hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint klezmer18 éve

2016. 09. 10.
Tizennyolcadik születésnapját ünnepli a Sabbathsong Klezmer Band. Az együttes alapítói meggyőződéssel vallják, hogy zenekarukat nem emberi szándék, hanem az Örökkévaló akarata hívta életre. Ars poeticájuk – „több mint klezmer” – értelmében a zsidó–keresztény kinyilatkoztatáshoz térnek vissza: az Ó- és Újszövetség igazságainak hiteles kép­viselőiként mutatják be a klezmert mint stílusokon átívelő műfajt.

Masa Tamás: Soha nem állt szándékomban klezmerzenekart alapítani. Először 1996-ban jártam Izraelben, ahonnan rengeteg zenével tértem haza, de nagy hatással volt rám az akkor már javában működő és mára világhírű Budapest Klezmer Band is. Mivel érdekelt, hogy a Tanach hogyan szól eredeti, héber nyelven, felkerestem a Nagyfuvaros utcai zsinagógát, ahol épp nyelvtanfolyamot hirdettek. Deutsch László főrabbi úr szárnyai alatt megtanultam az alefbészt, valamint olvasni. A tanévzáró ünnepségen Bence barátom kíséretével előadtunk néhány héber dalt. Ekkor a főrabbi – Ézsaiás próféta 40. fejezetéből idézve – a következő igével bátorított bennünket: „Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet,

így szól Istenetek!” Voltaképpen ez a kijelentés indította el a zenekart 1998-ban, amelyhez zenész barátaim sorra csatlakoztak. A rendezvényről készült amatőr felvétel Suriel Péter barátom közvetítésével eljutott Raj Tamás főrabbi úrhoz is, akit – saját bevallása szerint – megérintettek az őszinte, szívből jövő dallamok, a dalok közvetítette üzenet, és mecénásként felkarolt bennünket: ő adta ki első lemezünket, amely 2000-ben jelent meg. Itt feltétlenül meg kell említenem Soós István lelkész úr nevét is, aki a kezdetektől fogva lelkes támogatója a zenekarnak. Látszólag tehát a véletlenek egybecsengése vezetett az első album megjelenéséhez, de ma már tudjuk, hogy Isten láthatatlan keze volt a történésekben.

Miért pont „Sabbathsong”?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!