hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Országok fölött átnyúló, új rend van kialakulóban
Hankiss Elemér

2001. 07. 28.

– Egy nagy, új hatalmi rendszer van kialakulóban. Egy gazdasági, politikai, társadalmi rendszer, amit mi globális rendnek nevezünk. Ebben az átalakulásban rengeteg a pozitívum, amik segítenek az élet kibontakoztatásában, és rengeteg a negatívum, sok területen rombol, mert növeli az ellentéteket és a különbségeket. Ez az országok, kontinensek fölött átnyúló új rend, ami kialakulóban van, még nem ismeri azokat az intézményeket, szabályrendszereket, amelyek a konfliktusokat kezelni tudnák. Ezért azok, akik úgy vélik, hogy hátrány éri vagy veszély fenyegeti őket, azoknak nincsenek meg az eszközeik arra, hogy megvédjék magukat. Egy, már kialakult demokráciában vagy egy országon belül a gyengébbeknek is rengeteg eszközük van arra, hogy az érdekeiket megvédjék. Ebben az új rendben nincs még globális demokrácia, nincs még globális jogvédelem, nincs még globális társadalmi szerződés. Így az egyik lehetséges mód: utcára menni és hangosnak lenni, mert akkor fölfigyelnek rájuk, és előbb-utóbb kialakulnak a szükséges intézmények – gondolják. 

– Miért pont azokban a nyugat-európai országokban tüntetnek a leghangosabban, ahol tüntetnek? Csak ők érzik ezt a bőrükön?

– Legfőképp a szegény országokban érzik ezt az emberek, de nekik aztán végképp nincsen hangjuk, hogy ezt felvállalják. De szerencsére a nyugati világban vannak, akik ezt jól-rosszul, de megteszik. Lehet, hogy kicsit szerencsétlenül, de így van ez mindig, amikor hatalmas történelmi átalakulás folyik. Mondjuk a késői feudalizmusban a parasztságnak nem volt törvényes eszköze arra, hogy megvédje jogait. Így kirobbantak a parasztlázadások. Elítélték őket, mert kegyetlenek voltak, gyújtogattak és gyilkoltak, de a velük szemben állók is kegyetlenek voltak, ahogy elnyomták őket. Ezt nem kell helyeselni, nem kell elfogadni, de meg kell érteni. Igen, adott esetben még az utcán is tiltakozni kell. Persze az nem oldoz fel senkit a felelősség alól, hogy meghalt két ártatlan ember. Ha lassacskán is, de ki fog alakulni az a fajta globális jogrendszer, ami majd szabályozza ezt az országok fölötti, összefonódott hatalmat. Ez lassú folyamat lesz, de elképzelhető, hogy tíz-húsz-harminc éven belül kialakul egyfajta globális demokrácia. 

– Ez valóban demokrácia lesz, vagy demokráciába bújtatott diktatúra?

– Ezt nem tudjuk, merrefele megy. Nyilván azt szeretné az ember, hogy ez a hatalom lehetőleg törvényes, békés, demokratikus formákat öltsön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!