hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a szelén?
Támogatja az immunrendszert és a pajzsmirigyet

2017. 04. 27.
A szelén az elmúlt időben nagy figyelmet kapott, egyre többen fogyasztják rendszeresen. Elsődlegesen azok, akik különböző anyagcsere- vagy hormonális problémák miatt az endokrinológián megkapják a diagnózist, hogy alulműködik a pajzsmirigyük. A szelén nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetünkben, de kulcsfontosságú úgynevezett „szelenoenzimek” része. A kutatások több olyan szelenoenzimet azonosítottak, amelyeknek működése a szeléntől függ. Például az egyik, a glutation peroxidáz antioxidánsként működik, fontos szerepet tölt be a rákmegelőzésben. Tanulmány bizonyította, hogy 200 mikrogramm szelén napi fogyasztása jelentősen csökkentette a daganatos megbetegedések számát. De már most fontos megjegyezni, hogy hatása nem növekszik, ha növeljük az adagokat!

Számos betegség hátterében állhat szelénhiány, ám fontos szem előtt tartani, hogy ha túladagoljuk, komoly mérgezést okozhat. Mondhatni „keskeny ösvény” a szelénadagolás optimális tartománya.

Mivel egyes talajok szelénhiányosak, így a táplálékláncba nem jut be megfelelő szelénmennyiség. Vannak kifejezetten szelénhiányos talajú országok, mint Magyarország is, de van, ahol az ellenkező problémával kell szembenézni. Azokban az országokban, ahol kevesebb a szelén a talajban, próbálják ezt kívülről pótolni, például műtrágyázással, az állatok takarmányozásánál pedig a premixekhez keverik. Számos tanulmány foglalkozik azzal is, hogy nem csak az ember számára fontos a megfelelő szelénbevitel: mind az állatok, mind a növények érzékenyen reagálnak rá. Ha túl sok vagy túl kevés, „kidőlnek” és nem fejlődnek.

Érdekesség, hogy egyes növények a magas szeléntartalmú talajokhoz úgy alkalmazkodtak, hogy felhalmozzák magukban ezt a nyom­elemet – ezek az úgynevezett akkumulátor fajok. A brazil dió például olyan szépen „megtanult” gyűjtögetni, hogy egy dióban 90 mikro-grammnyi mennyiségű szelént képes felhalmozni. A brazil dió egyébként hazánkban is kapható. Egy darab elfogyasztásával meg is tettünk mindent a szelénpótlásunk érdekében. A nassolással azonban vigyázzunk! Rendszeres, napi több dió fogyasztása már letérít bennünket a keskeny útról, és átvisz a mérgező tartományba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!