hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa nem érti Busht
Biblia, baseball és barbecue

2001. 06. 16.
Első hivatalos európai körútján tiltakozó csoportok, "Állítsátok meg Bush-t!", illetve "Bush menj haza!" feliratú transzparensek százai üdvözölték George W. Bush amerikai elnököt; a helyi hatóságok szerint az európai–amerikai, illetve az EU-csúcs három napja alatt körülbelül 12 ezer tüntető érkezik a városba, hogy részt vegyen a globalizáció és Bush amerikai elnök környezetvédelmi politikája elleni megmozdulásokban. A népszerűtlenség elsődleges oka az elnök politikájának Európában értetlenséggel és ellenségességgel fogadott pontjai. Bush mindenesetre az együttműködés "nagyszer? alkalmaként" értékeli európai látogatását. Valamit máris kétség nélkül sikerült elérnie: a régóta egységre törekvő Európában most legalább abban egyetért mindenki, hogy nem ért egyet az amerikai elnökkel. 



Az amerikai elnököt tüntetések fogadták Európa szerte. Elutasító kontinentális média Fotó: Reuters

A kontinentális média nem éppen vendégváró stílusban harangozta be George W. Bush amerikai elnök első hivatalos európai útját. "Mr. Halálbüntetés", "A toxikus texasi", "A férfi és a három B: Biblia, baseball és barbecue" – az érdeklődő az újságok főcímeiből ilyen és ehhez hasonló információt kaphatott az idén beiktatott elnökről. A többnyire balközép európai politikai vezetők gyanakvással fogadták a konzervatív republikánus elnököt, akit sokak szerint Amerika érdekein és a nagy üzleti lehetőségeken kívül semmi más nem érdekel. A texasi kormányzóból az USA 43. elnökévé előlépő Bushnak, aki egyelőre még nem tudta belopni magát a fent említett politikusok szívébe, most minden jómodorát és sármját latba kellett vetnie, hogy elhitesse "barátaival és szövetségeseivel": a céljuk azonos, ő maga pedig egyáltalán nem a média által lefestett arrogáns texasi fickó, akinek boldogsága a rakétavédelmi rendszer kiépítésétől illetve a halálbüntetéstől függ, s akinek élete nagy álma a globális felmelegedés felgyorsítása. 

A hűvös európai fogadtatást már Bush elnökségének első pár hónapja garantálta: megválasztásakor ugyan még "mérsékelt külpolitikát" ígért, ám rövid időn belül sikerült a fél világot magára haragítania azzal, hogy külügyekben egész egyszerűen keresztülnéz más nemzetek véleményén. A turnéját Spanyolországban kezdő Bush mindenesetre így nyilatkozott Madridban: "Együtt kell működnünk a regionális konfliktusok megoldásában, a szabadkereskedelem korlátainak kiküszöbölésében, a stabilitás, illetve a békezónák kiszélesítésében. Ehhez szükséges az európai egység intézményeinek nagyobbítása, illetve a biztonságunkat veszélyeztető kihívások megoldása." 

Az egy újabb koszovói háborútól tartó Európában a kérdés csupán az, hogyan képzeli el a biztonság fenntartását Bush, amikor nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice már az elnöki kampány során arról a lépésről beszélt, mellyel az amerikai kormány világszerte kivonná csapatait a békefenntartó akciókból – különös tekintettel a Balkánra és Koszovóra. 



George W. Bush feleségével érkezett Európába. Szükséges a támogatás Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!