Kereső toggle

Szombathely a legboldogabb megyeszékhely

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Az új belgyógyászati tömb a Markusovszky Kórházban.

Elkészült Magyarország boldogságtérképe, melyből kiderült, a megyeszékhelyek közül Szombathely a legboldogabb város.

Harmadik alkalommal rajzolták meg Magyarország boldogságtérképét, melyet az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány 5000 fős közvéleménykutatással készített el. A vizsgálatban 17–88 év közötti férfiak és nők vettek részt, a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is.

A vizsgálati adatok alapján lehetőség nyílt különböző jellemzők, így férfiak és nők, korcsoportok,  családi állapot, iskolai végzettség, anyagi helyzet, foglalkozás alapján mérni és összehasonlítani a részt vevő személyek boldogságának, az élettel való megelégedettségének, globális jóllétének és mentális egészségének szintjét. A felmérés megállapította, hogy Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. A legboldogabb megyeszékhely ezúttal Szombathely lett. Dr. Hende Csaba, immáron 12 éve dolgozik Szombathely országgyűlési képviselőjeként. Mint mondta, nagyon sokan gratuláltak neki, mikor megjelent a hír, hogy a megyeszékhelyek közül az általa képviselt település a legboldogabb. Szerinte az egyén boldogsága számos szubjektív dolgon múlik, vannak olyan külső tényezők, melyek nagyban befolyásolhatják a boldogságtérkép alakulását. Ilyen például az emberek egzisztenciális helyzete.

Szombathelyen ebből a szempontból nem lehet panasz, a legfrissebb statisztikai adatok szerint míg 2010-ben 10 százalék volt a munkanélküliség, 2017-ben ez az arány 2 százalékra csökkent. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy aki szeretne dolgozni, talál munkát magának. Az önkormányzat iparűzési adóbevétele közel duplájára emelkedett: míg ez a tétel 2010-ben 4,3 milliárd forint volt, addig 2017-ben 8,3 milliárd forintot tett ki. A kimagasló gazdasági mutatóknak is köszönhető, hogy Szombathelyen jelentősen nőttek a bérek. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2015-ben már 288 366 forint volt, ami azóta folyamatosan emelkedik. Ne felejtsük el, hogy azóta megtörtént a központi minimálbér-emelés is, így vélhetően ezen számok azóta tovább nőttek. Láthatóan sokan költöznek a térségbe az ország különböző településeiről a jobb megélhetés reményében, a gazdaság fejlődésének következtében az ingatlanok is egyre értékesebbé válnak.

A vasi megyeszékhely egy vonzó város lett, ahol ma már nemcsak a szombathelyiek építkeznek szívesen. 2010 óta 700 új lakás készült el. A családok gyarapodását mutatja a személygépkocsik száma is. 2010-ben 26 ezer, tavaly több, mint 30 ezer autó volt az itt élők tulajdonában. Az elmúlt nyolc évben a döntéshozók tudatosan törekedtek a gazdaság fejlesztésére. Hosszas várakozás után immáron négysávos gyorsforgalmi út köti össze Szombathelyt Győrrel, melynek köszönhetően a megyeszékhely bekapcsolódhatott az ország gyorsforgalmi úthálózatába. Ezen évtizedes lemaradás megoldása komoly hatással van a gazdaságra is, hiszen a településen található multinacionális cégek azóta folyamatosan bővítik a kapacitásukat. Most azon dolgoznak, hogy immáron Szombathely és Kőszeg között is megépüljön a gyorsforgalmi út, melynek köszönhetően Bécs felé is új távlatok nyílhatnak meg. Az emberek komfortérzetéhez az élhető város is hozzájárul, az elmúlt négy évben pedig ezen a területen sincs ok a panaszra. Központi támogatásnak köszönhetően megújult a Fedett Uszoda, lerakták a Jégcsarnok alapkövét és megépült a Haladás Sportkomplexum. Ez utóbbi több száz fiatalnak biztosít kulturált sportolási lehetőséget. Jelenleg számos szakosztály büszkélkedhet szép eredményekkel, a futsall, a női kézilabda, a női röplabda és a férfi kosárlabdacsapat is az élvonalban szerepelnek. 

Bár országosan számos kritika éri a kormányt, hogy miért nem az egészségügyet fejlesztik, Szombathelyen ezen a területen sincs elégedetlenség, a helyi kórház ugyanis az elmúlt nyolc évben több tízmilliárdnyi forint támogatást kapott, melynek köszönhetően új belgyógyászati tömb épült, jelenleg a sebészeti tömb felújítása zajlik és számos életmentő készüléket, valamint a gyógyításhoz szükséges eszközt vásároltak. Fejlődtek az intézmények is, az úgynevezett Területi Operatív Program pályázatainak köszönhetően több bölcsőde, óvoda, oktatási intézmény és közösségi tér fejlődhet. Az oktatás területén is van jövő, a korábban nehéz helyzetbe került Nyugat-Magyarországi Egyetem előtt immáron az ELTE-hez csatlakozva új perspektívák nyíltak meg.

Szorosan hozzátartozik az emberek boldogságérzetéhez a biztonság kérdése is. A 2017-es statisztikai adatok szerint Vas megye az ország legbiztonságosabb megyéje, e térségben történt ugyanis a legkevesebb bűncselekmény. Szombathely esetében 2010 óta a felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Dr. Gulyás Ferenc rendőr ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője szerint ez a törvénytisztelő állampolgároknak, és a hatékony rendőri munkának köszönhető. Az országos átlaghoz képest is kimagasló Szombathely polgárainak jogkövető magatartása – mondja dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület Felügyelet igazgatója. Nagy segítség a közterületeken elhelyezett 70 darab kamera is, amelyek a nap 24 órájában pásztázzák az utcákat. A kamerákat a lakosság igényeihez igazodva szerelték fel, és a jövőben további bővítés várható. – A fenti pozitívumokon túl fontos megemlíteni a helyi közösségek fontosságát. Mikor közösséget építünk, Szombathelyet építjük – emlékeztetett Hende Csaba, külön kiemelve, hogy a városban számos kiválóan működő egyesület, alapítvány, klub működik, akik tartalmas programokat szervezve erősítik az összetartozás érzését.

Olvasson tovább: