hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszéljünk róla!
Világszerte tarol a depresszió

2017. 05. 18.
Depresszió? Beszéljünk róla! címmel indított a WHO tavaly októberben a Mentális Egészség Világnapján egyéves kampányt, mivel a legutóbbi kutatások szerint a depresszió lett az egyik leggyakoribb oka a munkahelyi teljesítmény csökkenésének, komoly gazdasági következményeket vonva maga után. A fásultságból és kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés évente több mint ezermilliárd dolláros gazdasági veszteséget okoz globális szinten. A tanulmányok alapján a depresszió 2020-ra már a munkaképtelenség vezető oka lehet, ezért az éves projekt részeként április 7-én, az Egészség Világnapján is a depresszió volt a WHO kiemelt témája.

Világszerte 322 millió ember szenved ettől a betegségtől, de csak alig az érintettek fele részesül szakszerű ellátásban, sokan pedig nem is tudnak róla, hogy ezzel küzdenek. Az elmúlt tíz évhez képest majdnem 20 százalékkal nőtt a depressziós betegek száma, aminek okát felgyorsult világunkban látják a szakemberek. A fokozott stressz, a megzavart életritmus, esetleg a negatív életesemények minden korosztályt megterhelhetnek, de a legveszélyeztetettebbek a fiatalok és a nők, különösen a várandós vagy nemrég szült hölgyek és az idősek.

Dan Chisholm, a WHO mentális egészséggel és a pszichoaktív szerek használatának hatásaival foglalkozó részlegének munkatársa szerint a fiatalokra még sosem nehezedett olyan nyomás, mint napjainkban. Az a gyakori vélekedés viszont nem igaz, hogy ez a gazdagok betegsége lenne: az érintettek 80 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű háttérrel rendelkezik. A WHO kampányának célja, hogy ezek az emberek szakszerű segítséghez jussanak, ami egy őszinte beszélgetéstől a terápián át a gyógyszeres kezelésig bármi lehet.

Az ellátottság viszont ahhoz képest, hogy gazdaságilag milyen nagy kiesést okoz a jelenség, aránytalanul alacsony. A jól fejlett országokban is legfeljebb 50 százalék, míg egyes térségekben 10 százalék alatt is lehet. Pedig a felismerésnek és a kezelésnek a munkaerőpiacra is pozitív hatása lenne, 1 ráfordított dollár 4 dollárral növelné a bevételeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!