története során az Egyesült Államoknak első ízben van belbiztonsági minisztere, az egyszer? állampolgár egyre kevésbé érezheti biztonságban magát. Sőt, a jelek szerint úgy tűnik, követhető magatartási mintára vezetői részéről sem számíthat. 



Képviselők a Capitolium előtt. Anthrax miatt zárva Fotó: Reuters

Míg Bush elnök a szokásos rendhez való visszatérésre és a mindennapi tevékenységek nyugodt folytatására próbálja buzdítani a lakosságot, legfőbb ügyésze, John Ashcroft arra figyelmeztet, hogy bizonyítottan újabb terrortámadások várhatók. A kormányzók országszerte győzködik az embereket a légitársaságok járatainak újbóli igénybevételére, Robert Byrd szenátor azonban nyilvánosan kijelenti: ő ugyan fél repülőgépre ülni, s a közlekedési miniszter szintén attól tart, hogy "valami történhet". A tanácsok értelmében mindenki nyugodtan utazhat, ám számítson arra, hogy a katonák habozás nélkül lelövik, ha bármi gyanúsat tesz. Felesleges rettegni a postai küldeményektől, ám tanácsos a postai küldemények kinyitása után azonnal kezet mosni. 

George Bush magabiztosan jelenti ki: "Nem kaptam meg a lépfenét." New York polgármestere, Rudy Giuliani a tévé kamerái előtt bontja ki leveleit, és a Times Square-en sétál. Byrd szenátor viszont inkább úgy véli: a mostani konfliktus "nem pusztán Afganisztán hegyei között zajlik, hanem népünk a saját földjén is veszélyben van". "Az amerikai népnek együtt kell élnie a veszéllyel" – véli Virginia állam kormányzója, James Gilmore is. A republikánus Jesse Jackson pedig úgy gondolja: "Nemzetként most az elképzelhetetlent éljük át." Amikor nemrégiben a kormány arról biztosította a lakosságot, hogy Washingtonban sikerült féken tartani a lépfenekórt, pár napon belül két ember életét vesztette.

"Az ország vezetői kissé tudathasadásos állapotban vannak: háború van, de különben minden normálisan megy. A probléma az, hogy ezt az üzenetet el kell adni az embereknek is – holott ez valójában eladhatatlan" – véli Stephen Hess, a Brookings Intézet tudósa. 

Úgy tűnik, senki nem tudja igazán eldönteni, mennyi információ a jó információ. Ezt a USA Today, a CNN és a Gallup nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatása is jól mutatja: a megkérdezettek véleménye körülbelül 50-50 százalékban oszlott meg a tekintetben, hogy a kormány által közzétett információk, intelmek "csupán megrémítették a lakosságot", vagy hasznosak voltak, és "segítséget jelentettek".

Jóllehet a New York Times közvélemény-kutatása szerint a többség – 87 százalék – teljes mértékben helyesli Bush elnök lépéseit, és 67 százalékuk a kongresszus döntéseivel is egyetért, mégis sokan aggódnak amiatt, hogy talán maga a kormány sem tudja pontosan, mit is kellene tennie mondjuk például a lépfeneügyben. "Az emberek még a nem gyanús postai küldeményeket sem akarják kinyitni. Mert hát ki tudja egyáltalán, mi a gyanús?" – mondja a Kormányalkalmazottak Szövetségének szóvivője. További kételyek forrása, hogy vajon a kormány valóban megtesz-e mindent a válság kezelésére. 

A megkérdezettek 53 százaléka szerint a közeljövőben újabb támadásra kerül sor Amerika ellen – két héttel ezelőtt még csak 46 százalék vélte így –, s a legtöbben biológiai fegyver bevetésétől tartanak. Erről viszont a legtöbben úgy gondolják, hogy a kormány nem tesz meg minden tőle telhetőt a támadással szembeni felkészülésre, amely szerintük a legváratlanabb formákat öltheti. Annyit mindenesetre el kell ismerni: Amerika légterébe naponta szállnak fel F–16-os vadászgépek, hogy közelebbi pillantást vessenek egy-egy gyanúsan viselkedő repülőgépre vagy helikopterre – ám a riasztások eddig sorra indokolatlannak bizonyultak. Sokan tartják úgy, hogy a légikikötők és a légtér megszigorított ellenőrzése miatt a támadást nem is onnan kell várni – ahogy ezt a lépfene is bebizonyította. Ezért sokan sérelmezik, hogy a kormány nem fektet elég hangsúlyt a veszélyeztetett csoportok – mint például a postai dolgozók – védelmére. 

"Azt hiszem, Amerika túlságosan is elbizakodott volt a tekintetben, hogy senki sem árthat nekünk – véli egy fiatal ápolónő. – Már az első anthraxeset után meg kellett volna erősíteni a biztonságot. Most mindenhol felüti a fejét a lépfene, és az ember azt kérdezi magától: mi jöhet még azután?"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!