Kereső toggle

Hőhullám

Mire figyeljünk gyógyszerszedéskor a nagy melegben?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A forró nyári melegben sokszor nehéz a dolgainkat hűvösen tartani – igaz ez a gyógyszereinkre is. Ráadásul mindegyik használati utasításán fel is tüntetik, hogy maximum 25 Celsius fokon tárolható. De mi történik, ha a lakásban melegebb lesz?

Noha a jövő még hozhat olyan gyógyszereket, amelyek már egyénre szabottak és talán hőellenállók is lesznek, jelenünkben felmerül a kérdés: károsodnak-e a tabletták, szirupok, porok és kapszulák, ha a javasolt hőmérséklet felett tároljuk azokat? Egyáltalán hol, a lakás mely pontján célszerű tartani ezeket a készítményeket?

Nos, amennyiben a használati utasításon külön nem jelzik másként (például, hogy a gyógyszer hűtést igényel), akkor a szereket szobahőmérsékleten kell tárolni, száraz helyen, védve minden sugárzó hőtől, nedvességtől és fénytől. Ennek megfelelően nem a konyha vagy a fürdőszoba a legideálisabb hely a tárolásukra. De ne hagyjuk gyógyszereinket a napon az autóban sem – nemcsak egészségünket, hanem pénztárcánkat is kímélhetjük ezzel, hiszen sok gyógyszernek vagy táplálék-kiegészítőnek borsos az ára, ha tönkremegy, az újabb jelentős kiadást eredményezhet. Ha mégis utazni kényszerülünk, tartsuk a készítményeket (például inzulint, injekciókat, egyéb, folyékony halmazállapotú termékeket) kis praktikus, jégakkuval felszerelt hűtőtáskában.

Sok esetben nincs ok aggodalomra, mert számos gyógyszer hatásfokát nem befolyásolja a meleg, vagy ha veszít is hatásosságából, az nem jelent majd nagyobb bajt. Azonban nem mindegy, hogy milyen szerről van szó: például ha a nitroglicerin, amely adott esetben életmentő lehet, veszít a hatásfokából, az komoly problémát jelenthet, míg ha a fejfájásra szedett ibuprofennel történik mindez, az csupán kényelmetlenséget jelent majd, ha nem elég hatékony. De nagyobb gondot okozhat például egy pajzsmirigygyógyszer vagy valamilyen hormonkészítmény hatásfokának a romlása is; akár kisebb eltérések is okozhatnak érezhető gondokat, tüneteket. Az antibiotikumok tárolásánál is elővigyázatosan kell eljárni.

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy a melegben szervezetünk igyekszik leadni a felesleges hőt (például izzadással vagy a vérkeringés segítségével). Vannak azonban olyan készítmények és hatóanyagok, amelyek befolyásolhatják a természetes hűtőmechanizmusunkat. Például bizonyos pszichiátriai gyógyszerek következtében az agy nem tudja átvenni a test jelzéseit, hogy a hőmérséklet emelkedik, így nem indul be a természetes „hűtés”; némely élénkítőszer és orrspray csökkenti a bőr felé áramló vért; vagy bizonyos vérnyomásgyógyszerek, bétablokkolók csökkentik a szív azon képességét, hogy több vért pumpáljon a bőr felé.

Egyes antidepresszánsok, nátha- vagy allergiagyógyszerek mérsékelhetik az izzadást, ami túlhevülést idézhet elő a nagy melegben. Mivel ilyenkor amúgy is figyelni kell a fokozott folyadékfogyasztásra, érdemes megfontoltan alkalmazni a vízhajtókat is (itt a kávéfogyasztásnak is figyelmet kell szentelni, hiszen a koffeintartalmú italok is okozhatnak folyadékveszteséget). A nyugtatók, opioidok pedig eltompíthatják az ítélőképességet, ami gátolhatja a megfelelő cselekvést.

Némely gyógyszer fényérzékenységet okozhat, illetve fokozhatja a leégés kockázatát, ha a napon tartózkodunk. Ezért mindig tanulmányozzuk át a gyógyszerek használati utasítását, fokozottan ügyeljünk a folyadékbevitelre, használjunk naptejet, és védjük bőrünket megfelelő ruházattal. Gondoljunk ilyenkor idős családtagjainkra is, akiket sokszor külön kell emlékeztetni arra, hogy igyanak elegendő folyadékot, vagy kérdezzünk rá, hogy gyógyszereik szedésekor tapasztalnak-e rendellenességet. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: