Kereső toggle

Süssünk joghurttal!

A változatos hozzávaló

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A joghurt rendkívül sokoldalú finomság: sokféle formában felhasználható. Önmagában is alkalmas egy uzsonnára, köztes étkezésre, de sütemények készítéséhez is kitűnő.

A sűrűbb görög joghurt felhasználható tejföl, író vagy esetleg tejszín helyettesítésére is. Természetesen ilyenkor érdemesebb a zsírdús, teljes változatokban gondolkodnunk, a zsírszegény joghurt esetében ugyanis nem biztos, hogy a végeredmény megfelel majd a várakozásoknak. Ez általában abból fakad, hogy a zsírszegény változatok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat (pl. térfogatnövelő szereket, stabilizátorokat), amelyek megváltoztathatják a sütemény ízét és textúráját. A hagyományos változatokat például gyakran zselatinnal sűrítik, illetve magasabb a víztartalmuk. Ez a plusz folyadék befolyásolhatja a gluténképződést, ami keményebb vagy egyenetlen állagú süteményt eredményezhet. Előfordulhat, hogy a sütési időn is módosítani kell az eredeti recepthez képest.

A görög joghurtnak magasabb a fehérjetartalma, és kevesebb vizet tartalmaz. Savanykás ízhatása remek ellenpontot adhat a sütemények édességének, és porhanyósabb tésztát eredményez. Tejföl, crème fraîche és tejszín helyett egy az egyhez arányban használhatjuk, az író esetében viszont alkalmazzunk kétharmad joghurthoz egyharmad tejet. A görög joghurt – hasonló savas jellege miatt – az író sikeres helyettesítője lehet, de ilyenkor hígítani szükséges. Ha az eredeti recept sima joghurtot ír elő, akkor a görög joghurtot szintén hígítva használjuk.

Mivel a süteményreceptek általában előírják a kellő mennyiségű cukrot is, nem tanácsos ízesített joghurtokat használni, mert előfordulhat, hogy túl édes lesz a végeredmény. Vagy, ellenkező esetben vegyünk vissza egy keveset az eredetileg előírt cukor mennyiségéből.

Ha a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, ügyeljünk arra, hogy a görög joghurt minél tovább áll a hűtőszekrényen kívül, annál hígabbnak fog mutatkozni. Ilyenkor, ha egy kis időre visszatesszük a hidegre, újra besűrűsödik. Ugyanakkor ne melegítsük fel hirtelen: mielőtt meleg ételhez adjuk, alkalmazzuk a temperálás módszerét, vagy ügyeljük rá, hogy szobahőmérsékletű legyen a felhasználáskor.

Ha a joghurtot túlkeverjük, állaga széteshet, felhígulhat. Ezért ne keverjük erősen, inkább adjuk az ételhez lágy, könnyed mozdulatokkal, hogy megőrizzük krémes állagát. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: