hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Genova ostromzár alatt

2001. 07. 21.
Az olasz hatóságok különösen heves tiltakozó tüntetésekre és utcai harcokra számítanak a hétvégén Genovában megrendezésre kerülő G8-találkozó kapcsán: mintegy 20 ezer rendőr, csendőr és katona őrködik majd a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot összefogó csúcstalálkozó biztonsága felett. A Seattle-ben kihirdetett ostromállapot, s legutóbb a göteborgi EU-csúcs alatt a svéd rendőrséggel történt, halálos áldozatot is követelő összecsapások emléke erélyes fellépésre késztette az olasz biztonságiakat.



Rendőrfelvonulás a G8 csúcson. Felfüggesztett mozgásszabadság Fotó: Reuters

A vaskez? biztonsági eljárások azt követően fordultak még szigorúbbra, hogy hétfőn levélbomba robbant egy fiatal csendőr kezében. "Mintha háborús állapotok lennének" – panaszkodott a biztonsági óvintézkedések szigorára Giuseppe Pericu polgármester, miután a város egy részét acélrácsokkal zárták le, föld-levegő rakétákat telepítettek a Colombo repülőtér közelébe, s a haditengerészetet is bevonták a város elszigetelésébe.

A világ hét legfejlettebb államának és Oroszország vezetőinek találkozása előtt a szervezők megközelíthetetlenné tették Genovát: a határátkelőkön a Schengeni Egyezményt felfüggesztve újra bevezették a szigorú ellenőrzést az egyezményt aláíró országok állampolgárai esetében is. A határellenőrzés visszaállítását, amit a közbiztonságot súlyosan veszélyeztető helyzetekben az egyezmény is lehetővé tesz, többek között a terrortámadásoktól való félelem motiválja. 

A genovai csúcsra "bejelentkezett" a Vörös Brigádok nev? terrorszervezet, valamint Oszama bin Laden is. A szervezők mintegy 100-120 ezer antiglobalista (szakszervezeti, környezetvédő, anarchista, szocialista és keresztény) tüntetőt várnak a városba. Berlusconi miniszterelnök kormánya tárgyalásokat folytatott a 700 legjelentősebb tüntető csoportot tömörítő Genova Szociális Fórummal a békés tüntetések érdekében, és a seattle-i, illetve göteborgi eseményekhez hasonló utcai közelharcok megakadályozására. A megállapodás értelmében a várost egy sárga, viszonylag átjárható, és egy vörös, szigorúan ellenőrzött zárt zónára osztották.

A vörös zónába csak engedélylyel lehet bejutni, az anarchisták azonban az interneten közzétett programjuk szerint azt tervezik, hogy betörnek a zárt zónába, ahol a konferencia helyszíne, a hercegi palota található. A palota környékén a konferencia ideje alatt tizenötezer rendfenntartó fog szolgálatot teljesíteni. A város vezetése egyébként azt javasolta az itt lakóknak, hogy a konferencia idejére hagyják el a várost. 

A genovai óvintézkedések mellett Olaszország több városában, Bolognában, Torinóban és Milánóban házkutatást tartottak anarchista és szélsőjobboldali aktivisták lakásán, melynek folyamán a rendőrség fegyvereket, robbanószereket, vasdorongokat és más, harcra alkalmas eszközöket foglalt le. Az Amnesty International felhívással fordult az olasz hatóságokhoz, hogy az erőszakos rendteremtéssel ne sértsék meg a tüntetők emberi jogait. 

A Népszabadságnak nyilatkozva Kiss Edgár, a Védegylet környezetvédelmi mozgalom aktivistája elmondta: buszt indítottak volna a genovai csúcstalálkozóra, de technikai okok miatt nem tudnak elutazni Olaszországba. 

Az észak-olaszországi kikötőváros szám szerint a huszonnyolcadik találkozónak ad otthont az 1975. évi, Rambouillet-ben tartott konferencia óta, amelyen a legfejlettebb ipari államok képviselői kerestek megoldást az olajválság okozta szükséghelyzetben. A találkozó évenként megrendezésre kerülő értekezletté nőtte ki magát, hogy időszer? gazdasági és politikai kérdések megvitatására biztosítson lehetőséget a nagyhatalmak számára, amelyek köre 1998-ban egészült ki Oroszországgal. Az értekezletek tárgya évről évre más, Genovában elsősorban "az elszegényedett országok felzárkóztatását szolgáló stratégiai lépések" kerülnek majd terítékre.

A gazdasági szuperhatalmak üléseire évről évre polgárháborúra emlékeztető jeleneteket kiváltó megmozdulások vetnek árnyékot, s a mostani találkozót megelőző események Genova lakosai számára sem ígérnek derűs hétvégét. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri konferenciája alkalmával 1999-ben kirobbant emlékezetes összecsapások után "seattle-i népség" gyűjtőnévvel elkeresztelt antiglobalista tüntetők távolról sem forrnak egységes tömegbe; valójában a legkülönbözőbb céllal életre hívott polgárjogi mozgalmak, agráregyesületek, értelmiségi klubok, anarchista csoportosulások, pacifisták és mexikói zapatisták színes elegye. Bár a nemzetközi sajtó elterjedt gyakorlata mindezeket egy kalap alá vonni, a szervezeteknek csak némelyike anarchista – ezek kemény magja felelős az utcai csatározásokért, különösen a globalizáció jelképeinek tekintett bankok, McDonald\'s éttermek feldúlásáért. A szervezetek spontán módon, a világhálón szerveznek megmozdulásokat, közös nevezőre a demokratikus ellenőrzésnek alá nem vetett kormányközi szervezetek – a Világbank, a WTO és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – egyhangú elítélése hozza őket. Követeléseikben is eltérnek: némelyikük a szegény országok adósságainak elengedését, mások elnyomott kisebbségek felszabadítását vagy környezetszennyező termelési módok megváltoztatását szorgalmazzák, megint mások polgárjogi vagy fogyasztóvédelmi követelésekkel lépnek fel. Az antiglobalista törekvések Olaszországban politikai pártok – a Kommunista Megújulás és a Zöldek – támogatását is élvezik, emellett a Pax Christi és a Nigrizia katolikus szervezetekben is szövetségesre találtak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!