Kereső toggle

Beszéljenek helyettünk a virágok!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az évek során a gazdasági nehézségek ellenére is tapasztalható volt, hogy töretlenül nő az esküvői kiállítók és érdeklődök száma. Idén 13. alkalommal rendezték meg a kiállítást.

Az idei évben a több száz magyar kiállító mellett más országok is képviseltették magukat a rendezvényen: Csehország (MiaBella) és Dubai a parfümjeivel is betört az európai piacra. Most mégsem a menyasszonyi ruhákkal kezdjük: jöjjenek előbb a vőlegények, akik nélkül menyasszonyok sem lennének. Az öltönyök kiválasztásánál a kényelem és az elegancia, a klasszikus fekete, kék, fahéjbarna, antracit szürke (slim fit selyemfényű), ekrü összeállítás került az érdeklődés középpontjába. Idén még nagy sláger a színes ing és az egyedi, trendi kiegészítők: nyaksál, díszzsebkendő, ékszerek, mandzsettagombok, zsabó (az ing mellrészére varrt fodros dísz) vagy sétapálca. Fontos, hogy először mindig az öltöny anyagát (gyapjú, selyem, moher), színét és díszítettségét kell kigondolni, és a ruha mindig legyen a vőlegény testalkatának megfelelő. Jó, ha nem egyedül választunk öltönyt: jól jön a segítség, hogy stílusunknak és a trendnek megfelelő ruházatot válasszunk! Fontos, hogy tartalék ingről is gondoskodjunk, és hozzuk ki megjelenésünkből a maximumot!

És most jöjjenek a menyasszonyok! Még mindig divatos a tüllszoknya. Újdonságként előkerült az 50-es évek retro esküvői ruháinak széles választéka.

A széles nyakkivágással készült ruhákat Jackie Kennedy ihlette. Egyre nagyobb teret hódítanak a test vonalait követő, lágy kidolgozású, minden díszítettségtől mentes, minimalista modellek is, amiket egy-egy érdekes szabással a nyaknál vagy vállnál, esetleg a szoknya sliccelésénél tehetünk egyedivé. Javarészt a sárga ekrü színárnyalattal találkozhattunk, amely nem nyújtott szép látványt. A hagyományos fehér esküvői ruha alig-alig volt jelen a palettán, aki ilyet szeretett volna, órákig vadászhatott, míg rálelt egy-két darabra. A ruhák díszítőelemei Swarovski-kövek és természetes virágdíszek voltak. Újdonságként megjelentek a Szász Endre hitvese által kézzel készített finomporcelán nyakékek, melyek az antik korabeli esküvők hangulatát idézték fel.

A virágban utazók a legextravagánsabb esküvői csokrokkal rukkoltak elő. A legimpozánsabb talán egy vintage stílusú menyasszonyi csokor volt, bár az I. esküvői csokorversenyen Gerliczki Zoltán csokra nyerte az első helyet.

Menyasszonyi csokrunkat most már egyedi üzenetekkel is elkészíthetjük. Egy speciális nyomdai eljárással a virágok szirmaira nyomtatható a kívánt szöveg, így a virágok beszélnek helyettünk! Ajándékátadáskor is adhatunk bármilyen jó kívánsággal ellátott virágcsokrot az ifjú párnak, amely így nem csak ajándék, hanem egy lehetőség is, hogy barátaink felé kreatívan fejezzük ki érzéseinket.

Karikagyűrűk tekintetében is látható fejlődés. Az ifjú pároknak a „Szerelemre tervezve” mottóval reklámozó standnál kínálták az egyedi tervezésű gyémántgyűrűk elkészítését.

A hagyományos arany (sárga, vörös és fehér) árnyalatait is tudták fokozni, olyan különleges mintázatokkal, stílusokkal, mint a tulipán, a firhang variációk, a Barocco Bold vagy a Botticelli.

Az esküvői torták terén az egyszerűség, a minimalizáltság és az egészséges életmód került rivaldafénybe. Ami különleges és egyedinek mondható, az a marcipán rózsából készült, kúp alakú esküvői torta, amely sokak tetszését elnyerte.

A fiatalokat megcélzó szelfibusz előtt nagy volt a sorban állás, mivel az ifjú párral és a násznéppel való közös szelfizés télen-nyáron, hóban, esőben, napsütésben is megvalósítható.

 

Foglalkozása: vőfély

Sok esetben a nagy nap tökéletességéhez nélkülözhetetlen az esküvőszervező. Az igazán nívós esküvőkön a pár már nem tud mindenre odafigyelni, hiszen akkor nem élvezhetnék a saját lagzijukat. Esküvő jó esetben egyszer van az életben, ezért ajánlatos megbízni egy olyan személyt, aki szakmailag jártas és tudja, hogy ezen a napon hogyan kell kézben tartani az eseményeket. Régebben, illetve vidéken a vőfélyek végezték ezt a feladatot. Száfián Sándort, közismert nevén Sanyi vőfélyt kérdeztük.
Miért választottad ezt a szakmát? Hogyan alakult úgy az életed, hogy vőfély lettél?
– Most már tudom, hogy Isten akarata volt ez. De annak idején, még megtérésem előtt mindig szerettem táncolni, mulatni. Irigyeltem azokat az embereket, akik áttáncolják az életüket. És adódott az, hogy csinálom a lakodalmakat, és ott jót tudok mulatni, ki tudom táncolni magamat. De akkor jött az, hogy ez nagyon nagy felelősséggel jár. Békés megyében volt egy kis kétezer lakosú község. Ott az idős nénik első évben azt kérdezték: nem félsz? Mondtam, hogy nem, szeretem a kihívásokat. Második évben azt mondták, jól van, Sanyikám, csináljad csak. Mert akkor nagy hagyománya volt a vőfélyes lakodalmaknak, a faluban legalább 3-4 idős vőfély-kolléga volt.
Hány éve foglalkozol vőfélykedéssel?
– 1980-ban csináltam az első önálló lakodalmat, tehát több mint 36 éve. Voltam kint Nagyváradon is. Ahová hívnak, oda megyek. Járok át a szlovákokhoz, Tatabányáról könnyű átmenni. Kaposváron is voltam. Az első lakodalmat Sóstófalván csináltam.
Szerinted miért kell vőfélyt alkalmazni? Mi az, amit ti tudtok adni egy esküvőn?
– Én azt szoktam mondani, hogy nagy terhet veszek le a fiatal pár és a szülők válláról. Én vagyok a kapocs az összes szolgáltató – a konyha, a pincérek, a videó, a fotó, a zenekar – között, én tartom össze az egész társaságot. Amikor a fiatal pár eljön hozzám, csinálok egy forgatókönyvet, A-tól Z-ig megbeszélünk mindent, és az alapján történik az egész.
Számodra mit jelent vőfélynek lenni?
– Nagyon nagy kihívás és nagyon nagy megtiszteltetés. Kihívás azért, hogy megfeleljek ötven-száz-kétszáz-háromszáz embernek, és azt a feladatot, amit elvállaltam, végre is tudjam hajtani.
Számolod, hány esküvőt vezényeltél már le?
– A feleségem mindig mondja: ezt jól elszúrtad, mert nem írtad, hányadik. Hát nagyon sokat. Nem írtam, mert nem gondoltam, hogy ezt is megkérdezi egyszer valaki.
Tudsz említeni kirívó vagy emlékezetes dolgot, amivel találkoztál?
– Közel tíz éve volt, hogy egy különleges esküvőt csináltam, amin még a Fókusz is ott volt. Tűzoltó-esküvő volt, a tízemeletes ház 6. emeleti ablakából hoztam ki kosárban a menyasszonyt a vőlegénynek, mert tűzoltókocsival jöttek a menyasszonyért…
Hétköznap mivel foglalod le magad?
– Hát nagy a szezon, áprilisban kezdem, májustól szeptemberig minden hétvége foglalt. Egyéni vállalkozóként dolgozom, van egy lakatosműhelyem itthon, plusz még egy kft.-nél dolgozom.
Szerinted min múlik leginkább egy esküvő hangulata?
– Hát nem az italon! Azt szoktam mondani a párnak, hogy a jó lakodalomhoz három dolog szükséges. Egy jó társaság, aztán egy jó üzenet. A jó zene és a társaság függvénye egymásnak. A jó zenekarnak látni kell, hogy ennek a násznépnek most melyik muzsika kell. A harmadik a finom étel.

Olvasson tovább: