Kereső toggle

A fájdalmas valóság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók gyors segítséget jelentenek, ha fáj a derekunk, gerincünk, fogunk vagy akár a hasunk. De a téli időszakban fontos a C-vitamin pótlása is.

 

Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók (angol nevükből: NSAID-ok) közé tartoznak az ibuprofen, a diclofenac, a naproxen hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy – külsőleg alkalmazandó – krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények az úgynevezett COX enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Utóbbiak mennyiségének csökkenése ugyan enyhíti a fájdalmat és a gyulladást, ám mindez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg. Ezt fontos tudni a fájdalom kezelésekor, mivel a tartós javuláshoz lehet, hogy további kivizsgálásokra vagy tudatos és tartós életmódváltásra lesz szükség.

Leggyakrabban hát-, derék-, váll-, fej- és izomfájdalmakra szedünk NSAID-okat, többnyire alkalmanként, de fontos észben tartani, hogy ezeknek a szereknek hosszú távon kellemetlen mellékhatásaik merülhetnek fel. Ezek elkerülése vagy minimalizálása érdekében célszerű a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb dózisban szedni ezeket a készítményeket.

Rövidtávon a legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat, vagy csak minimális mértékben. Ilyen esetekben a gyógyszerszedés haszna messze felülmúlja a potenciális károkat. Hosszabb távon általában a sokízületi gyulladásban, oszteoartrízisben vagy krónikus hátfájdalomban szenvedőknek kell élniük vele. Mivel sokszor olyan idősek szedik, akiknél már kialakult valamilyen egyéb betegség is, fontos tudni, hogy hosszú távú szedésük bizonyos embereknél károsíthatja a vesefunkciókat, növelheti az infarktus veszélyét és fokozhatja a fekélyképződést, amelyeket sokszor nehéz diagnosztizálni.

C-vitamin

A C-vitaminnal kapcsolatban számos tévhit terjedt el a felhasználók körében. Az egyik ilyen, hogy minél nagyobb dózisban szedjük, annál jobb. Ez a megközelítés azonban nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a C-vitamint csak rövid ideig tárolja a szervezet, így a hagyományos készítmények jelentős része hasznosulás nélkül halad át a szervezeten. Egyes szakemberek szerint a beteg ilyenkor csak „drága vizeletet” gyárt.

Egyes kutatások szerint azonban, ha 200 milligrammnál többet veszünk be, annak csak egy része tud felszívódni. Így nincs értelme magas dózisokat bevenni egyszerre, mert a többletbevitel nem jár a C-vitamin–szint emelkedésével.

Mára azonban léteznek már olyan vitaminkészítmények, amelyek speciális időszemcse technológiával készülnek, és ezzel lehetővé teszik a fontos vitamin akár 12 órán át tartó folyamatos utánpótlását. A kis tabletta vagy kapszula egyfajta intelligens C-vitamin adagoló rendszernek is tekinthető. Az időszemcsék tulajdonképpen olyan részecskék, amelyekből nyújtottan, ütemezetten szabadul fel a hatóanyag, így a biohasznosulás igen magas lehet. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

 

Olvasson tovább: