Kereső toggle

Virtuális védelem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az internet használata egyre nagyobb mértékben könnyíti meg a hétköznapjainkat, ám az éremnek két oldala van. A praktikusság mellett a veszélyekre is gondolni kell, hogy virtuális tevékenységeinket ne árnyékolják be kellemetlen, nem várt események.

Bár szinte már a csapból is az folyik, hogy sose adjuk meg idegeneknek személyes adatainkat, a közösségi oldalakon pedig célszerű szigorú biztonsági beállításokat alkalmazni, mégis fontos ennek szükségességét hangsúlyozni, hiszen az internetes csalók fáradhatatlanul próbálják kihasználni a gyanútlan emberek jóhiszeműségét. Ennek elkerülése érdekében óvjuk személyes adatainkat (lakcím, személyigazolvány száma, bankkártya adatok stb.) és csak a legszükségesebb esetekben adjuk meg ezeket az interneten.

Egyre többen élvezik az online vásárlás nyújtotta kényelmet, azonban fontos, hogy a webáruházakban történő vásárláskor ellenőrizzük a webshopot működtető céget. A megjelölt adószám, cégjegyzékszám alapján, vagy akár a cég elnevezése szerint az interneten ingyenes cégkivonatot tudunk lekérni, mellyel ellenőrizhető, hogy a vállalkozás létezik-e, és mikor jegyezték be. Ezzel szűkíthető annak eshetősége, hogy egy nem működő cégnek fizetve intünk búcsút a pénzünknek.

Emellett érdemes megnézni a webshop-on, honlapon publikált tartalmat, annak színvonalát, a portál designját, hogy rendelkezik-e a cég vezetékes telefonszámmal, a termékek leírása mennyire részletes, az esetleges reklamáció, pénzvisszafizetés milyen módon lehetséges. Mindezekkel kialakul egy kép, hogy valóban megbízható, komoly cég-e az, amelytől vásárolni szeretnénk. Amennyiben a weboldal színvonala gyenge, gyanúra adhat okot.

Ha a vásárlás során a szolgáltató lehetőséget biztosít banki átutalásra, célszerű ezt a fizetési módot választani, hiszen így nem kell megadni a bankkártyaadatokat. Amennyiben mégis bankkártyával szeretnénk fizetni, tanácsos külön bankkártyát, alszámlát használni az internetes vásárlásokhoz, így megóvható a főszámlán található pénz az esetleges visszaélésekkel szemben.

A tranzakció lebonyolításakor ellenőrizni kell, hogy a fizetési oldallal való kommunikáció titkosított-e. Ha a webcím https-el kezdődik, és a böngésző címsorában egy lakat is látható, melyre kattintva a weboldal biztonsági tanúsítványa megtekinthető, illetve a böngészőben a webhely neve, vagy a címmező zölddé válik, akkor mindezek a titkosításra utalnak. A tranzakció befejezését követően pedig ajánlott a webhelyről kijelentkezni és ellenőrizni a visszaigazolást a számlánkról leemelt összegről.

A digitális világban szinte mindenhol jelszó megadására van szükség (számítógépes, hálózati bejelentkezéskor, e-mail, Facebook, Twitter, telefon, webshop, bankkártya, PIN-kód stb.), így tudjuk saját profilunkat, oldalunkat elérni egy-egy felületen. Egy kellően jól megválasztott, biztonságos jelszó megóv bennünket a visszaélésekkel szemben, ezért kiemelten fontos a körültekintő választás. A felmérések szerint leggyakrabban az 123456, jelszo123, qwerty, password kódokat adják meg az emberek, ezért ezek használatát kerülni kell. Emellett személyes adatok jelszóként történő alkalmazását is ajánlott mellőzni (például születési dátum, házastárs, gyerekek, háziállat neve stb.) A biztonságos jelszó egyszerre csak egy helyen, felületen kerül alkalmazásra, minimum 10 karakteres, kis és nagybetűket, speciális karaktereket tartalmaz. Sose írjuk ki nyilvános helyre (például a monitorra), és ajánlott 3-4 havonta megváltoztatni, ilyenkor elég lehet csak egy-egy karaktert módosítani, azonban időnként javasolt a teljes átírása. A temérdek jelszó megjegyzése szinte lehetetlen feladat (ha a szakemberek által ajánlottan, minden felületen mást használunk), ezt segít áthidalni több jelszómenedzselő program, melyeknél egy központi jelszó megjegyzésére van csak szükség, az összes többi jelszavunkat titkosítottan jegyzi meg helyettünk a szoftver.

A rosszindulatú programok elleni védekezésre szolgálnak a víruskeresők. Napjainkban már elengedhetetlenül fontos egy jól megválasztott vírusirtó használata a biztonságos internetezéshez. Ezek a programok egyrészről átvizsgálják a komputer fájljait, hogy fellelhető-e vírusos anyag a gépünkön, másrészről folyamatos, valós idejű megfigyelést is tudnak végezni: nyomon követik az összes kimenő, bejövő (például letöltött) fájlokat, és folyamatosan elemzik azokat, szükség esetén pedig azonnal beavatkoznak. Fontos tudni, hogy a víruskereső csak azokat a káros fájlokat ismeri fel, amelyekre már „megtanították” a szoftver készítői, így nem mindegy, hogy milyen antivírus programot alkalmazunk.

Még a legkiválóbb víruskereső szoftverek mellett is csak megbízható forrásból származó mellékleteket töltsünk le vagy nyissunk meg az e-mailezések során. Érdemes több e-mail címet használni, elkülönítve az üzleti, munkaügyi leveleket, a családi, személyes levelektől. Emellett jó még egy „nyilvánosabb” fiókot is létrehozni, melyet online vásárláskor, egyéb regisztrációkor adunk meg. A spameket úgy tudjuk a legjobban elkerülni, hogy az e-mail címünket nem publikáljuk az interneten; amennyiben viszont weboldalunkon szeretnénk feltüntetni az elérhetőségünket, célszerű fonetikusan, szóközökkel kiírni (info kukac minta pont hu), vagy részben megjeleníteni, és egy CAPTCHA-kód megadásával elérhetővé tenni, így az e-mail címeket begyűjtő robotok nem tudják lelopni a honlapról a levelező címünket.

A legnagyobb körültekintéssel döntsük el, hogy pontosan milyen adatokat, képeket és egyéb információkat osztunk meg a weben, közösségi oldalakon magunkról és a családunkról, hiszen ami egyszer a világhálón közkinccsé lett téve, az ott is marad. Ennek messzemutató következményeit azonban igazán, csak az elkövetkezendő év(tized)ekben fogjuk megtapasztalni. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: