Kereső toggle

A Halloween eredete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közeledik október utolsó napja, vagyis Halloween. Röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni az Amerikában és Európában is egyre népszerűbb ünnep szellemi hátteréről és történelmi gyökereiről.

Az ünnep eredete az ősi kelta rituálékig nyúlik vissza – a Halloween mai ünneplőinek többsége valószínűleg nincs tisztában az ünnep okkult eredetével. A kelták október 31-én tartották a Samhain ünnepét, amikor az év során meghaltak szellemei visszatértek, hogy elfoglalják az élők testét, mielőtt a holtak világába távoznak. Az ijesztő jelmezekbe öltözött emberek kiáltozva vonultak fel, hogy összezavarják és elijesszék a szellemeket. Sokszor ijesztő maszkokat is viseltek, ha kimentek a házból, hogy az esetleg szembejövő gonosz szellemek őket is maguk közül valóknak higgyék.

Az ünnep tiszteletére a druidák ilyenkor hatalmas tüzeket raktak, ahol gabona- és állatáldozatokat mutattak be a kelta isteneknek és jövendőt mondtak.

A hetedik században IV. Bonifác pápa november elsejét mindenszentek napjává tette. Széles körben elterjedt nézet, hogy a pápa ezzel a lépéssel többek között a kelták halottakhoz fűződő ünnepét igyekezett keresztény jelmezbe öltöztetni. Az ünnep neve All-hallows (minden szent) lett, az ünnepet megelőző este pedig All-hallows Eve, azaz Halloween. Néhány évszázaddal később az egyház november 2-át a halottak napjává tette, amit a Samhainhoz hasonlóan hatalmas tüzekkel, felvonulásokkal és különböző szenteket, angyal- vagy ördögjelmezek felöltésével ünnepeltek. A három ünnep együtt a Hallowmas nevet kapta.

A kelta Halloween dekorációja a répa volt, az amerikaié a töklámpás lett. Közkedvelt amerikai szokás a „trick or treat” (azaz „megvendégelsz vagy megnézheted magad”), amikor a gyerekek ezt a jelszót kiáltozva sorra kopogtatják a házakat édességért vagy aprópénzért. Egy másik, a keresztény szokásokat okkult rituálékkal vegyítő szokás szerint az évnek ebben a szakaszában a családok édes süteményeket sütöttek, amit a családtagok, szomszédok és a házról házra járó kéregetők kaptak cserébe azért, hogy imádkozzanak az elhunyt rokonokért, akiknek lelkei egy ideig még – állítólag – köztes állapotban keringtek, hozzátartozóik imáira utalva. A „léleksütik” osztogatását az egyház is támogatta, mivel ezzel vélték keresztény módon helyettesíteni azt az ősi pogány szokást, hogy a barangoló lelkek számára ételt és italt tettek ki.

A halloweeni kopogtatók jelmezei között hódítanak a természetfölötti világot idéző szellem-, boszorkány-, csontváz- és egyéb horrorjelmezek, nem beszélve a különböző okkultista bestsellerek, mint a Harry Potter figuráiról.

A Halloween eredete iránt mélyebben érdeklő olvasóinknak javasoljuk a Hetek 2002. október 31-i számában Jönnek a tökfejek címmel megjelent írás elolvasását.

Olvasson tovább: