hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diktátorok jogvédő szerepben
Rasszizmus elleni ENSZ-konferencia rasszista felhangokkal

2001. 09. 03.
Egyhetes ENSZ-konferencia kezdődik a dél-afrikai Durbanben augusztus utolsó vasárnapján. A nemes célkitűzés ellenére – az értekezlet szervezői Durbant a fajgyűlölet elleni harc seregszemléjéül választották – a világértekezlet előkészületei viharos diplomáciai küzdelembe csaptak át, mivel az ülés majdani zárónyilatkozatát előkészítő bizottság a cionizmust a raszszizmussal azonosították. Az Egyesül Államok és Kanada bojkottálja a konferenciát, jelen lesznek viszont olyan ismert jogvédők, mint Fidel Castro, Laurent Kabila vagy Jasszer Arafat.



Izraeli és palesztin aktivisták vitája Durbanben. Felkorbácsolt indulatok Fotó: Reuters

"Mindaddig, amíg Izrael zsidó államként határozza meg magát, és csak zsidók betelepülését teszi lehetővé, a palesztin nép sosem lesz szabad" – vallja Ameer Mahool, egy izraeli arab civil szervezet, az Ittijah elnöke. Mihael Melhior izraeli külügyminiszter-helyettes ezzel szemben nem késett rámutatni: a cionizmus megbélyegzése Izrael legitimációjának alapjait kérdőjelezné meg. Jakov Lévi izraeli nagykövet és Nabil Ramlavi palesztin küldött hosszas egyeztető tárgyalások után jelezte: Izrael és az Egyesült Államok, másfelől pedig az Iszlám Országok Szervezete (IOC) képtelen megegyezni a közös nyilatkozat szövegében. Bár már nem szerepeltet a cionizmust rasszizmussal azonosító megállapítást, az Izrael-ellenes él a találkozó nyilatkozatának legutóbbi szövegváltozatában sem tompult. A dokumentum éppen aktuális szövege etnikai tisztogatással, háborús bűnökkel, rasszista jogrenddel vádolja a zsidó államot.

Az Indiai-óceán partján fekvő Durban városa nemcsak azért tűnt célszer? helyszínnek, mert a gyarmati sors háromszáz s az apartheid negyven évét megélt Dél-Afrikának csakugyan lehet mondanivalója a megkülönböztetésről, hanem mert a város etnikailag maga is rendkívül színes összetétel?: a világ legnépesebb – félmilliós – indiai kisebbségének ad otthont. A városban idén szám szerint a harmadik raszszizmusról rendezett ENSZ-konferencia zajlik. Az előző két – 1975-ben és 1983-ban, Genfben tartott – találkozó vetett alapot a cionizmus és a fajelmélet rokonításának. Ezeken a mostani előkészületeket kísérő viták két főszereplőjének egyike sem vehetett részt: Dél-Afrika az apartheid miatt, Izrael pedig egy 1975-ben elfogadott ENSZ-határozat miatt, amely a cionizmust rasszizmusnak bélyegezte. E kettő között az ENSZ közgyűlése 1991-ig hozott határozataiban nem is tett különbséget. Dél-Afrika azóta leszámolt az intézményesített faji politikával, az Izrael elleni hivatkozási pontokat pedig a hidegháború végeztével hatályon kívül helyezték, ám annak feltételei, hogy a zsidó állam megkülönböztetés nélkül vehessen részt a világértekezleten, nem teljesültek.

Szakértők szerint a rasszizmus elleni világkonferencia az első nagyobb áttörés lehetőségét hozta el a palesztin nemzeti önállóság nemzetközi elismertetése felé. Emellett úgy látják: palesztin mozgalmárok új nemzedéke állt a frontvonalba, akik átgondolt, rátermett és civilizált fellépésükkel nemzetközi konferenciákon a figyelem középpontjába képesek kerülni. "Új szakaszba értünk – állítja Ameer Mahool. – Ez az első alkalom, hogy palesztin küldöttek ilyen jelleg? ENSZ-konferencián vesznek részt. A nemzetközi arénában szabadítjuk fel magunkat Izrael ellenőrzése alól."

Az arab követelések várhatóan még inkább felerősödnek a nemzetközi porondon, ahol az Egyesült Államok befolyása zsugorodni látszik, s egyre inkább Európa és Afrika kerül az érdeklődés középpontjába. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja az aktívan közvetíteni igyekvő Bill Clintont felváltó Bush-adminisztrációnak a közel-keleti rendezés dolgában tanúsított, a mérsékelt arab országok megnyerését szolgáló távolságtartása. Az iszlám világ azért is egyre nagyobb figyelemre tarthat számot, mivel az iszlám mára Európa leggyorsabban növekvő vallása lett, így az érintett nyugat-európai országokban megkerülhetetlen közéleti és politikai tényezővé vált.


Powell nem utazik

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!