Kereső toggle

Síparadicsom a Zemplénben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha az interneten magyar sípályákra keresünk rá, megdöbbentően sok találat érkezik – már a magyar hegyviszonyokhoz képest, természetesen. Van miből válogatni, ehhez nem fér kétség. De gondoljunk még nagyobbat, és keressünk olyat, ahol pályaszállás is van. A Zemplénben, Sátoraljaújhelyen jártunk.

A gyönyörű hófedte erdei tájon, a fák között, libegő viszi fel a síelőket a sípályákig. A lenti épületkomplexum is azt sejteti, hogy itt valami komoly síközpont épült az elmúlt időszakban. Furcsa is kicsit, hogy Magyarországon van ilyen, de ahogy emelkedünk felfelé, valósággá válik.

Azoknak, akik autóval szeretnék megközelíteni a sípályákat, van egy kis parkoló, de az gyorsan megtelik. Így a jegypénztáros ingyenes nullás jegyével élvezhetjük a libegőn a csendet és a hideget egyaránt. Nagyon kedves, segítőkész személyzet irányít bennünket, rakosgatja a léceinket. Akinek nincs felszerelése, az is tud bérelni a helyszínen. Hó van bőven, ha nem is esne fentről, akkor sincs gond, mert hóágyúzzák a pályákat. Síelők láthatók mindenfelé, de akad olyan is, aki szánkót hozott. A szánkózható részen egy nagy kerek szalmabála állja el a szánkózó gyerekek útját a teljes felgyorsulástól. Még mondja valaki, hogy a mai gyerekeknek nincsenek korlátai…

Három felvonó is működik, ha minden jól megy. A pályák piros és kék szakaszokból állnak, kezdők és haladók egyaránt élvezhetik a síelés örömeit. Egy pataki lakostól megtudjuk, hogy itt hajdanán is sípálya volt, ő még itt tanult meg síelni, afféle drótos-deszkás felvonókkal.

Az egészen kicsikre vagy kezdőkre is gondoltak az üzemeltetők. Mozgó szőnyeg viszi fel a gyerekeket egy rövid szakaszon. Olyasmi, mint a mozgólépcső az áruházakban, persze lépcsőfokok nélkül. Egyetlen nagy hátránya, hogy az utolsó szakasza meredekebb, és ha a síléc felcsatolva marad, akkor a visszacsúszás garantált. Tehát síléc le, ugrás a mozgószőnyegre, majd a végén újra felcsatolás. De szó se róla, annál ezért jobb, mintha a sílécet vállon kéne felcipelni.

Jegyvásárlásnál nagyon sok lehetőség van. Kérdezősködni érdemes, hogy mit ajánlanak a pénztárosok. Persze mindenki saját tempójához igazodjon. Egésznapos jegyet és tízes, húszas tömböt is lehet vásárolni. A mozgószőnyegjegy különáras, ne vegyünk napijegyet a használatához.

A sípályáknál meleg ételt is tudunk vásárolni, tágas leülési lehetőséggel. Azokra is gondoltak, akik esetleg a hazait szeretnék elfogyasztani. Kályhával fűtött melegedő áll ingyenesen a látogatók rendelkezésére, ahol átöltözni is lehet.

A felvonók tárcsásak, és használatuk igényel egy kis tapasztalatot. Minél többen vannak ugyanis rajta, annál nagyobbat ránt az elején, és a végén is ügyesen kell megszabadulni a tárcsától.

Végezetül, a hegy lábánál újonnan épült hatalmas jégcsarnokról se feledkezzünk meg. A sípályákon a felvonók délután 4-ig járnak, így aki nem fáradt még ki eléggé, korcsolyát is csatolhat a lábára. A helyiek úgy tudják, hogy nyáron a csarnok görkoripályává alakul át. Aki nem hiszi, járjon utána…

Olvasson tovább: