Kereső toggle

Tavaszi szemvédelem

Harc a napsugarak ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már a tavaszi napsütés is ugyanolyan veszélyes lehet – és nem csak az UV-sugárzás szempontjából –, mint a nyári, ezért ilyenkor már ajánlott mindenkinek a megfelelő napszemüveg viselése.

Ha a szabadban tartózkodunk vagy dolgozunk, minden esetben gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről. Hiszen nem csupán a víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemünket, de a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. És akkor még nem is beszéltünk az ultraibolya sugárzásról, mely főleg hosszú távon jelent veszélyt, és számos szemészeti problémához vezethet. Az élet folyamán befogadott sugárzás hatása ugyanis – ugyanúgy, mint bőrünk esetében – összeadódik, a károsodás pedig szinte észrevétlenül alakul ki.

Bár az UV-fény nagy részét, 98,5 százalékát az egészséges szaruhártya és a szemlencse önmaga is képes megszűrni, a fennmaradó 1,5 százalék a természetes védekező rendszer ellenére is behatol a szembe, és eléri a sérülékeny retinát. Különösen fényérzékenyek a kék és zöld szemek, ezért ezek még körültekintőbb védelmet igényelnek.

A túl erős napsugárzás olyan problémát is okozhat, amire nem is gondolnánk: az irritált rész könnyen megég, lepirul, begyullad, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. A szürke hályog kialakulásában szintén nagy szerepet játszik a túl sok UV-fény, és a tipikusan időskorban jelentkező sárgatestsorvadás (makuladegeneráció) egyik okozója is. Egyébként a fokozott napsugárzásnak kitett személyeknél gyakrabban alakul ki kúszóhályog is.

Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen napszemüveget viselünk. Csak az ellenőrzött, UV-szűrővel ellátott minőségi napszemüveglencsék védik megfelelően a szemet a káros sugaraktól. Ezen belül is olyan szemüveget keressünk, amely megfelelően szűri mind az UV-A, mind az UV-B és az UV-C sugarakat is, és oldalról sem engedi be a fényt.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint az UV-fény hullámhossza 1–400 nanométer közé esik, amelyből egy jó minőségű napszemüveg a rövid hullámhosszú sugárzás mind a 400 nanométerét megszűri. Ezt jelzi a szemüvegekre ragasztott matrica, amelyen az „UV400” felirat olvasható, vagyis a káros sugarak 100 százaléka ellen véd. Kérhetjük optikus segítségét is a választásban, és ha van rá lehetőségünk, készíttethetünk egyedi, ránk szabott szemüveget.

A szemüveglencse megválasztása nem csupán látásunk, de a szemkörnyék érzékeny bőrének megóvása szempontjából is lényeges. Divat ide vagy oda, a bőrgyógyászok a tükrös lencséket javasolják a színezettek helyett, előbbiek ugyanis hatékonyabban blokkolják az UV-sugárzást. Ahogy a fémkeretes napszemüvegek viselésétől is óva intenek, mert a fémkeretekről az orcákra verődik a fény, ami szintén leégést okozhat.

A legkisebbek szemét szintén védhetjük a számukra kialakított, speciális napszemüveggel. Jó megoldás lehet felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az árnyékot nyújtó széles karimájú kalap, sildes sapka is – amellett, hogy szemünket óvja az erős napsugárzástól, a napszúrás ellen is védelmet nyújt.

Szemészek szerint azonban a védelem és megelőzés ne merüljön ki csak a megfelelő napszemüveg vásárlásában, hanem rendszeresen, legalább évente vegyünk részt szűrővizsgálatokon! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

Olvasson tovább: