hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtönbe megy a MIÉP
Nehezen büntethető a közösség elleni izgatás

2001. 08. 04.
A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal csütörtökön feljelentéskiegészítést rendelt el Bognár László MIÉP-alelnök ügyében Bognár antiszemita kijelentései miatt. A politikus ellen többen – köztük több zsidó szervezet – feljelentést tettek a Fradi eladásával kapcsolatos megjegyzései miatt. Bognár július 25-én a Fotex tulajdonosait egy mohó, gátlástalan üzletcsoportnak nevezte, amelynek nincs semmi köze a magyarsághoz. Közölte: "A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszer? gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők." 



Antiszemita transzparens az FTC–UTE mérkőzésen. Magyarország, amit a szívedbe rejtesz? Fotó: MTI

A MIÉP szerdai sajtótájékoztatóján Csurka István fenntartotta a párt álláspontját a Fradi eladásáról. Közölte: ha kijelentései miatt Bognár László alelnöknek börtönbe kell vonulnia, akkor vele mennek a többiek is. A nyomozóhivatal a sajtótájékoztató teljes, hiteles szövegét beszerzi, hogy a rendelkezésére álló tizenöt nap alatt megállapítsa, fennáll-e az alapos gyanú, miszerint a politikus törvénysértést követett el. Orbán Viktor szemmel láthatóan kínosan ügyel arra, hogy a választások előtt néhány hónappal a lehető legkevesebb szélsőjobboldali választópolgárt riasszon el magától és pártjától. 

Mással ugyanis nemigen magyarázható, hogy szokásos szerda reggeli interjújában az FTC többségi tulajdonrészének eladásáról szólva nem határolódott el a MIÉP szélsőjobboldali állásfoglalásától, sőt, annak egy finomabb változatával rukkolt elő, kijelentette: azt hitte, csak egy rossz álom, hogy "emtékások" vették meg a Fradit. A múlt heti MIÉP-es hangulatkeltés egyébiránt a hét végén "meghozta" eredményét: a Fradi–Újpest mérkőzésen a lilák szurkolótáborának egy része náci jelszavakat kiabált és antiszemita üzenetet hirdető transzparensekkel "cukkolta" a Fotex Rt. befektetését egyébként belenyugvással, sőt többségében örömmel fogadó fra-distákat.

A MIÉP sajtótájékoztatója utáni napokban két magánszemély és több társadalmi szervezet is feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen közösség elleni izgatás miatt. Mivel az egyik magánszemély a feljelentést konkrétan a sajtótájékoztatót tartó Bognár László ellen tette, aki egyébként országgyűlési képviselő, az ügyet a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal vette át. A hivatal feljelentés-kiegészítést rendelt el, és várhatóan két héten belül dönt arról, hogy indít-e nyomozást az ügyben. 

"Jogilag azért kényes ügy, mert az Alkotmánybíróság – én voltam a szövegezője – a régi Btk-nak az izgatásra vonatkozó paragrafusát hatályon kívül helyezte, megsemmisítette" – mondta lapunknak Szabó András, nyugalmazott alkotmánybíró. "Mikor megsemmisítettük az ide vonatkozó paragrafust, abból indultunk ki, hogy elvileg a véleménynyilvánításhoz való jog alkotmányos alapjog. Tehát a véleménynyilvánítás szabadságának korlátja nem a tartalom önmagában, hanem a tartalomból következő uszítás. Sajnos a Büntető Törvénykönyv nincs teljes összhangban az Alkotmánnyal: az Alkotmány súlyosan büntetni rendeli a rasz-szizmust, a Büntető Törvénykönyvben viszont nincs egyértelm? következménye ennek." Szabó szerint a legfőbb ügyésznek is állást kellene foglalnia abban a kérdésben, hogy parlamenti szinten megengedett-e az ilyen típusú rasszizmus. 

Halmai Gábor alkotmányjo-gász ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a gyakorlatban a fentihez hasonló feljelentéseket a legtöbbször nem követi nyomozás, mivel a közösség elleni izgatás a nehezen bizonyítható bűncselekmények közé tartozik. A gyűlöletbeszédnek ugyanis vagy erőszakra való felhívást kell tartalmaznia, vagy olyan hatást kell kifejtenie, ami veszélyhelyzet kialakulásához vezethet, illetve vezet, ahhoz, hogy bűncselekményként egyértelműen büntethető legyen. A szakértő szerint azonban ennek megítélése igen nehéz, szubjektív dolog. A konkrét esetben például az ügyésznek azt kell megvizsgálnia, hogy van-e ok-okozati összefüggés a MIÉP sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentések, illetve a hétvégi FTC–Újpest mérkőzés antiszemita felhangjai között. Halmai Gábor egyébként sajnálatosnak tartja, hogy Orbán Viktor, illetve a kormány nem határolódott el a MIÉP kijelentéseitől. Orbán ugyanis "sportrajongóként" arról is beszélt, hogy meglepődött a Ferencváros labdarúgó csapatának eladásán, és arról, hogy számára szokatlan volt az az egyhangúság, amellyel a Fradi küldöttgyűlése döntött a csapat eladásáról. "A miniszterelnök megdöbbenésének nincs üzleti logikája, ezért másfajta logikája kell legyen, ez a másfajta logika viszont engem döbbent meg" – mondta Halmai Gábor. 

A kormánypártok közül senki nem határolódott el a MIÉP kijelentéseitől, ellentétben az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke például azzal hárította el a kérdést, hogy nem ért a futballhoz, miközben a homoszexuális szervezetek kontra Tarlós kérdésben fontosnak tartotta álláspontjának kifejtését. Az FTC-Fotex házasság létrejöttének üzleti vonatkozásaival kapcsolatban Furulyás János, az FTC elnöke az Index online fórumán egy kérdésre válaszolva világossá tette: azért fogadták el a Fotex egyedülálló ajánlatát, mivel ezzel az eladással lehet életben tartani és fejleszteni az FTC-ben a labdarúgást. A Fotex egyébként a klub nyolcvan százalékát vásárolta meg, 2,4 milliárd forintért. Furulyás elmondása szerint ebből az összegből rendezik az FTC adósságait, 1,6-1,7 milliárd forint pedig évente kamatozni fog: a kamatokból, illetve a szponzori szerződésekből befolyó összegekből működtetik majd a 11 szakosztályt. 

Hasonlóképpen bizakodóak az FTC játékosai, illetve szurkolói is. Lipcsei Péter csapatkapitány a Heteknek elmondta: csapattársaival együtt úgy látják, mindenképpen előnyös a Fotex befektetése. "Az MTK játékosaitól tudjuk, hogy Várszegi úr mindig profi körülményeket biztosít a számukra, erre pedig nekünk is szükségünk van. Ráadásul ez a lépés életmentő is volt" – mondta. A tranzakció körül kialakult feszültségek, indulatok kapcsán Lipcsei hangsúlyozta: "Mi ezekkel nem foglalkozunk, nekünk az a dolgunk, hogy a pályán rend legyen. Nem azt nézzük, hogy ki a befektető, hanem azt, hogy biztos körülmények között, jól tudjunk játszani".

Érdekes, hogy még a fradisták hírhedt törzsszurkoló gárdája is békésen fogadta a Fotex érkezését. "A többség a Fradi érdekeit nézi, még akkor is, ha egy zsidó a befektető – állította lapunknak egy törzsszurkoló, majd hozzátette: – Tíz évvel ezelőtt ezt nem lehetett volna megtenni, de ma már lejutott az agyba, hogy befektető nélkül nem lehet profi futballt csinálni." Szerinte a MIÉP ízléstelen módon a saját javára akarja kihasználni a helyzetet. 

A MIÉP szélsőjobboldali kijelentései nemcsak hazánkban váltanak ki sokakból ellenérzéseket. Horváth Ferenc, Izraelben légióskodó válogatott csatárunk, a Fradi egykori játékosa, a Nemzeti Sportnak elmondta: "Engem már itt Izraelben is kérdeztek erről az újságírók, és hát nem a legjobb az országunk megítélése ebből a szempontból. Csodálkozom, hogy felelős beosztásban lévő emberek nem látják át, hogy a Fradi haldoklott, és azt az embert, aki megmenti ezt a klubot, tisztelni, és nem megalázni kell. A legegyszer?bb semmit sem csinálni, hanem kívülállóként beleszólni a dolgokba, és leköpködni mindenkit. Ha olyan nagy fradista ez az úr (Bognár László, MIÉP- alelnök – a szerk.), akkor már biztos rengeteg pénzzel segítette a csapatot."

Fradi törzsszurkolók lapunknak elmondták, hogy meglepődtek Bognár hirtelen jött aggodalmán, hiszen eddig sem az Üllői úti nézőtéren, és a Fradival kapcsolatos más esemény kapcsán sem találkoztak a civilben tornatanár MIÉP-politikussal.

Bajomi-Lázár Péter, a Médiakutató cím? lap főszerkesztője úgy véli, nehezen lesz bizonyítható a közvetlen összefüggés a MIÉP-sajtótájékoztató és az UTE-szurkolók tűrhetetlen magatartása között. "A hatás áttételes, és közvetetten érvényesül: az, hogy ezek a megjegyzések legitimizálódnak, nem egy hirtelen fordulattal történik, ennek meglehetősen hosszú előkészítettsége volt. Attól kezdve, amikor Kövér László arról beszélt, hogy Magyarországon igenis van zsidókérdés, a Magyar Fórum hosszú, évtizedes munkássága, a Pannon rádió műsorai, a MIÉP parlamenti megnyilvánulásai fokozatosan készítették elő a talajt a mostani eseményeknek.


Újnácik és szélsőjobb Németországban

Interjú dr. Ulrich Schneiderrel, a német VVN-BdA (Nácizmus Üldözötteinek Antifasiszta Szövetsége) szóvivőjével

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!