hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Joghurtban az egészség!

2017. 06. 24.
Létezik natúr, gyümölcsös, görög, izlandi, zsírszegény, zsírmentes, élő kultúrás stb. Rohanó világunkban a joghurtfogyasztás könnyen, néhány perc alatt megoldható, és nemcsak hogy finom, hanem még egészségesen tápláló is. Márpedig egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, rövid- és hosszú távon nagyon is számít…

Nem igazán ismert az eredete, viszont több ezer éve igen népszerű a Balkánon, de mindenütt az egész világon is. Maga a szó eredetileg török származású (yoğurt), de azt nem tudjuk pontosan, hogy mióta fogyasztják. A savanyított, illetve fermentált tejtermékek előállításának története a tejet adó emlősállatok tartásával egyidős. Európai elterjedésében a törököknek és a bolgároknak vannak elévülhetetlen érdemeik.

A 19. században a párizsi Pasteur Intézetben dolgozó Ilja Iljics Mecsnyikov indította el világkörüli útjára: azt kutatta, hogy a bolgár hegyi pásztorok miért éltek sokáig. Felfedezte, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat, és így tudományosan bizonyította a joghurt jótékony hatásait. Kitenyésztette belőle a tej alvadását előidéző baktériumfajt, majd elkeresztelte Lactobacilus Bulgaricusnak. Felfedezését 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Mecsnyikov segítségével 1919-ben a Danone alapítója, Isaac Carasso elkészítette első, saját fejlesztésű joghurtját Barcelonában, ahol elő­-ször patikákban kezdték árulni azt.

Az 1950-es évek óta közkedvelt és egészséges ételnek számít. Úgy tartották, hogy hatásos bélbajok gyógyítására, az élet meghosszabbítására, általános leromlás ellen és a női bajok kezelésére. Korán felismerték, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárul az emberi szervezet B- és K-vitamin-, folsav- és kalcium-ellátottságához. Egyensúlyban tartja a bélflórát, jótékonyan hat a koleszterinszintre, segíti az emésztési folyamatokat, javítja a tejcukorbontást, erősíti az immunrendszert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!