Kereső toggle

Gyula, a Viharsarok gyöngyszeme

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Budapestről elindulva az M5-ös autópályán egészen Kecskemétig kényelmesen utazunk. Békéscsaba felé lefordulva egyre kietlenebb a vidék. Szarvason érdemes egy kis kitérő erejéig megállni, de ha kellőképpen korán indulunk, akár a Szarvasi Arborétumot is bejárhatjuk. Békéscsabáig még egy hosszú és monoton útszakasz következik, majd egy négysávos úton keresztül fogad bennünket a város. Kell is ez a grandiózus „finálé” a háromórás sivár út végére.

Gyulán minden megvan, amit egy nyugodt polgári kisvárostól vár az ember. A gyulai termálfürdő és a vár mindenkinek eszébe jut, de nézzük, milyen érdekességeket fedezhetünk még fel.

A belvárostól mindössze tíz perc séta az egymás szomszédságában álló Gyulai vár, a Várfürdő és az Almásy-kastély. Utóbbit nem régen újították fel, és ellátták sok olyan interaktív elemmel, amely szinte megeleveníti a kastély életét. A kiállítás kicsit a Napok romjai vagy a Downton Abbey című filmekre emlékeztet. Pár órára mi is komornyikok, felszolgálók, szobalányok lehetünk a kastélyban, és az ő „szemüvegükön keresztül” láthatunk bele az arisztokrácia hajdani életébe. Számos mozgó, megfogható, kipróbálható, nyomkodható „kütyü” van a múzeumban, úgy hogy mindez a gyerekek számára is élvezetes. Az Almásy-kastélyban korabeli kávézó is működik, amely úgy is látogatható, ha nem váltunk jegyet.

A Gyulai vár nem hegycsúcson áll, de ha felmegyünk a legmagasabb pontjára, és az ég is derült, akkor már látszanak az erdélyi hegyek. A várban található kiállítás klasszikusnak mondható: várbörtön, kaloda, középkori ruhák stb.

Ha már jól kisétáltuk magunkat, jöhet a Várfürdő. Fontos, hogy a termálhoz és az Aquapalotához egy bejárat vezet, de két különböző irányban találjuk őket.

Az élményfürdőben nincs termálvíz, ahhoz át kell sétálni a lovarda épületébe. Itt mindenképpen érdemes kipróbálni a csúszdákat, főleg a sárga gumicsónakosat, ami még a kivilágított alagúton is átrepíti a bátrakat. Az élményfürdő déli 12-kor nyit, és mivel elég drága, célszerű az egész hátralévő napot erre szánni.

Egy Gyula „by night” sétára mindenképpen menjünk el, a fényképezőgépet se felejtsük otthon. A belvároson át vegyük ismét szemügyre az Almásy-kastélyt – ezúttal kívülről. Ha alaposan megfigyeljük az ablakokat, megláthatjuk a függöny mögött megbúvó embernagyságú urakat és hölgyeket.

Gyula híres intézménye, a Százéves Cukrászda március elején még zárva tartott, a Kézműves Cukrászdát érdemes helyette felkeresni. A Körös partján a Géza Konyhája déltől várja a vendégeket, igényes, tiszta hely. Azoknak, akik valami gyorsat szeretnének enni, mindenképpen a Hamburger Bárt javasoljuk kipróbálásra. Jól bevált gluténmentes étterem a Patrióta kisvendéglő, azok számára, akiknek ez is szempont.

Arra készüljünk, hogy a jegyek nem olcsók, mondhatni mindenhol pesti árak fogadnak bennünket. A kastélyba és a várba kombinált jegyet vehetünk, ami két napra is bontható. Vásárláskor nagyon figyeljünk oda a kedvezményekre, mert sok pénzt spórolhatunk, ha résen vagyunk és kérdezünk. A kastélyba a két felnőtt és egy gyerekjegy drágább, mint a két felnőtt két gyerekjegy.

A termálfürdőben délután 4 óra után kapható kedvezményes jegy, de mivel csak háromnegyed 7-ig van fürdésre lehetőség, az Aquapalotába felesleges 9000 Ft körüli kedvezményes családi jegyet vásárolni, mivel az idő átöltözéssel együtt nagyon kevés. A szálláson érdeklődjünk a Visit Gyula Card felől, mert kiváltásával az ott tartózkodásunk ideje alatt számos kedvezményt igénybe tudunk venni.

Olvasson tovább: