Kereső toggle

Aktív pihenés Lentiben

Tudósítás a szlovén határról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Minden évszaknak megvan a maga szépsége Zalában” – mondja egy zalai ismerős, és útba igazít: ha Lentibe megyünk, akkor a Lenti-hegyen keressünk szállást, onnan a legszebb a kilátás.

A szlovén határ menti kisváros kicsit távol esik Budapesttől, de az M7-es autópálya megkönnyíti az utazást. A végén kell csak figyelni, nehogy fent ragadjunk a Szlovénia felé vezető sztrádán. Tornyiszentmiklós irányába térjünk le, és utána már nagyon közel van a célállomás. A régen olajbányászatból élő kisváros bevételei nagyobbrészt már a turizmusból származnak. Az olaj után kutatva a térségben számos helyen termálvizet találtak, köztük Lentiben is, amely most már egy új élményfürdővel és négycsillagos hotellel is várja a látogatókat.

A Lenti-hegyről belátni az egész völgyet. Reggel a felszálló köd alól előbújó völgy csodálatos látvány. A repcével sárgított horizont, a napfénytől fémesen csillanó országút látványa és az erdő illata rabul ejti az embert. A Lenti-hegyen felkapaszkodva dimbes-dombos tájat találunk, és erdőt, ameddig a szem ellát. Az erdő mélyén fehér virágmező virít – a helyiek azt mondják „erdei túrúvirág”, van belőle réti is. Mindenesetre az internetnek a túrúvirág feladja a leckét, de még a túróvirág is.

Gosztolán áthaladva, és letérve az útról egy víztározót találunk: kiderül, van itt több is a Zalai-dombságban. A dombokról lefolyó csapadék olyan nagy mennyiségű, hogy elárasztaná a falvakat, ezért a víztározókkal kordában tartják a csapadékot. Egy horgásztól megtudjuk, hogy a víztározóban van hal bőven, főleg kárász – tíz perc alatt ki is fog vagy hármat – de akad itt ponty is. Amur is volt benne, de az egyik nagy árvízkor, amikor a víztározó szintje úgy megemelkedett, hogy a víz kilépett a medréből, kivitte őket, azóta nincsenek.

Kerékpárutak mindenfelé az erdőben, sőt még Szlovénia felé is vezet út a rengetegen át Lendvára. A helyiek is használják a rövid utakat, még autóval is, így nem kell nagyot kerülni, hogy eljussanak Lendvára. Ahogy megtudtuk, zajlik az „élet” is arrafelé. A fűtőolaj olcsóbb Szlovéniában, de jól megy vele a magyar jármű is. A rendőrök azonban már résen vannak: mintákat vesznek a „szállítóktól”, így próbálnak akadályokat gördíteni leleményes népünk elé.

Sok apró ház körül nincsenek kerítések, csak virágzó kertek. Csodájára is járunk az egyiknek, ahol rengeteg tavaszi virág van. Éva nénivel, a tulajdonossal nincsenek kommunikációs gátak. Jön is a böködővel – egy lapított vasrúd – és könnyedén veszi ki egymás után a virágtöveket, vigyük haza Budapestre. Szabadkozik, hogy nyolcvanéves és már nem elég gyors, jöjjünk vissza holnap is, lemegy még növényekért a patakhoz, ami a kert végében van.

A gosztolai-csibodai elágazásban egy csengetésre nyíló, gyógynövényeket, mindenféle erdőben termő kincseket árusító kicsi boltot találunk. Saját gyűjtés, házi feldolgozás minden. Érdemes betérni.

A vacsora természetesen dödölle. Meg lehet kérdőjelezni, hogy eredeti zalai népi étel-e a dödölle, de az biztos, hogy finom. Éliás-Tóbiás dödölléje már nem is olyan nagy titok.

Kiváló gyerekprogram, de felnőtteknek is érdekes az erdei kisvasút Lentiből Csömödérre tartó járata.

A vonat minden nap indul, de előtte érdemes tájékozódni, és az előre jelentkezés is fontos, főleg ünnepi járatokon, amikor megtelik a vonat. Diesel vagy gőzmozdony is húzhatja, az ünnepi járatok végállomásán, Csömödéren pedig kézműves foglalkozás várja a látogatókat. A vonat nem áll meg, csak Csömödéren, a monotonitástűrés fejlesztése garantált. Nyitott vonat, de befóliázzák, így hűvös idő esetén sem kell nagyon beöltözni.

A Lenti vár sajnos felújítás alatt áll, magánterület, belépni tilos. Hogy teljesen ne menjünk hiába arrafelé, érdemes a mellette lévő parkot meglátogatni. Ha szerencsénk van, tavasszal virágzik a kockás liliom, a parkerdőben lehet rátalálni. A kiépített túraút a Lenti vár környékéről indul.

Lenti és környéke még bőven rejt látnivalókat, kastélyokat, arborétumokat. Ha ehhez hozzávesszük a nyitógondolatot, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége, akkor bőven van ok rá, hogy újra ellátogassunk.

Olvasson tovább: