Kereső toggle

Be vagy gyulladva?

A leggyakoribb gyulladások nyomában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben gyulladás, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva.

 

Szakemberek szerint a torokfájás nem betegség, hanem csak tünet: lehet jele influenzának, torokgyulladásnak, de megfázásnak is. Ha utóbbi eset áll fenn, akkor a vény nélkül kapható készítmények segítenek, ám bakteriális úton terjedő betegségnél antibiotikum szükséges, melyet orvos ír fel a szövődmények megelőzése érdekében. Népszerűek a szopogatós tabletták is, melyek megölik a baktériumokat és csökkentik a gyulladást. Csakhogy a torokfájást és a mandulagyulladást vírus is okozhatja, ekkor az antibiotikum teljesen hatástalan. A torokgyulladásnak elsősorban a tüneteit lehet jól kezelni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés és az inhalátoros kezelés.

Másik leggyakoribb gyulladás a fogászati panaszok közé sorolható, mégpedig a fogíny gyulladása, amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. Ez a fogágygyulladásból alakulhat ki, ami alatt a fog körüli szövetek gyulladását értjük. Legenyhébb fokozata az ínygyulladás: amikor az íny piros, vérzik, duzzadt, gyulladásos jeleket mutat, amit ha nem kezelnek, a gyulladás továbbterjedhet, végül a fog akár ki is hullhat.

A fogágygyulladásnak alapvetően két típusa van, ezek különböző okokra vezethetők vissza. Az egyik típus a lokalizált fogágybetegség, ami csak egy-két fogat érint, a másik az általános típus, amely sok fogat, egész fogívre kiterjed. Magát az ínygyulladást az okozza, hogy a beteg nem tudja rendesen megtisztítani a fog és az íny határát – vagy azért, mert nem mos fogat, vagy pedig azért, mert nem hatékonyan használja a fogkefét. Ilyenkor lepedék marad ezen a területen, abban pedig baktériumok telepedhetnek meg, gyulladást okozva.

A másik fontos ok a fogkő, amit egyszerű fogmosással el sem lehet távolítani. Adottság kérdése, hogy ki mennyire hajlamos a fogkőre, kinek milyen a nyálösszetétele, az hogyan rakódik ki a fogakra. Fogkő nemcsak a fog látható részein rakódik le, hanem ha az íny elválik a fogtól, akkor már az íny alatti területeken is képződik. Épp ezért amellett, hogy alaposan és rendszeresen ajánlott a fogmosás fluoridos fogkrémmel, évente kétszer javasolják a fogkövet is fogorvossal eltávolíttatni.

A harmadik gyakran ismétlődő gyulladástípus az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés: a kötőhártya-gyulladás, ami leginkább baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés, kialakulásának hátterében egyre gyakrabban allergiás reakció áll, de a szembe került por és vegyszer is képes kiváltani a panaszokat. A legbiztosabb tünet az idegentest érzéssel párosuló vörös, gyulladt és  könnyező szem. Lefolyását tekintve pedig heveny és idült formája különböztethető meg. Általában bakteriális fertőzés áll az esetek többségének hátterében, ilyenkor antibiotikum tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel.

Minden gyulladásra egyformán igaz: a legjobb gyógymód a megelőzés. Ha gyakran mosunk, fertőtlenítünk kezet; ha szakszerűen mosunk fogat; ha nem érintjük a szemünket, különösen, ha náthásak vagy influenzásak vagyunk. A gyulladásos és / vagy fertőző gyermeket tartsuk otthon, hogy mielőbb meggyógyuljon, és ne fertőzze meg társait! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: