Kereső toggle

Egy kis szomszédolás

Csodás szurdokvölgy vár Szlovákiában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Érdemes Szlovákiába is átnézni az őszi téli időszakban, ha valami különleges egyedi táj után keresgélünk. A magyar határtól nem messze, az északi részen, úgy Zemplén magasságában, ha átlépjük a határt, akár 10 perc autózásnyira is egy gyönyörű szurdokvölgyet találunk.

A Szádelői-völgy Nemzeti Park 1986 óta teljes védettséget élvez, így különleges állat- és növényvilággal várja az odalátogatókat.

Térképen kereshetjük szlovákul Zádielska dolina vagy magyarul Szádelő, ami a szurdok bejáratánál lévő kicsi faluról kapta a nevét. Nyáron fizetős parkoló (pár euró), ősztől ingyenes parkolási lehetőség várja a túrázókat. Egy kicsi büfé is van a bejáratnál, hogy növelje a komfortérzetet, vagy az elveszett kalóriák pótlását. 

Érdemes megállni a faluban, hogy képet készítsünk a szurdok bejáratáról, igazán az adja vissza a látványt. Később a korai sötétedés miatt erre aligha van lehetőség. A szurdok magas sziklafalai között vezet a tanösvény, néhol akár 10 méterre is összeszűkülve. A középen zúgó Blatnica patak, két oldalról magasodó sziklafal, és az ősz színei percek alatt elvarázsolják az odalátogatót.

A tanösvény két részre osztható, ha valaki babakocsival vagy esetleg kerekesszékkel közlekedik, akkor az út első része az enyhén emelkedő betonozott szakasz miatt vállalható. Akik csak az alsó, sétálósabb útvonalat teljesítik, ők sem maradnak le a Cukorsüveg elnevezésű szikláról, amit mindenképp érdemes megkeresni. A természet a süvegcukornak állított így emléket, hiszen a 21. században már igencsak ritka formája ez a cukorforgalmazásnak.

Később az út letér, és egy erőteljes kaptatón vezet fel a szurdok tetejére, a fennsíkra. Ide mindenképpen érdemes felmenni, mert nagy füves területeivel mint egy természetes arborétum terül el, piknikhangulatot árasztva az ott sétálókra. Utána a napfénynek kitett részeken szinte tengerparti érzetet keltő mediterrán bozótosok között vezet az ösvény. Jól megfigyelhető, hogy a szurdokvölgyben lévő klimatikus viszonyok miatt a növényvilág hidegkedvelő fajai képviseltetik magukat, ahogy haladunk feljebb, új növénytársulások telepednek meg egészen a tűlevelű bozótosokig. Ha ott az áthaladás nem is a legkönnyebb, a fenyőfélék illóolajainak keveredése a levegőben igazi kárpótlás.

Végezetül fenséges kilátás nyílik a szurdok tetejéről a völgyszoros hatalmas sziklafalai között az alatta elterülő síkságra, no meg egy cementgyárra.

Olvasson tovább: