Kereső toggle

Fájdalommentes tavaszt!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A túlzott gyógyszerfogyasztásnak megvannak a maga súlyos veszélyei, de vannak esetek, amikor mégis igénybe kell vennünk a gyógyszeripar termékeit. Ha megbízható gyártók termékeit választjuk, és a megfelelő iránymutatások szerint járunk el, nem fogunk ártani magunknak.

Egy-egy gyógyszer piacra kerülését komoly kutatómunka előzi meg: hosszú évekbe telik, mire egy-egy molekulából bizonyított hatású gyógyszer lesz, a neves gyógyszergyárak pedig szigorú protokollok és minőségbiztosítás mellett dolgoznak, így nem kell attól tartanunk, hogy az a hatóanyag, amit feltüntetnek a készítmény dobozán, esetleg nincs is benne a termékben.

Fontos azonban, hogy a gyógyszert az orvos vagy a használati útmutató utasításai szerint alkalmazzuk. Ehhez már az elején tudatosítsuk magunkban, mire kaptuk az adott gyógyszert, mikor és hogyan kell bevenni, és hogyan kell tárolni. Fontos elolvasni a gyógyszer papírján található információkat, különös tekintettel a mellékhatásokra, esetleges allergiás reakciókra vagy az egyéb hatóanyagokkal szemben fellépő kölcsönhatásokra.

Korunk „legnépszerűbb” készítményei közé tartoznak a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók (angol nevükből: NSAID-ok). Ezek közé az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlók közé tartoznak az ibuprofén-, a diklofenák-, a naproxén-hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények az úgynevezett COX-enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Ez utóbbiak termelődésének csökkenése a fájdalom és a gyulladás enyhülését idézi elő, noha mindez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a tüneteket enyhíti.

Leggyakrabban hát-, derék-, váll-, fej- és izomfájdalmakra szedünk NSAID-okat, többnyire alkalmanként, de előfordulhat, hogy valaki hosszabb ideig kénytelen szedni ilyen készítményeket. Annak ellenére, hogy ezek vény nélkül kaphatók, hosszú távú szedésükkor kellemetlen mellékhatásokkal kell számolnunk. Ezek minimalizálása érdekében célszerű a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb dózisban szedni ezeket a gyógyszereket.

C-vitamin

Tavasszal nem árt feltankolni kicsit a szervezetünket vitaminokkal. A C-vitaminnal kapcsolatban azonban tévhit, hogy minél nagyobb dózisban szedjük, annál jobb. A C-vitamint ugyanis csak rövid ideig tárolja a szervezet, így a nagyobb dózisok jelentős része hasznosulás nélkül halad át a szervezeten. Egyes kutatások szerint ha 200 milligrammnál többet veszünk be, már annak is csak egy része tud felszívódni. Tehát a többletbevitel nem jár a C-vitamin-szint emelkedésével.

Ma már léteznek olyan vitaminkészítmények, amelyek speciális időszemcse technológiával készülnek, és ezzel lehetővé teszik a fontos vitamin akár 12 órán át tartó folyamatos utánpótlását. A kis tabletta vagy kapszula egyfajta intelligens C-vitamin-adagoló rendszernek is tekinthető. Az időszemcsék tulajdonképpen olyan részecskék, amelyekből nyújtottan, ütemezetten szabadul fel a hatóanyag, így a biohasznosulás igen magas lehet. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

Olvasson tovább: