Kereső toggle

Rutinos kis fogmosók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A babafogak, vagyis tejfogak általában hat hónapos kor körül bukkannak elő, de vannak babák, akiknél hamarabb, 3 hónaposan, vagy sokkal később, 1 éves kor körül törik át a fogínyt. Amint megjelennek, érdemes gondoskodni a megfelelő ápolásukról.

Kezdetben akár az ujjunkra tekert gézlappal is megdörzsölgethetjük őket, vagy beszerezhetünk rágcsálható, rövid gumisörtéjű fogkefét (ami egyébként fogzásnál nagyon hasznos). De a haladók (és akiknek a gyermeke ezt hagyja) már ilyen korban is használhatnak gyerekfogkefét. Fontos, hogy pici fejű, rövid, puha sörtéjű legyen.

Ahogy szaporodnak a fogacskák a szájban, gyermekünk pedig egyre nagyobb és ügyesebb lesz, a legfontosabb, hogy jó példát mutassunk neki ezen a területen is. Látni fogja, hogy mi is mosunk fogat, így önkéntelenül is eltanulhatja a helyes mozdulatokat és technikát.

Először is: bal kezesek bal oldalon, jobb kezesek a jobb oldalon kezdjék a fogmosást – mivel ez a kevésbé könnyen hozzáférhető oldal, a végére hagyva elfárad a kéz és elfogy a türelem, így ott nem lesz alaposan megmosva. A fogkefét körkörösen mozgatva tisztítsuk meg a fogakat (sosem jobbra-balra sikálva, mert a lepedék ott marad a fogak között, és a fogzománc megsérül). A fogak minden hozzáférhető oldalát mossuk meg (rágófelszín, nyelv felé néző oldal se maradjon ki).

Eleinte – főleg ha a gyerkőc kevésbé türelmes – hagyjuk, hogy játsszon, esetleg csak rágcsálja a fogkefét és ismerkedjen az érzéssel, még fogkrém sem szükséges. Az a fontos, hogy megtanuljon idővel önállóan fogat mosni, ami felé ez az első lépés. Ne erőltessük, hisz úgy csak elvesszük a kedvét az egésztől. Az egyik gond az szokott lenni, hogy a fogmosás nagyon rövid ideig tart, igyekszik mindenki hamar letudni. Általában egy percig szokott tartani, de a leghatásosabb 3-4 perc lenne. Bármilyen játékos időmérő eszköz elhelyezése a fürdőszobában segíthet ezen a problémán.

De a legnagyobb gondot a cukrot tartalmazó italok jelenthetik, amelyeket néha este, lefekvéshez kapnak a gyerekek (például kakaó, cukrozott vagy mézes tea). A nyálban lévő baktériumok ezeket feldolgozva savat termelnek, mely hosszú távon fogszuvasodáshoz vezet. Éjszaka a nyáltermelés is lelassul, így a 8-10 óra alvással töltött idő a meg nem mosott fogak rémálma. (Az anyatej ebből a szempontból is különleges: a benne található antibakteriális fehérjék miatt sokkal kevésbé árt.)

A rágás például segíthet a fogakat tisztán tartani: az egészséges, rostos, szilárd ételek a fogakhoz dörzsölődnek rágás közben, így bizonyos mértékben megtisztítják azokat.

És mi a helyzet a fogkrémmel? Sokan nem mernek fogkrémet nyomnyi a gyermekük fogkeféjére mindaddig, míg az meg nem tanulja kiköpni. Attól tartanak, a lenyelt fogkrém fluoridtartalma károsan hat az egészségükre. De ma már kaphatók kifejezetten kisgyermekek számára készített termékek, amelyek fluoridtartalma nulla vagy csökkentett, viszont mindenképpen figyeljünk rá, hogy a termék, amit választunk, cukormentes legyen. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

Olvasson tovább: