Kereső toggle

Kis Burgenland

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha bármikor Sopron nevét halljuk, természetesnek vesszük, hogy ez egy szép nyugat-magyarországi város, és ekkor esetleg eszünkbe jutnak még más, a régióban található hasonló szépségű városok, mint például Kőszeg, Győr vagy esetleg Szombathely. Pedig Sopron esetében ez talán mégsem olyan természetes.

Kevesen tudják ugyanis, hogy Sopron városát – hasonlóan Kolozsvárhoz, Kassához vagy éppen Brassóhoz – az első világháborút lezáró békeszerződések más országnak ítélték. Az 1919-es saint-germaini békeszerződésben ugyanis Sopront a történelmi Magyarország nyugati részével együtt Ausztria kapta meg. Az osztrákok neki is láttak e terület megszervezésének Burgenland néven, annak természetes tartományi fővárosával Ödenburggal, azaz Sopronnal. A város intézményeinek, úgymint iskoláinak és hivatalainak az evakuálását 1921 nyarán a magyar hatóságok meg is kezdték Kapuvárra és Győrbe. A város, főleg annak magyar ajkú lakossága kétségbeesetten és szorongva várta a hatalomváltást. Hosszas és bonyolult diplomáciai manőverek következtében azonban lehetőség nyílt az osztrákokkal kötött szerződés revíziójára és a velencei egyezmény megkötésére, amely mégiscsak lehetőséget adott arra, hogy az itt lakók népszavazás útján dönthessenek hovatartozásukról. A Sopront és környékét érintő népszavazásra 1921. december 14–16-án került sor, melynek következményét már ismerjük. Sopron elvesztése az osztrák köztudatra sokként hatott, hiszen akkoriban ez egy német többségű város volt, és ráadásul a régió gazdasági és adminisztratív központja is egyben. Sokáig törekedtek is arra, hogy úgymond visszaszerezzék, oly sokáig, hogy Burgenland mai tartományi székhelye Eisenstadt (Kismarton) csak 1981-ben kapta meg e státuszát hivatalosan. Ez a cikk egyben alkalmas is lehet egy újonnan megjelent honlap ajánlására www.kleinesburgenland.hu címmel, mely német és magyar nyelven új gondolatokat vet fel egy amúgy már sokat ismételt témában és egyben megemlékezés is a soproni népszavazás 95. évfordulójára.

Olvasson tovább:

  • Távirat Rómából

    „A nagy impérium”, „az örök város” – ilyen és ehhez hasonló grandiózus kifejezések juthatnak eszünkbe, ha Rómára gondolunk. A birodalmi centrum szerepét jelenleg ugyan nem tölti be, még mindig megkerülhetetlen.
  • A gyógyító kutya

    A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti. Az ember és az állat barátsága több ezer éves, az állatok gyógyító, terápiás hatása sem a 21. század felfedezése.
  • Hátrébb a drónokkal!

    Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a pilóta nélküli, távolról vezérelhető, a köznyelvben pontatlanul drónnak nevezett légi járművek.