Kereső toggle

Tegyen többet látásáért!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Van, akinek bizonyos időszakokban kipirosodik, viszket és váladékozik a szeme, mások inkább a szemszárazságra panaszkodnak. Akármelyik véglethez is tartozunk, fordítsunk kellő figyelmet az okok kiderítésére és a tünetek kezelésére.

Az allergiás gyulladás többnyire akkor jelentkezik, amikor az allergén a szempillákra vagy magába a szembe kerül, és irritálja az idegvégződéseket. A szem ilyenkor megduzzadhat, viszketni és könnyezni kezd. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás ma már jól kezelhető gyógyszerekkel, különféle szemcseppekkel vagy – enyhébb formájában – műkönnyel is.

Gyakran azonban kombinálni is kell a különféle szereket, mert az allergiára alkalmazandó antihisztaminok ugyan csökkentik a könnytermelést, viszont sokszor épp szemszárazságot váltanak ki, amelynek enyhítésére műkönny használata javasolt. Ez azért is fontos, mert a szem dörzsölésekor az allergének vagy pollenszemcsék tovább súlyosbíthatják a tüneteket, ha bekerülnek a szembe. Ráadásul az erős dörzsölés hatására apró sebek keletkezhetnek a szemgolyón, ami súlyos látáskárosodáshoz is vezethet. A kellemetlenségeken enyhíthetünk hideg vizes öblögetéssel, vagy ha langyos vizes vattapamacsot helyezünk becsukott szemünkre, és pár percig így pihenünk.

Nem árt figyelni arra is, hogy vajon nem kedvenc szemránckrémünk vagy szemfestékünk okozza-e a kellemetlen tüneteket? Érdemes áttanulmányozni azok összetevőit, vagy kipróbálni, hogy ha kis szünetet tartunk a használatukkal, elmúlnak-e a panaszok. A különböző fertőzések elkerülése érdekében pedig a szemceruzát vagy szempillaspirált is tanácsos gyakrabban cserélni.

A szemszárazság különösen azokat sújtja, akik hosszú órákat töltenek a számítógép előtt. Mivel a monitor előtt kevesebbet pislogunk, szemünk könnyebben kiszárad. Ugyanakkor ez a probléma jóval szélesebb körű, hiszen minden harmadik embert érint élete valamely szakaszában, de az idősek körében ez az arány jóval magasabb. Akármelyik körhöz tartozunk is, ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott szemcsepp természetes hatóanyagot tartalmazzon – amellett, hogy hatásos is – hiszen általában hosszabb távon lesz rá szükség.

A szemszárazság ugyanakkor gyakran krónikus eredetű – hátterében előfordulhat akár autoimmun betegség is –, ezért sokszor folyamatos kezelést igényel. Ehhez viszont kulcsfontosságú a megfelelő, szakszerű vizsgálat és diagnózis, valamint a lehető legjobb minőségű szerek kiválasztása. Például ma már kapható a patikákban nátrium-hialuronát tartalmú szemcsepp: ez az emberi szem alkotóelemét is képezi, természetes anyag, elősegíti a szemfelszín regenerációját, gyógyulását és védőréteget is képez rajta.

Ha látásunk homályos, feltétlenül keressünk fel szakembert: előfordulhat, hogy a tünet egyszerűen szemüveg- vagy kontaktlencse-viseléssel kezelhető, de komolyabb probléma, például makuladegeneráció vagy szürke hályog is állhat a jelenség hátterében.

A szemszárazság kiválthat olyan érzést is, mintha valami belement volna a szemünkbe – idegentest-érzés keletkezik. Ha gyulladt, piros a szemünk vagy reggelente fájdalmas kinyitni, mindenképpen keressünk fel szakembert, mert lehet, hogy alaposabb kivizsgálásra vagy komplexebb kezelésre is szükség van. Ha csökken a könnytermelés, a könny összetétele is koncentráltabb lesz, ami további látásromlást eredményezhet.

Ha a szokásosnál jobban zavar a nappali verőfény vagy éjszakai vezetésnél a szembejövő autók fényszórói, vagy romlik a színérzékelésünk, az a szürke hályog kezdeti tünete is lehet. Hatvan év fölött, vagy ha a családban már előfordult ilyen betegség, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni ezekkel a panaszokkal.

Ezzel szemben, ha a látótér beszűkül és kiesik, az a zöld hályog tünete lehet. Ennél a betegségnél a szem belső nyomása válik abnormálissá, ami károsít bizonyos szöveteket, és idővel akár teljes vaksághoz is vezethet.

Panaszmentesség esetén is célszerű legalább évente egyszer ellenőriztetni látásunkat, ám ha bármilyen problémát észlelünk, minél előbb tegyük ezt meg, jelentkezzünk be egy szemészeti vizsgálatra! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: