Kereső toggle

Állás vagy portfólió-karrier?

Szakmák helyett kihívásokban kell gondolkodni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hamarosan már nem szakmai karriereket fogunk építeni, és nem hagyományosan járjuk végig a ranglétrát, hanem egyre inkább projekt- alapú, úgynevezett „mikro-állásokban” látják a jövőt a szakemberek – írja a BBC.

Az ottawai karriertanács-adó, Jean-Philippe Michel, aki középiskolásokkal foglalkozik, már nem használja munkája során a „szakma” kifejezést. Minden tanulót arra buzdít, hogy ne szakmát válasszon, hanem képességeket, amelyeket el szeretne sajátítani a munkavégzés során. Azt akarja elérni, hogy a diákok a célokról beszéljenek: ahelyett, hogy azt mondanák, „orvos akarok lenni”, mondják azt, hogy „empátiát szeretnék használni a gyógyítás területén”.

Lehet, hogy ez kicsit misztikusan hangzik, de egy apró változtatás a nyelvhasználatban segít összefoglalni az igazi célokat. Az, amit az ember sokszor elképzel magának, nincs összhangban egyetlen szakmával, karrierrel sem. Ehelyett Michel azt vallja, hogy ha eldöntjük, milyen képességeket akarunk használni, az elvezet majd az áhított karrierhez – és ezáltal valószínűleg nagyobb elégedettséget hoz majd létre. Ez azt jelenti, hogy nem egy állás, hanem inkább projektek és munkaszituációk sorozata vezethet egyről a kettőre.

A jövő karrierje

„A fiataloknak már nem állásokban és karrierekben kell gondolkodniuk, hanem sokkal inkább kihívásokban és problémákban” – véli Michel. Ezt persze könnyebb mondani, mint megvalósítani, főleg az X generáció vagy az idősebb millenniumiak (Y generáció) esetében, de mégsem áll olyan távol a fiatalabbak gondolkozásától, akik lassacskán lerövidítik az egyetemi tanulmányaikat.

„A cél mindenekelőtt az, hogy felkészítsük a következő generációt egy olyasfajta jövőbeni karrierre, ami több mikroállásból, nem pedig egyetlen főnökből és cégből fog állni” – állítja a szakember. Végtére is, a célok pontos meghatározása segít a tinédzsereknek megtervezni egy úgynevezett „portfóliókarriert”. Ez az a fajta karrier, ami össze nem függő, különböző projektekből és szerepekből, beosztásokból áll, és egyre gyakoribb lesz a következő évtizedben. „A mostani generációnak egy sokkal egyedibb, specifikusabb alagutat kell vésnie, mint régebben.”

Jövő- és emberierőforrás-kutatók állítják, hogy a munkával töltött éveink több hosszú távú projekt párhuzamos végzéséből fognak állni. „Ahelyett, hogy a beosztásunkat definiálnánk, folyamatosan olyan képességeket fogunk szerezni, amelyektől jobban alkalmazhatóvá válunk” – mondja Jeanne Meister, a The Future Work- place Experience (A jövő munkahelyi tapasztalata) című könyv társszerzője. A fiatalabbak számára ez valószínűleg azt jelenti, hogy sokkalta rugalmasabbak lesznek, és képesek lesznek követni saját szenvedélyüket, ahelyett, hogy belépnének egy olyan hagyományos szerepbe, mint például a könyvelés, a marketing és a pénzügyi állások.

Belső szabadúszó?

„A portfóliókarrier építésének ötlete már a késő nyolcvanas évek óta jelen van, azonban egészen mostanáig sokkal inkább csak elmélet volt, mintsem gyakorlat, hiszen a megfelelő technológia hiányában a munkavállalók számára időigényes volt az új lehetőségekről informálódni” – állítja Meister. Most, hogy a technológia révén több lehetőség adódik az alkalmi munkák gazdaságában – gondoljunk csak az Uberre, Instacartra vagy a TaskRabbitra –, a mikroállások koncepciója fokozatosan előtérbe kerül.

„Több vállalat már lépést tart a korral: szabadúszószerű projektlehetőségeket ajánlanak alkalmazottaiknak” – folytatja Meister. Például, mind az IT-óriás Cisco, mind a Mastercard pénzügyi szolgáltató cég teszteli az úgynevezett „belső mobilitási platformokat”. Ez lehetőséget adna az alkalmazottaknak, ahelyett, hogy egyetlen behatárolt pozícióban dolgoznának, csemegézzenek a projektekből, kitöltve ezzel különféle hézagokat a cég működésében. A cél nem az, hogy megmaradjanak egy adott területen: a dolgozókat arra bátorítják, hogy a meglévő képességeik szerint válasszák ki következő projektjüket, vagy azon képességek szerint, melyeket még fejleszteni kívánnak.

„A belső projektalapú lehetőségek oly módon kifizetődőek a cégek számára, hogy a dolgozók kevesebb valószínűséggel váltanak egyik munkahelyről a másikra” – állítja Jacob Morgan jövőkutató, a The Employee Experience Advantage (A dolgozói élmények előnye) című könyv kaliforniai szerzője. „A mikroállások inspirálni tudják a vállalkozói szellem létrejöttét és az autonómiát egy cégen belül, ami talán megfékezheti a munkahely-váltogatásokat.”

Karrierépítés

Vonzó ajánlat, hogy saját magunk határozhatjuk meg, hol és hogyan dolgozzunk, ám amikor arról van szó, hogy hosszú távú karriert kell építeni, a szakemberek szerint több hátránya van a portfóliómunkáknak. Ha valaki folyamatosan ugrál egyik projektről a másikra, a változás megterhelő lehet számára, és egyértelmű teljesítmények nélküli állapothoz vezethet. „Kevesebb előléptetéssel és állásváltoztatással nehezebb úgy érezni, hogy sikeres a munkavállaló, még akkor is, ha rendszeresen befejezi a különféle projekteket” – világít rá a fent említett karriertanácsadó, Jean-Philippe Michel. Ráadásul az identitásunk gyakran be van csomagolva abba a típusú munkába, amit végzünk, ehhez pedig nem passzol a mikroállást halmozó életvitel. Ezenkívül, habár néhány vállalat már kísérletezik ezzel, évekbe telhet, mire ki tudunk lépni a múlt tradicionális mentalitásából, ami alatt most a szakmai gyarapodást értjük. „A legnagyobb korlátja a gyakorlatba ültetésnek – mondja Meister – a gondolkodásmódunk.”

Olvasson tovább: