hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Gemenc
Árterek világa a mozikban

2017. 06. 24.
Új magyar természetfilm készült Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejéről, a Gemenc világáról. A film készítésénél a webkamerától kezdve a repülő drónokig már a legújabb technikákat is bevetették. Ha valaki látta a „Gyöngyvirágtól lombhullásig” című, szintén a gemenci ártérről készült klasszikust, most megnézheti, hogy több mint fél évszázaddal később mennyire más ez a világ, ami igazából mit sem változott.

Ahogy a filmben is elhangzik, nemcsak a négy évszak formálja az erdő világát, hanem ötödikként a víz is meghatározó elem. A Magyarországra érkező Duna mintha megelégelné a száguldást, hatalmasat fékez, kiszélesedik és lassú széles folyamként hömpölyög végig az országon. Teret adva a víz munkájának Gemencnél a Dunának nagyobb tágulási lehetőséget biztosítottak a vízszabályozáskor. Így keletkeztek az ártéri erdők. A fokok, amolyan vízelvezető csatornák, még tarkítják a képet, átszelik az erdőt mint Velencét a kanálisok.

A film sajtótájékoztatóján Olma Frigyes rendező elmondta, hogy 2007 óta foglalkozik természetfotózással. Gemencen kezdte, máshová szinte nem is járt el. Később született az ötlet, hogy filmet készítsen. Az alko­-tást 6 éven keresztül forgatták, heti 2-3 napot töltöttek filmkészítéssel. Megtudhattuk, milyen nehézségek árán valósítható meg egy természetfilm, ahol a vadak észrevétlen meg­-közelítése kulcsfontosságú.

A film a fekete gólyák érkezésével indul – ők egy webkamerát kaptak a fészkük köré, mert nehezen tűrik az ember jelenlétét. Ha éppen villám csapott a webkamerába – merthogy ilyen is előfordult –, akkor abban az évben oda visszamenni már nem lehetett. Meg kellett várni a következőt. Egyébként a fekete gólyákat az interneten most is figyelemmel tudjuk kísérni, ha működik a webkamera, és nem rágta el valamelyik rágcsáló.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!