Kereső toggle

Édes élet – joghurttal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A joghurt rendkívül sokoldalú finomság: egészséges és igen változatos formában felhasználható élelmiszer. Nemcsak önmagában alkalmas egy kis nassolásra, de még sütemények készítéséhez is felhasználható.

Sűrűbb változata, a görög joghurt például sok recept tanúsága szerint felhasználható tejföl, író vagy esetleg tejszín helyettesítésére is. Természetesen ilyenkor a zsírdús, teljes változatokban kell gondolkodnunk, a zsírszegény joghurt ugyanis nem eredményez olyan finom süteményt, amilyent szeretnénk, mert gyakran tartalmaz olyan adalékanyagokat (térfogatnövelő szereket, stabilizátorokat), amelyek megváltoztathatják a sütemény ízét és textúráját, és nem lesz olyan gazdag az ízhatás sem. A hagyományos változatokat például gyakran zselatinnal sűrítik, illetve magasabb a víztartalmuk. Ez a plusz folyadék befolyásolhatja a sütemény textúráját, vagyis keményebb vagy egyenetlen süteményt eredményezhet.

Előfordulhat, hogy hígabb állaguk miatt a sütési időt is meg kell hosszabbítani.

A görög joghurt sűrűbb, mint a hagyományos változat, magasabb a fehérjetartalma, és kevesebb vizet tartalmaz. Savanykás ízhatása révén remek ellenpontot adhat a sütemények édességének. Krémes állaga a sütemény állagán is javít, porhanyósabb tésztát eredményez.

Tejföl, crème fraîche és tejszín helyett egy az egyhez arányban használhatjuk (persze az adott recept utasításait vegyük figyelembe), az író esetében viszont alkalmazzunk kétharmad joghurthoz egyharmad tejet. Az írót gyakran használják amerikai palacsinta, gofri és pogácsák készítéséhez, mivel savassága révén extra könnyű, „buborékos”, puha tésztát eredményez, és az ízhatást is fokozza. A görög joghurt hasonló savas jellege miatt sikeres helyettesítője lehet, de a hígításról ilyenkor ne feledkezzünk el. Ha az eredeti recept sima joghurtot ír elő, akkor a görög joghurtot szintén hígítva használjuk.

Használható például amerikai sajttorta készítéséhez is, ahol a krémsajtot gazdagíthatjuk vele. A joghurt amellett, hogy ad egy sajátos, érdekes ízt, egy icipici savanykás tónust a süteménynek, még könnyebb is lesz tőle, mintha például tejszínt használnánk helyette.

Mivel a süteményreceptek már általában kellő mennyiségű cukrot is előírnak, nem érdemes az ízesített vagy vaníliás joghurtot erőltetni, mert esetleg túl édes lesz a végeredmény. Ha mégis az ízesített joghurtok mellett döntünk, akkor viszont érdemes visszavenni egy keveset az eredetileg előírt cukor mennyiségéből (ügyelve a megfelelő arányok lehetőség szerinti betartására).

Ha a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, ügyeljünk arra, hogy a görög joghurt minél tovább áll a hűtőszekrényen kívül, annál hígabbnak fog mutatkozni. Ne ijedjünk meg: ha egy kis időre visszatesszük a hidegre, újra besűrűsödik. Nem tesz jót neki, ha a hűtőből kivéve hirtelen melegítjük fel: ilyenkor a tejfehérjék elválnak a savótól, és ekkor már nem is lehet újra elegyíteni őket. Ezért mielőtt meleg ételhez adjuk, alkalmazzuk a temperálás módszerét, vagy ügyeljünk rá, hogy szobahőmérsékletű legyen a felhasználáskor.

Ha a joghurtot túlkeverjük, állaga széteshet, felhígulhat. Ezért ne keverjük erősen vagy verjük habverővel, inkább keverjük az ételhez lágy, könnyed mozdulatokkal, hogy megőrizzük gazdag, krémes állagát. Ugyanakkor, ha habtejszínből készítünk tejszínhabot, 1 kanálnyi görög joghurtot ilyenkor is tehetünk az alapanyagba, mert érdekes, frissítő ízhatást érhetünk el vele. Azt is érdemes észben tartani, hogy a joghurt savtartalma reakcióba léphet az alumíniummal, így kerüljük az ebből készült sütőtepsik, tálak vagy alumíniumfólia használatát, ha joghurttal sütünk vagy főzünk. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: