Kereső toggle

Láss, ne csak nézz!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyarok körében a lakosság 58 százaléka valamilyen látásjavító eszköz viselésére szorul. Ez az arány a nők esetében kicsivel magasabb ugyan, mint a férfiaknál, de ettől függetlenül a lényeg változatlan: minden második embernek választania kell, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét óhajt viselni.

Ebben a kérdésben fontos leszögezni, hogy nincs abszolút helyes döntés: inkább a személyes preferenciák nyomnak a latban, ugyanis objektív mércével nézve mindkettő csupán egy lehetőség. (Ami viszont minden második ember életében minimum egyszer felmerül.)

A sokak által jól ismert, klasszikus szemüveget valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, viszont annyira megszoktuk, hogy lépten-nyomon találkozunk vele – esetleg mi magunk hordunk egyet –, hogy nem értjük, miben segíthet, vagy akár hátráltathat minket.

Jó hír, hogy szemüvegen keresztül nem kapunk el fertőzéseket, de kisebb panaszokat okozhat, mégpedig az orrnyereg tájékán. Egész napos viselés után meg is maradhat a nyoma, aki pedig rendszeresen kisminkeli magát, ne számítson tiszta keretre! Sokszor a lencséket is törölgetni kell, ehhez pedig speciális tisztító sprayt és bőrkendőt érdemes használni.

Ha az esztétikai kérdés nem is annyira fontos, a teljes látótér lefedésének hiánya már lehet az. Ez a lencse típusától, nagyságától is függ, de az általánosságban elmondható, hogy a szemüveg nem fedi le a látókört annyira, mint egy kontaktlencse (amit közvetlenül a szemre kell felhelyezni).

A szemüveg egyik hátulütője, hogy törékeny, ezt jó szem előtt tartani, ha nem is kell az optikába rohanni gyakran új keretért. Ugyanilyen kellemetlenség lehet, hogy bizonyos lencsék könnyen karcolódnak, ami egy idő után a látást is zavarhatja.

Nyáron viszont, ha szeretjük a napszemüveget, érdemes beruházni egy dioptriás napszemüvegbe vagy egy pár kontaktlencsébe, amire felvehetjük a sima napszemüveget. A kontaktlencse előnye egyébként, hogy nem érinti az arc természetes formáját, könnyebben lehet sminkelni mellette, nem korlátoz a fizikai munkában vagy a sportban, ezért nagyobb magabiztossággal navigálhatunk a mindennapi szituációkban.

Ugyanakkor kiemelten kell ügyelnünk a kontaktlencse felhelyezésekor és kivételekor, hiszen egy vékony, ujjbegynyi kis hártyáról vagy lencséről beszélünk, ami könnyen megsérülhet. Mindig speciális folyadékban kell tartani őket, különben kiszáradnak. Sérülést is okozhatnak a szem felső rétegében, ami fájdalommal jár. Ezt akár egy kis porszem vagy szempilla is előidézheti.A kontaktlencséket meghatározott időközönként (típustól függően hetente, kéthetente, havonta) cserélni kell, de ettől függetlenül néha pihentessük a szemet azzal, hogy a klasszikus, keretes szemüveget viseljük.

Október a látás hónapja, így érdemes felkeresni valamelyik optikát egy szemvizsgálat céljából, hiszen ilyenkor sok akciót, kedvezményt is kifoghatunk. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: