Kereső toggle

Kis Burgenland

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha bármikor Sopron nevét halljuk, természetesnek vesszük, hogy ez egy szép nyugat-magyarországi város, és ekkor esetleg eszünkbe jutnak még más, a régióban található hasonló szépségű városok, mint például Kőszeg, Győr vagy esetleg Szombathely. Pedig Sopron esetében ez talán mégsem olyan természetes.

Kevesen tudják ugyanis, hogy Sopron városát – hasonlóan Kolozsvárhoz, Kassához vagy éppen Brassóhoz – az első világháborút lezáró békeszerződések más országnak ítélték. Az 1919-es saint-germaini békeszerződésben ugyanis Sopront a történelmi Magyarország nyugati részével együtt Ausztria kapta meg. Az osztrákok neki is láttak e terület megszervezésének Burgenland néven, annak természetes tartományi fővárosával Ödenburggal, azaz Sopronnal. A város intézményeinek, úgymint iskoláinak és hivatalainak az evakuálását 1921 nyarán a magyar hatóságok meg is kezdték Kapuvárra és Győrbe. A város, főleg annak magyar ajkú lakossága kétségbeesetten és szorongva várta a hatalomváltást. Hosszas és bonyolult diplomáciai manőverek következtében azonban lehetőség nyílt az osztrákokkal kötött szerződés revíziójára és a velencei egyezmény megkötésére, amely mégiscsak lehetőséget adott arra, hogy az itt lakók népszavazás útján dönthessenek hovatartozásukról. A Sopront és környékét érintő népszavazásra 1921. december 14–16-án került sor, melynek következményét már ismerjük. Sopron elvesztése az osztrák köztudatra sokként hatott, hiszen akkoriban ez egy német többségű város volt, és ráadásul a régió gazdasági és adminisztratív központja is egyben. Sokáig törekedtek is arra, hogy úgymond visszaszerezzék, oly sokáig, hogy Burgenland mai tartományi székhelye Eisenstadt (Kismarton) csak 1981-ben kapta meg e státuszát hivatalosan. Ez a cikk egyben alkalmas is lehet egy újonnan megjelent honlap ajánlására www.kleinesburgenland.hu címmel, mely német és magyar nyelven új gondolatokat vet fel egy amúgy már sokat ismételt témában és egyben megemlékezés is a soproni népszavazás 95. évfordulójára.

Olvasson tovább:

  • Fojtogató légkör - A szmog élettani hatásai

    Sajnos a szmog és az általa okozott egészségkárosodás egyre inkább a mindennapjaink részévé vált. Az összes környezeti ártalom közül a légszennyezés a legveszélyesebb, világszerte a 4. vezető halálok.
  • Édes élet - Hogyan válasszunk minőségi mézet?

    Tóth Otília Ramóna és Tóth Árpád friss és új megközelítésből akarta az emberek számára elérhetővé tenni a minőségi termelői mézet. Blasinszky Zsolt harmadik generációs méhész mézeit forgalmazzák, akinek a nagyapja még 1949-ben kezdett el méhészkedni.
  • Dalolj!

    A hideg téli hónapok mindannyiunk immunrendszerét megdolgoztatják. Jó tudni, hogy nem csak az egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással tehetünk az egészségünkért – az éneklés is bizonyítottan immunerősítő hatású!