Kereső toggle

Irány a hóvirágtenger

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Végre elindult a „hóvirágzás” az Alcsúti Arborétumban. Egészen pontosan március 3-ától március idusáig várják a látogatókat. Fagyosabb idő azonban késleltetheti is a hóvirágok elnyílását.

Az odalátogatót nem mindennapi látvány fogadja: hektárnyi területen sűrű hóvirágszőnyeg borítja az angolpark déli részét, de elszórtan az egész területen látható. Remek lehetőség hóvirágok mögé bújni, és fotózkodni a nem szokványos háttérrel. Erre valahogy mindenki ösztönösen ráérez. Letérni az ösvényről elviekben tilos, de nem ritka a hóvirágok között lapuló fotós.

Itt található Magyarország legnagyobb hóvirágmezeje, de találhatunk itt krókuszokat és még csak zöldellő nárciszokat vagy éppen kibújó tulipánokat is. Egyszóval lépten-nyomon tavaszi virágokkal borított, csodaszép erdőben sétálhatunk. Érdemes ellátogatni ide a tavasz folyamán, de egész napos programra készüljünk. Az itt dolgozók szerint a nyári szentjánosbogaras túra a legizgalmasabb.

A József nádor herceg alapította angolpark területén valaha kastély, medve-, baba- és pálmaház is volt. A kastély egy rejtélyes tűzvészben leégett, de a medveházba bebújhatunk. Lakóinak csak hűlt helyét találhatjuk már, úgyhogy biztonságos.

Budapesttől az M1-esen utazva 40 kilométer után Bicske felé kell letérni, majd Felcsút után Alcsútdoboz következik. A falu közepén jobbra fordulunk, és irány az arborétum, amely hétfőtől vasárnapig látogatható 10–18 óráig (március 3-a és 22-e között). Az arborétum honlapján folyamatosan tájékozódhatunk, hogy nyílnak-e még a hóvirágok. A Felcsúton parkolók kisvasutazhatnak is egészen az arborétumig.

Figyelem! A hóvirág 2005 óta védett növény, természeti értéke 10 000 forint. Inkább csak fényképezzünk.

Olvasson tovább: