Kereső toggle

Karácsonyi andalgás Schönbrunnban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ünnepek közeledtével néha jólesik az embernek egy kis kikapcsolódás a mindennapi teendőhegyek közepette, a karácsonyi vásárok pedig remek lehetőségekkel kecsegtetnek, ha ünnepi hangulatra és némi gondolatelterelésre vágyunk. Év végi számunkban a 23. éve megrendezésre kerülő schönbrunni karácsonyi vásárt mutatjuk be kedves olvasóinknak. Ha karácsonyig még nem is sikerült a terepet felfedezniük, még semmiről sem maradtak le: az árusok egészen januárig a parkban maradnak – csak éppen újévi vásárrá alakul át december 27-től a kastély előtti tér, és mindennap ingyenes jazzkoncerttel várják a látogatókat.

Miközben a schönbrunni utazás előkészületeivel foglalkozunk, feltétlen nézzünk utána az aznapi hőmérsékletnek, mert könnyen ráfázhatunk, ha magyarországi időjárásra számítunk a szomszédos fővárosban. Ne kelljen ilyen kellemetlenségek miatt lerövidíteni látogatási időnket – sajnos a fagyoskodás problémáját még a parkban kihelyezett „fűtőgombák” sem tudják kellőképp orvosolni. Fontos előzetes tudnivaló, hogy kutyával és biciklivel nem lehet a helyszínt megközelíteni, viszont wifi ingyen igénybe vehető a vásár területén.

 A helyszínt tömegközlekedéssel az alábbi módokon közelíthetjük meg: 4-es metróval a Schönbrunn vagy Hietzing megállónál kell leszállni, de ide érkezik az 58-as és a 10-es villamos, valamint a 10A busz is. Ha autóval érkezünk, számolni kell parkolási díjjal, a közelben ugyanis csak fizetős parkoló üzemel.

A kastély előtt felállított óriási karácsonyfa messziről odacsalogatja a kíváncsi sétálókat. Kellemes zene szól, forralt bor, forró puncs és palacsinta illata kevereg a levegőben, ahogy a kivilágított bódékhoz közeledünk. Az egykori császári rezidencia mint háttérdíszlet utánozhatatlan atmoszférát teremt az egyébként is vidám hangulatú karácsonyi vásárnak. Mielőtt tüzetesebben szemügyre vennénk a portékákat, álljunk meg egy pár percre felhörpinteni egy bögre forró italt alkoholos vagy alkoholmentes változatban. A de-cemberi vásárok állandó termékei: a sült gesztenye, mézeskalács, kandírozott csonthéjasok természetesen itt sem maradhatnak el. Ha éhségünket is csillapítottuk, végre nekivághatunk a vásárszemlének.

Idén közel nyolcvan árus termékeit csodálhatjuk meg.

A gasztronómiai kínálattól kezdve a gyerekjátékokon át igen széles paletta várja a nézelődőket. Az osztrák tulajdonosok mellett több külföldi árus is helyet kapott. Így beszerezhetünk olasz szalámikülönlegességeket vagy éppen ízletes csokoládétrüffeleket magyar készítőtől. Természetesen, mivel ünnepre készülünk, temérdek dekorkellékkel is találkozunk: kézzel készített, fára akasztható papírmasék; kézzel festett, művészi díszgömbök (a Sisi képmásával díszített termékek természetesen nem hiányozhatnak a repertoárból!), fából faragott vagy kerámiából készült figurák várják az érdeklődőket. A gyerekek sem fognak unatkozni: többek között kitömött játékállatokkal, bábszínházi kellékekkel, marionettbábokkal felszerelt bódékkal is találkozunk a felfedezőút során. A konyha szerelmeseit igényesen megmunkált, olívafából készült segédeszközök várják, a „gyorsan valami finomat!” keresők pedig előre kimért és összerakott száraz alapanyagokat vásárolhatnak a „házi süteményhez”. A kulináris élményeket és a karácsonyi dekor elemeit ötvözi kreatív módon az a stand, ahol valódi fűszerekre építették a díszítőelemeket: egy fára akasztható kislányka például egy vastag fahéjrúdon csücsül. 

A központi fenyőfa előtt felállított betlehemes 2012 óta állandó kelléke a schönbrunni vásárnak. A kézzel készített kompozíciót minden évben néhány újabb jelenettel bővíti a kelet-tiroli Franz Oberschneider, így mára több mint 250 figurából állt össze az eddig már rengeteg alkotót megihlető születéstörténet. Ez a „modern feldolgozás” – a kompozícióban szereplő Ferenc pápával, Teréz anyával és egy pottyantós WC-vel a szegletben – azonban meglehetősen groteszkre sikerült…

Ha a berlini terrortámadás, illetve más merényletkísérletek hírei menet közben elvették e sorok olvasójának kedvét egy hasonló jellegű karácsonyi kiruccanástól, akkor a személyes tapasztalatszerzés helyett ezen élménybeszámoló sorait ajánljuk kikapcsolódásképp.

 

Karácsonyfák szerte a világban

– Karácsonyfa néven ünnepi kelléket először a németek állítottak az 1700-as években, a 19. századi német kivándorlók pedig külföldi országokba is magukkal vitték a faállítás hagyományát. Angliában először Viktória királynő állíttatott karácsonyfát – melynek kivitelezésével német származású férjét, Albert herceget bízta meg. Az angyalfigurákkal, cukrokkal, gyertyákkal díszített uralkodói karácsonyfa képét még a korabeli London News is közzétette, a közízlés innentől kezdve elfogadta, sőt másolni kezdte az addig „külföldi szokásnak” titulált fenyődekorálást.
– „A legdrágább feldíszített karácsonyfa” címén került be 2010-ben a Guinness-rekordok könyvébe az a fa, melyet az Egyesült Arab Emírségek fővárosában állítottak fel az Emirátusi Palotában. A 13 méter magas tűlevelűt 181 darab értékes ékszer borította: gyémánt, zafír, gyöngynyakláncok, fülbevalók, órák és hasonló értékes drágakövekből készült luxustermékek bújtak meg az ágak között. A fa és a dekoráció becsült értéke 11 millió 26 ezer 900 dollár volt.
– A New York-i Rockefeller Center 85 éve állít karácsonyfát, mely az ünnepnek egyfajta ikonjává vált Amerikában és szerte a világon. 1999-ben az elsőnél ötször magasabb, 30 méteres (amerikai mértékegységben számolva pontosan 100 láb magas), 100 éves és 10 tonnás norvég lucfenyőt állítottak – a Nagy Alma szívében az eddigi legmonumentálisabbat. 2007-ben a környezettudatosság kapott hangsúlyosabb szerepet: az égők már energiatakarékos LED-lámpák voltak. Idén az 1999-es rekorder utáni második legmagasabb fára több mint 50 ezer színes égő került fel. A színpompás, méltóságteljes szimbólum egészen 2017. január 7-ig díszíti New York közterét.

Olvasson tovább: