hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felfordult szerepek
Ideológiák ütközete: jutalom járhat az erőszakért

2001. 10. 07.
Negyven áldozatot követelő öngyilkos merénylet a kasmíri törvényhozás épületénél, autóba rejtett pokolgép Jeruzsálemben, éjszakai terrortámadás egy Gáza-övezetben fekvő izraeli falu ellen, gépfegyvertűz Hebronban a szukkót ünnepén a pátriárkák sírjánál imádkozó zsidókra. Az indiai mészárlást egy pakisztáni székhely? muzulmán terrorcsoport vállalta magára. Az izraeli merényleteket a már jól ismert palesztin Hamasz, és az Iszlám Dzsihád terroristái követték el. 



Afgán férfi egy amerikai segélyszállítmányból származó gabonazsákkal. Késlekedő válasz Fotó: Reuters

Míg a muszlim csoportok az ideológiai harcot továbbra is bombákkal és töltényekkel vívják, a nyugati hatalmak a sokadik ultimátum lejárta után – lapzártánkig – a diplomáciai frontot részesítik előnyben. George W. Bush amerikai elnök a héten látta elérkezettnek az időt arra, hogy kijelentse: a palesztin állam terve mindig is a washingtoni célok között szerepelt. Izraeli részről attól tartanak, hogy a palesztin vezető az erőszak jutalmaként értékeli Bush szavait. A katonai felvonulás ellen számos arab állam képviselője felszólalt a New York-i ENSZ-közgyűlésen. Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter-helyettes szerint a terrorizmus gyökere a jólét hiánya az arab államokban, sürgetve, hogy a Nyugat fokozott erőfeszítéseket tegyen a muszlim tömegek támogatására. 

Az Egyházak Világtanácsa szintén ellenzi, hogy erőszakkal próbálják megfékezni a terrorizmust a világon. 




További cikkeink:


A tálib minta


Keresztre a kártyásokkal

 

Elemzések a dzsihádról 

Bábeli nyelvzavar

A Korán szavai a dzsihádról


Az Egyházak Világtanácsa a terroristák méltóságáért


Nyugati vezetők az iszlámról


Még egyszer a dzsihádról

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!