Kereső toggle

Válasszunk okosan!

Hatékony fájdalomcsillapítás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Van, aki egyáltalán nem akar gyógyszert szedni, és van, aki a legkisebb fájdalomra is a tabletták után nyúl, hogy minél gyorsabban megszabaduljon kínjaitól. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszerfajták közé tartoznak mind hazánkban, mind világszerte.

Bárkivel előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra van szüksége. A fájdalom tulajdonképpen jelzőtünet: lehet erős, tompa, akut, érinthet egy testrészt, de akár az egész szervezetet is. A terápia kiválasztása során döntő szempont a pontos diagnózis, a fájdalom szintje, az egyéni rizikótényezők vagy a korábbi gyógyszerszedés története. Az egyes fájdalomcsillapítók mindenkire másként hatnak, így gyakran többféle gyógyszert kell kipróbálni – az orvos tanácsait és a használati útmutatót figyelembe véve – ahhoz, hogy kiderüljön, számunkra melyik a legmegfelelőbb a panaszok enyhítésére.

Az orvosok azonban hangsúlyozzák: a fájdalom nem betegség, hanem tünet, az okát mindig keresni kell. A visszatérő fájdalom egyben vészcsengő is, a hatékony kezeléséhez szükséges a háttérben meghúzódó okok feltárása és azok sikeres megszüntetése. Így a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

A fájdalomcsillapítók két nagy csoportra oszthatók: a kábító és a nem kábító hatásúakra. Az utóbbinak fontos képviselői a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) és a paracetamol. Ezek a gyógyszerek a prosztaglandinok, azaz a gyulladásért felelős vegyületek képződését gátolják. A paracetamolnak nincs gyulladáscsökkentő hatása: szakemberek szerint ez a szer az agyba továbbított fájdalomérzet gátlásával hat. A leggyakrabban használt hatóanyag az ibuprofen, mely egyszerre hat a gyulladás és a fájdalom ellen, de a láz leküzdésében is segít.

Fontos megjegyezni, hogy a fájdalomcsillapítók hosszabb ideig tartó szedése komoly mellékhatásokkal járhat! Okozhatnak csontvelő-, vese- vagy májkárosodást is; de akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Egyes fájdalomcsillapítók jelentősen csökkenthetik a figyelmet, koncentráló képességet: álmosságot, aluszékonyságot kelthetnek.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (például az aszpirin, az ibuprofen, a naproxen és a ketoprofen) okozhatnak gyomorbántalmakat, főleg az idősebbeknél. Ennek elkerülése érdekében a gyógyszert mindig étellel együtt vegyük be.

Szakorvosok szerint a hatóanyag mennyiségében, a hatás kialakulásának gyorsaságában és időtartamában van különbség, ezért a fájdalom helyének és erősségének ismeretében tanácsos kiválasztani a megfelelő készítményt. Nem szabad például fejfájásra napi szinten gyógyszert szedni, mert tartós, gyógyszerfüggő fejfájás alakulhat ki.

A fájdalomcsillapításban használnak még kiegészítő szereket, amelyek nem fájdalomcsillapítók, de bizonyos krónikus fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító hatását kiegészítik: ilyenek például az izomlazítók. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

 

Olvasson tovább: