Kereső toggle

Izzik-e a galagonya?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A galagonyát szinte mindenki ismeri Weöres Sándor híres verssorából, miszerint „őszi éjjel izzik a galagonya”. Hogy miért izzik a galagonya, rögtön világossá válik, ha a pirosló galagonyabokrokat megpillantjuk az őszi tájban. A versben persze van egy szerelmi szál is, és ezzel meg is találjuk a közös pontot, hiszen az igazi galagonya is a szívre hat.

Most azonban maradjunk szigorúan annál a kérdésnél, hogy milyen gyógyhatása van a galagonyának.

Azon gyógynövények közé tartozik, amelyek esetében nemcsak a népgyógyászati megfigyelések állnak a rendelkezésünkre, hanem számos (klinikai és preklinikai) vizsgálat is igazolta a hatásosságukat. A galagonya hatóanyagai a szív több pontján tudnak beavatkozni: például fokozzák a szívizom teljesítőképességét, javítják az erek vérellátását, enyhe vérnyomáscsökkentő, valamint szívritmuszavart kiegyenlítő hatásuk van. A felsorolt  előnyös hatások természetesen a galagonya hatóanyagainak megfelelő koncentrációjával érhetők el. A galagonyából készített tea csak a vízben oldódó hatóanyagokat tartalmazza.

Kifejezetten időskori szívpanaszok, illetve idegi eredetű szívpanaszok esetében hatásos. Már meglévő gyógyszerek mellett is fogyasztható.

A galagonyafogyasztás áldásos hatása nem egyik napról a másikra alakul ki. Több hét türelem is kell hozzá: három, de inkább hat hét alatt alakul ki a kedvező hatás. Azonban „jól tűri” azt is, ha egy hétig elfelejtjük magunkhoz venni.

Mint minden gyógynövénynek, így a galagonyának is megvan az a bizonyos része, ami a hatóanyagot hordozza. Ez lehet a gyökértől kezdve a virágon át egészen a termésig bármelyik rész, gyógynövénye válogatja, hogy hol található a legértékesebb „pontja”. Szaknyelven ezt úgy mondják: hol van a „drogja” (a legtöbb hatóanyagot hordozó növényi rész). A drog kifejezés gyógynövények esetében a legjobb részt jelenti, és nem keverendő össze a drog szó elterjedt használatával.

De mit jelent mindez a galagonya esetében?

A galagonya Magyarországon nagyon sok helyen fellelhető. Hegyvidéken lépten-nyomon találkozhatunk vele, de a puszták világa sem idegen számára. Szinte mindenhol előfordul, könnyen felismerhető. Tavaszszal szép fehér virágaival, ősszel piros bogyós terméseivel hívja fel magára a figyelmet. A legtöbb hatóanyag a virágos hajtásvégekben, illetve ősszel a termésekben található. Ha gyűjteni szeretnénk a galagonyát (virágos hajtásait vagy termését), akkor kesztyűre van szükségünk a tövisei miatt. Akik kerülik az erdőket, és kényelmesebb utat választanának, beszerezhetik a patikákban vagy egyéb boltokban, feldolgozott formában: teaként vagy más kivonat formájában, de már a piacon is árulják néhol a galagonya termését. Akik nem elégszenek meg a teával, nyugodtan kísérletezhetnek. Munkaigényes vállalkozás, de főzhető belőle lekvár is, akár vegyesen más bogyósokkal együtt. Kipróbálhatjuk a borban áztatást is: ha igazságot nem is, de galagonyát így biztosan találhatunk majd benne.

A galagonyatermést a teljes beérés előtt, a júliustól szeptemberig tartó időszakban célszerű gyűjteni. A piros galagonyatermések majdnem háromnegyed része víz, így 4 kilo-gramm gyümölcs 1 kilogrammra szárad össze.

Galagonyalekvár

A bogyókat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. A piros színt a galagonya héjából kevés citromsav hozzáadásával nyerhetjük ki. A főzővízbe tehát citromsavat kell tenni, de óvatosan, nehogy nagyon savanyúvá legyen pirossága helyett.
Amikor megpuhultak a termések, akkor jön a neheze: át kell passzírozni. Érdemes a paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrőjét használni, de nem könnyű azzal sem, mert elég gyakran eltömődik. Ezért kis adagokban ajánlatos passzírozni. Ha kész, akkor ízlés szerint cukrozva készre főzzük a lekvárt, de már nem kell sokáig, csak amíg átforrósodik. Lehet tartósító nélkül, tisztán dolgozva, steril, forró üvegekbe tölteni, új, szintén kiforralt tetőkkel lezárva. Celofánnal is le lehet fedni az üvegeket: az így eltett bogyók az idő során víztartalmukat maguktól elveszítve gyümölcssajttá válnak. De készíthető belőle azonnal gyümölcssajt is.
Természetesen más gyümölccsel is érdemes keverni: almával, vadalmával, kökénnyel, csipkebogyóval, zselnicemegygyel, madárberkenyével, házi berkenyével, húsos sommal.
(Forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu/)

Olvasson tovább: