Kereső toggle

Érzékény kérdések

Mit tegyünk, ha fáj a fogmosás?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A fogérzékenység hátterében gyakran ínyvisszahúzódás állhat. Fontos, hogy már a probléma első jeleinél forduljon fogorvosához!

Ha a fogak már a fogkefe vagy az étel érintésére is fájdalommal reagálnak, fogérzékenységgel állunk szemben. Ez különösen feltűnő lehet hideg vagy meleg ételek vagy folyadékok, illetve savanyú és édes ételek fogyasztása esetén. A probléma hátterében állhat ínyérzékenység, ínyvisszahúzódás vagy akár a fogzománc sérülése, elvékonyodása is. Ha a fogíny visszahúzódik, a fogidegekig futó csatornák védtelenné válnak, és a külső behatások ily módon mélyebben éreztetik hatásukat.

A fogzománcot koptathatja például a saverózió is, amit a savas ételek és italok fogyasztása válthat ki, de a fogkefe helytelen használata (például túl erős dörzsölés) vagy akár a rosszul megválasztott fogtisztító eszköz (például túl kemény sörtéjű fogkefe, dörzsölő szemcséket tartalmazó fogkrém) is okozhatja. A savas ételek alatt azonban nemcsak az ecetes, citromleves ételeket kell érteni, hanem idetartoznak a borok és egyéb alkoholos italok, a gyümölcslevek és a szénsavas italok, sőt a tea és a kávé is.

Átmeneti fogérzékenységet okozhatnak bizonyos fogászati kezelések is (például a fogkő eltávolítása, fogfehérítés vagy akár a gyökérkezelés is). Bizonyos betegségek vagy kóros állapotok (például reflux vagy bulimia) is okozhatnak ilyen problémákat. Étkezések után érdemes legalább 30 percet várni a fogmosással, mert ilyenkor a savaktól megpuhult fogzománcnak van ideje visszakeményedni, és akkor a tisztítás is kevésbé lesz fájdalmas.

Nem érdemes eltussolni a kisebb fájdalmat sem, mert ez az állapot könnyen súlyosabb fogbetegségekhez vezethet, vagy akár fogvesztéssel is járhat.

Ma már azonban szerencsére léteznek olyan modern készítmények, például a saverózió hatását csökkentő fogkrémek, puha sörtéjű fogkefék, speciális szájvizek, amelyek segítenek elhárítani a bajt. Egyes fogkrémek tartalmaznak cinket, amely segít megelőzni a fogínyvisszahúzódást, illetve úgynevezett Pro-Argint, amely helyreállítja a fog érzékeny területeit.

A fogkefe pedig lehetőleg legyen kisebb fejű és lekerekített végű. Nyelének legyen stabil fogása, ne csúszkáljon, mert ez is az íny sérüléséhez vezethet. Lehetőleg gyakran cseréljük, mert a használat során a baktériumok megtelepedhetnek rajta. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: