hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzszünet csak papíron
Újrakezdődtek a palesztin terrorcselekmények

2001. 06. 23.
Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a több halálos áldozatot követelő újabb terrorcselekmények ellenére fenntartja a Palesztin Hatósággal kötött tűzszüneti egyezményt. Hétfőn Ciszjordániában két zsidó turista esett áldozatul a palesztinok által elkövetett véres merényletnek, szerdán egy nyugat-szamáriai férfit lőttek le Silat e-Darnál. A töredező tűzszünet megerősítésére a Közel-Keletre utazik Colin Powell amerikai külügyminiszter. Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy "nem viszem háborúba Izraelt", ugyanakkor a BBC televízió riportműsora múltja miatt máris háborús bűnösként mutatja be őt.



Palesztinok feldöntenek egy útakadályt Hebron közelében. Az intifáda folytatódik Fotó: Reuters

Az Ariel Saron miniszterelnök által vezetett kabinetülésen elhangzott, hogy a Palesztin Hatóság nem teljesíti a George Tenet CIA-vezető által szabott feltételeket, amelyek között szerepelt a terrorcselekmények felfüggesztése, a terroristák letartóztatása, az Izrael elleni izgatás leállítása és a palesztinok által elkövetett támadások megakadályozása. A miniszterek szűkebb csoportjából álló, hetente egyszer ülésező biztonsági kabinet tagjai kijelentették, hogy a Palesztin Hatóságot és személy szerint Jasszer Arafatot teljes felelősség terheli az általa ellenőrzött területeken elkövetett minden terrorcselekményért, illetve mindazokért a támadásokért, amelyeket a palesztinok által ellenőrzött területekről indítanak izraeli célpontok ellen. 

A határozat szerint Izrael további erőfeszítéseket tesz a Tenet-dokumentumban foglaltak teljesítésére, emellett azonban továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát, és elejét vegye az állampolgárai és katonái ellen elkövetett támadásoknak. A kabinetülésen felvetődött az izreli hadsereg átcsoportosításának terve is, ez azonban csak a terrorhullám megszűnése után lehetséges – jelentették ki a résztvevők. Szintén határozat született a telepesek védelmének növelésére teendő lépésekről. Silvan Salom pénzügyminiszter bejelentette: a telepesek adókedvezményben részesülnek annak érdekében, hogy járműveiket felfegyverezhessék. 

Az ülésen javaslatok hangzottak el a palesztin erőszak megválaszolását célzó katonai akciókra. Egyes jelenlévő kabinettagok azon a véleményen voltak, hogy vissza kellene térni a legfontosabb palesztin aktivisták likvidálásának gyakorlatára. 

Uzi Landau közbiztonsági miniszter kijelentette: a közelmúltbeli visszafogottság ártott Izrael elrettentő erejének. "A visszafogottság nagyobb kárt okoz nekünk, mint az, hogy meg kell torolnunk a terrorakciókat." 

Az izraeli kormány elkezdte a lényegében megbukottnak tekinthető tűzszüneti egyezmény újragondolását, miután több izraeli állampolgár meghalt, és palesztinok több tucat támadást indítottak a tűzszüneti egyezményt jelentő Tenet-dokumentum aláírása óta eltelt napokban. A palesztinok által végrehajtott terrorcselekmények legutóbbi áldozata egy 62 éves, ötgyermekes családapa, akit a palesztin Silat e-Dar városban tett üzleti útja során közvetlen közelről lőttek meg. A férfinak még volt ereje visszavezetni autóját a nyugat-szamáriai Homes zsidó településre, a mentők azonban már nem tudták őt életben tartani, belehalt sebesülésébe. Az elmúlt napokban ő a palesztin terrorizmus harmadik áldozata.



Ilya Kirivitz, a terrorista támadások egyik áldozatának gépkocsija. Gyilkos provokációk Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!