Kereső toggle

Szemünk fénye

Vegye fel a harcot a száraz szemmel!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szemünk ápolása, óvása ugyanolyan fontos, mint más testrészeinké. Ennek ellenére a mindennapokban kevesebb figyelmet kap, szinte csak akkor kapunk észbe, amikor már nem  látunk rendesen.

A nyilvánvaló tünetekre ma már korszerű készítmények egész arzenálja áll rendelkezésre: számos szemcsepp kapható a patikákban, amelyek enyhíthetnek a problémákon. Ezek azonban nem biztos, hogy egyformán hatásosak minden esetben: eddigi ismereteink szerint mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik szer a leghatásosabb a problémáira.

Ha szemünket száraznak érezzük, válasszunk nátrium-hialuronát tartalmú szemcseppet vagy szemsprayt. Mivel szemünk fényéről van szó, ne sajnáljuk a pénzt a jobb készítményekre. Különösen azokra, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert.

Ugyanakkor figyeljünk a helyes táplálkozásra is. Egy amerikai tanulmány szerint azok közül, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteintartalmú táplálékot, 50 százalékkal kevesebben küzdöttek látásproblémával, mint azok, akik ritkábban – legfeljebb havonta egyszer – vettek magukhoz ilyen élelmiszereket.

Luteinben gazdag táplálék például a spenót és a kelkáposzta, ám mivel viszonylag kevesen fogyasztanak ezekből nagyobb mennyiségben, a szakemberek szerint javasolt luteintartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása is. Ezek kiválasztásánál fontos szempont legyen, hogy minél többféle összetevőt tartalmazzanak, nem feltétlenül egészséges ugyanis, ha egyetlen hatóanyagból vagy tápanyagból viszünk be nagyobb mennyiséget folyamatosan. Néhány gyártó valódi kutatásokra alapozva határozza meg az egymással együttműködő összetevőket, így érdemes utánajárni, mit vegyünk meg.

A retinát óvják például a különféle omega-3 zsírsavak, amelyek főként tengeri halakban és olajos magvakban találhatók. A DHA omega-3 zsírsav a látásmembrán megőrzésében, a színek látásában játszik fontos szerepet, és lassítja az időskori makuladegeneráció előrehaladását.

A növények piros, sárga, narancssárga színét adó zsíroldékony molekulák a karotinoidok, amelyek az A-vitamin családjába tartoznak. Ezek egyedülálló módon át tudnak hatolni a sejtmembránon, így a szervezet bármely pontjára eljuthatnak. Ennek eredményeképpen hatékony antioxidánsok. Ezek közül a karotinoidok „királyának” is nevezik az astaxantint, amely többek között a lazac, a homár és a rákok vöröses színét adja. Áthatol a vér-agy gáton, és jótékony hatást fejt ki a szemre is.

Egyes kutatások szerint az astaxantin, a zeaxantin és a lutein az éleslátásért felelős makula egészségének megőrzésében fontos szerepet játszanak. Az emberi szervezet nem képes előállítani őket, így étrendkiegészítőkből vagy a táplálékból kell gondoskodni a megfelelő mennyiségükről. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: