Kereső toggle

Ne hagyjuk kiszáradni a szemünket!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Talán észre sem vesszük, de a mai modern világban a szemünk az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett szervünk. Mit tegyünk a leggyakoribb problémák megelőzése érdekében?

Mindenekelőtt fogyasszunk A-, C- és E-vitaminokban, valamint flavonoidokban, luteinben és zeaxantinban vagy astaxanthinban gazdag ételeket (például sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, spenótot), vagy ha ebben „lemaradásunk” van, szerezzünk be ezeket tartalmazó jó minőségű táplálék-kiegészítőket. A karotinoidok hatékony antioxidánsok, közülük is talán a leghatékonyabb az astaxanthin, amelyet a „karotinoidok királyaként” is emlegetnek. Képes áthatolni a vér-agy gáton, és erőteljes védelmet tud biztosítani a szem számára. Gátolja a gyulladásos folyamatokat, hozzájárulhat az optimális fókuszáláshoz, ezáltal segíti az éles látást. Mivel azok, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, gyakran panaszkodnak szemfáradtságra, érdemes beruházniuk ilyen táplálék-kiegészítőbe, mert egy hosszabb kúra után kedvező hatásokat észlelhetnek.

Az astaxanthin csökkenti a szemlencsében az UV-fény által kiváltott káros oxidációt okozó folyamatokat. Ez pedig főként a nyári időszakban nem elhanyagolható hatás, hiszen ilyenkor fokozottan ügyelnünk kell a szemvédelemre, például azzal is, hogy megfelelő napszemüveget választunk.

Jótékony hatással lehetnek az úgynevezett antocianin molekulákat tartalmazó táplálék-kiegészítők is. Ezek az antioxidánsok adják a fekete áfonya, a tőzegáfonya, az açai bogyó és a fekete rizs kékes-vöröses színét, és fontos szerepet játszanak a látásélesség megőrzésében. Védik a retina idegsejtjeit, és csökkentik a hajszálerek gyulladását.

Hasznos lehet még az alfa-liponsav is, amely javítja a retina vérellátását és akadályozza a szemlencse elhomályosodását. A szem egészséges vérellátását, az erek, kapillárisok rugalmasságát pedig segítheti a rezveratrol és a kvercetin is – mindkettő szintén antioxidáns molekula.

A szem erezetének nemcsak a védelme, hanem a rendszeres ellenőriztetése is fontos. Állapotuk ugyanis képet adhat egyes belgyógyászati bajokról, szív- és érrendszeri elváltozásokról, magas vérnyomásról, vagy diabétesz okozta károsodásról is.

Ha sokat tartózkodunk monitor előtt, legalább óránként szakítsunk időt szemünk pihentetésére, tornáztassuk szemizmainkat, és ha szükségesnek érezzük, használjunk műkönnyet.

Mivel a monitor előtt kevesebbet pislogunk, gyakori panasz ilyenkor a szemszárazság. Tünetei lehetnek a szúró, égő vagy idegentest érzés, homályos látás, viszketés, erős könnyezés vagy a szem kivörösödése. A szemszárazságot a fentiek mellett kiválthatja gyógyszeres kezelés, az időjárás vagy hormonális változások, egyes autoimmun betegségek is. Ha hosszú időt töltünk olvasással, tévénézéssel vagy autóvezetéssel, a tünetek fokozódhatnak.

Bár ártatlan dolognak tűnik, a szemszárazság nemcsak egy kellemetlen tünet, hanem a szaruhártya maradandó károsodásához is vezethet. Az újranedvesítésre már többféle szemcsepp is kapható, akár spray formában is. Ezek kiválasztásakor azonban tanácsos néhány szempontot figyelembe venni. Lehetőleg olyan szemcseppet válasszunk, amelynek hatóanyaga természetes – mivel a szemszárazság többnyire hosszú távú kezelést igényel, nem mindegy, hogy mit cseppentünk folyamatosan a szemünkbe. Célszerű nátrium-hilaurát tartalmú szert keresni. Ez nemcsak védőréteget képez a szem felszínén, de elősegíti a szemfelszín hámsejtjeinek regenerálódását, gyógyulását is. Kerüljük a tartósítószerrel készült cseppeket, mert amellett, hogy allergizálnak, irritálhatják is az érzékeny szemet. Mindig jegyezzük fel, mikor bontottuk fel a szemcseppet, mert a szavatossági idő sokszor a felbontástól számítandó. Különösen a melegben ügyeljünk a szemcsepp megfelelő tárolására (ha kell tartsuk hűtőben, vagy utazáskor tegyük a hűtőtáskába).

Amennyiben homályosabban látjuk a betűket, hunyorogni kell az olvasáskor, feltétlenül forduljunk szakemberhez a megfelelő látáskorrekciós eszköz kiválasztása érdekében. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha gyulladásra utaló jeleket észlelünk (pl. pirosság, duzzanat, fájdalom), vagy szokatlan tünetek jelentkeznek, például foltok úsznak be a látótérbe vagy fényfelvillanásokat látunk. Ezek a retina sérülését jelezhetik, ezért sürgősen tisztázni kell a jelenségek okát. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: