hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megtervezett függőség
Tarolnak a dizájner-drogok

2017. 08. 26.
Uniós viszonylatban mindmáig a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, de a legszegényebb országokban, így Magyarországon is az a tapasztalat, hogy a klasszikus szereket teljes egészében felváltotta az olcsó és az egészséget súlyosan károsító dizájnerdrogok használata. Ezeket a magas hatóanyag-tartalmú szintetikus szereket főleg Kínában állítják elő, és elsődleges fogyasztói a tinédzserek, a nyár pedig ebből a szempontból különösen veszélyeztetett időszaknak számít.

„A hazai droghelyzetről 2010 óta nem készült felmérés, csak idén került sor néhány szórványos kutatásra. Az egyetlen megbízható adat a 16 évesek különféle szerhasználatát – dohányzást, alkohol-, gyógyszer- és drogfogyasztást – vizsgáló nemzetközi ESPAD-kutatás, amelyet négyévente végeznek el az EU országaiban. 2014-ben a vizsgált szerek között szerepeltek a dizájner-drogok is, és az derült ki, hogy ezek Magyarországon és Romániában mondhatni teljes egészében felváltották a korábbi, klasszikus kábítószereket. Ennek fő oka, hogy mindkét ország a leszakadó szegény országok közé tartozik, ahol elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalok álltak rá az olcsó pszichoaktív szerekre” – mondta el lapunknak Szemelyácz János addiktológus, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője.

Míg uniós átlagban a 16 évesek 4 százalékát érinti a dizájnerdrogok használata, addig ez az arány a magyar fiatalok körében 12-13 százalék: ők főleg szintetikus kannabinoidokat – más néven herbált vagy biofűt – használnak. „Magyarul az a réteg, aki korábban kannabiszt szívott vagy szipuzott, mára átállt az olcsó szintetikus füvekre” – tette hozzá az addiktológus. Szavai alapján az adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a dizájnerdrogok használata mára elképesztő, nehezen felmérhető méreteket öltött. A nyár különösen veszélyes időszak: a fiatalok nagy részének a fesztiválok a pszichoaktív szerek és az alkoholizálás időszakát jelentik, sokan itt próbálják ki először ezeket a szereket. Bár Európa drogtérképén még mindig átlagos a helyzetünk – legalábbis a rendelkezésre álló adatok alapján –, alkoholfogyasztás terén továbbra is az élbolyban szereplünk.

Szemelyácz János szerint különösen aggasztó, hogy míg a 20 év fölötti fiataloknál inkább a kannabisz kipróbálása jellemző, addig a 20 év alattiaknál egyértelműen a szintetikus kannabinoidok terjedtek el. S míg a kábítószeresek 15-20 éve még egy meghatározott, főként nagyvárosi szubkultúrát alkottak, addig ma a drogokkal, elsősorban dizájnerszerekkel kapcsolatba kerülők köre kiszélesedett: egyrészt sokkal több a tinédzserkorú érintett, másrészt a szerhasználat kiterjed a kistelepüléseken, mindenekelőtt a szegregátumokban élő, elsősorban roma származású közösségekre is. Hazánkban 2010 után indult el a pszichoaktív szerek robbanásszerű terjedése, méghozzá az olcsóságuk, a könnyű internetes hozzáférhetőségük, valamint amiatt, hogy állandóan változó összetételük okán nem számítottak illegális szereknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!