Kereső toggle

Korszerű bébipapik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár az anyatejnek kétségkívül nincs párja, sok kismama mégsem tud szoptatni, vagy kiegészíti az anyatejet valamilyen bébitápszerrel.

Az anyatej tartalmaz minden fontos tápanyagot, amelyre a babának szüksége van, ezenkívül könnyen emészthető, erősíti az immunrendszer működését, sőt később kisebb az esély rá, hogy a gyermeknek asztmája vagy egyéb krónikus betegsége alakul ki. Azoknál, akik kénytelenek „beérni” a bébitápszerrel, joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mennyire biztonságosak és jók ezek a helyettesítő szerek.

A szakemberek szerint ugyanakkor a kismamáknak nem kell aggódniuk: számos intelligens és egészséges felnőttet táplált a mamája kiskorában tápszerekkel. Jóllehet utóbbiak nem veszik fel a versenyt az anyatej immunerősítő, fertőzéssemlegesítő hatásával, a megfelelő tápanyagokat biztosítják a növekvő baba számára. Helyes arányban tartalmazzák a gyermek életkorához illő fehérjéket, szénhidrátokat, és a kalóriatartalmuk közel fele zsírokból származik, ami elengedhetetlen az agysejtek fejlődése szempontjából. Ezenkívül a tápszerekbe gyakran tesznek vitaminokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat, C-, D- és K-vitamint.

Természetesen a bébitápszer nem pontosan ugyanolyan, mint az anyatej, amely rendkívül komplex: minden összetevőjét a kutatóknak még nem is sikerült beazonosítani.

A bébitápszerek kaphatók por vagy előre gyártott, likvid, fogyasztásra kész formában is. A választást természetesen nagyban fogja befolyásolni, hogy a baba melyiket szereti. Másik szempont lehet azonban az is, hogy szükség lesz-e hipoallergén tápszerre. Napjainkban ez a kérdés egyre több családot érint, és főleg ott kell erre figyelni, ahol a család kórtörténetében több allergia is előfordult már. Az egyik leggyakoribb allergén a tehéntejben található, de a szója alapú tápszerek is okozhatnak ilyen jellegű problémákat.

A hipoallergén tápszerek, amelyek ezeket a fehérjéket részlegesen hidrolizált formában tartalmazzák, gyakorlatilag az esetek 90 százalékában megoldást jelentenek. Hátulütőjük ugyanakkor, hogy meglehetősen drágák, valamint az ízük és illatuk eltér a hagyományos tápszerekétől: előfordulhat, hogy a babának nem fognak ízleni.

Ha elutazunk, érdemes átgondolni, hogy a célállomáson lesz-e lehetőségünk megfelelő, higiénikus körülmények között elkészíteni a tápszert. Ha nem megyünk túl messzire, elkészíthetjük előre is, de akkor ügyeljünk a megfelelő tárolásra (például tegyük hűtőtáskába), hogy kórokozók ne tudjanak elszaporodni benne. Hosszabb út esetén hasznosak lehetnek a fogyasztásra kész tápszerek, amelyek bontatlan állapotban nem romlanak meg. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: