Kereső toggle

Babavárás

A tökéletes kelengyelista

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy újszülött érkezése mindig öröm – akár a szűkebb családba, akár a tágabb környezetünkbe jön is. Azonban a boldogság mellett a babavárás az előkészületekről is szól: minden anya szeretné a legjobbat megadni a lehetőségekhez képest gyermekének. Hogy miből áll a kelengyelista, miként érdemes felkészülni, mik a legfontosabb tudnivalók, milyen termékeket érdemes beszerezni – ezeknek jártunk utána.

„A tárgyakat illetően sehogyan nem tudtam felkészülni, mert a kisfiam 28 hétre született, de mint kiderült, ez nem is volt baj, mert gyakorlatilag minden elengedhetetlen dolgot be lehet szerezni egy-két nap alatt. A többi pedig úgyis ráér, és menet közben el lehet dönteni, hogy valóban kell-e” – mondta kérdésünkre Farkas Veronika blogger, aki szerint az elengedhetetlen dolgok közé tartozik például a fekhely és néhány váltás ruha: lehetőleg derékgumi nélküli bodyk és rugdalózók. A végig patentos ruhadarabok nagyban megkönnyítik a pelenkázást és az öltöztetést.

Zoknikat sem árt beszerezni, ugyanis az apró lábak sokszor még a legnagyobb hőségben is képesek fázni. Sok babának édesebb álmot hoz egy vékony kis sapka, ami az anyaméh érintését imitálja akkor is, amikor az ágyában szuszog. Mivel fehérneműt mi is minden nap tisztát veszünk, érdemes beszerezni többet, hogy kevesebbet kelljen mosnunk. Jó, ha van egy gyorsan fel- és lekapható kis kabát az utazós napokra, és ne feledjük: bebugyolálva minden baba jobban alszik! A kapucnis változat pedig még praktikusabb, mert kiválthatja a sapkát is. A kesztyű sétákhoz vagy karmolás ellen is hasznos lehet, szettben egy sapkával a legszebb.

Az elengedhetetlen kellékek csoportjába tartozik a mellszívó is, azon belül az elektromos mellszívó. Kiemelkedően fontos még a sterilizáló: ezen a területen nem érdemes spórolni, ugyanis akár a gyermek hároméves koráig használhatjuk. Dobogós helyen végzett a légzésfigyelő. Fontos megemlíteni, hogy ebből is érdemes arra törekedni, hogy megbízhatót vásároljunk, hiszen egy téves riasztás nagyon rémisztő lehet, ráadásul felébreszti az édesen szundikáló kisbabánkat. Vásárolhatunk többfunkciós készüléket, amely a légző mozgás megfigyelése mellett bébiőrzőként is funkcionál.

 „A kisfiam sokáig a babakocsi levehető mózesében aludt otthon is, úgy tűnt, nagyon kényelmes, »kuckós« érzést biztosít neki. Utána utazóágyat vettünk neki, mert az napközben összecsukható és könnyen hordozható egyszerű szivacsmatraccal. Sokan a kókuszmatracra esküsznek, mert hason fekvés esetén is megelőzi a fulladásveszélyt, de nekem túl keménynek tűnt. Ami a babakocsit illeti: egy nagyobb babakellék-áruházban érdemes kipróbálni sokfélét, és azt választani, amelyik a legjobban kézreáll, amelyik könnyen szétszerelhető és összecsukható. Nagyon praktikus tud lenni, ha a mózes, az ülő-babakocsi és az autósülés is ugyanarra a vázra illeszthető, mert ezekről fél kézzel le lehet emelni az esetleg alvó gyereket az aktuális »tokjával« együtt autózáskor, vásárláskor, hazamenetelkor a nyugalmának megzavarása nélkül. Kiránduláshoz az ülő korszaktól kezdve remek megoldás a csővázas babahátizsák” – mesélte Farkas Veronika.

Kiemelten fontos termékek még a pelenkatároló kuka és a kiskád. Érdemes beszerezni egy kádtámaszt is a meglevő babakádba, hogy ne kelljen végig stabilan fogni a fürdetés ideje alatt a kisbabánk testét. Fültisztító pálcikára főleg az első hetekben lesz szükség, méghozzá a köldökcsonk higiénikus tisztításához, csakúgy, mint a steril gézlapra. Mondani sem kell, hogy pelenkából felfoghatatlan mennyiséget fogunk elhasználni az első hónapokban.

Az orrszívó használata azért javasolt, mert a babák egyrészt nem képesek még jól kifújni az orrukat, ráadásul az arcukban még rövidek a járatok, így náluk sokkal könnyebben alakul ki egy megfázásból valamilyen komolyabb gyulladásos betegség. Három típusa létezik: a kézi ballonos, az elemes és a porszívós. Ezeket bármelyik patikában könnyen be lehet szerezni.

Az igazi hajas babáknak már a legelejétől dukál egy szép fésű, ahogy babahőmérő és pár előke is. A gyerekek körömvágó ollójának nem hegyes a vége, hanem kerek, ezért biztonságos, nem szúrja meg vele magát véletlenül sem a kicsi, és az érzékeny, puha körmeiket finoman távolítja el.

Farkas Veronika azt is elárulta: „Amit egyáltalán nem használtam, az a mikrós sterilizáló volt. Mielőtt hazamentünk a kórházból, szentül megesküdtek rá az egészségügyesek, hogy a gyermeknek semmi baja nem lesz az otthoni baciktól, ha nem sterilizálok, simán csak mosogatok, és valóban, másfél éves koráig nem volt beteg. Pelenkázót szintén nem használtam, de nem is vettem. Pelenkázni gyakorlatilag bárhol lehet egy textilpeluson, egyáltalán nem hiányzott egy újabb bútordarab hozzá. Járókát szintén nem vásároltam, mert a gyermekem nem volt önveszélyes típus, de kockázatvállalóbb utódoknál jól jöhet, ha a szülők pár percig nem tudják őket szemmel tartani. Játékot gyakorlatilag semennyit nem kell vásárolni – bár úgysem fogja tudni senki sem megállni. A rokonok, barátok és üzletfelek jóvoltából hamarosan úgyis gyermekjátékok fogják borítani a lakás összes vízszintes felületét a baba körül, aki legszívesebben egy PET-palackkal vagy kartondobozzal fog játszani. Az említetteken kívül be lehet szerezni még rengeteg különféle dolgot a változatos tematikájú csecsemőgondozási szakkönyvektől kezdve egészen a tizenöt különféle dallamot lejátszó fejlesztő polipig, de mégis a három legfontosabb dolog, amivel egy kisbabát várni érdemes: az a szeretet, az öröm és a türelem.”

Olvasson tovább: