Kereső toggle

Abszurd bírósági ügyek

Elmarasztalt professzorok és számonkért meteorológusok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Túlzott öntudat vagy szimplán jóléti allűrök? A jogos sérelmek mellett egyre több meghökkentő polgári pert kezdeményeztek az elmúlt néhány évben világszerte. Míg a Subway menedzsmentjének feje a szendvicsek nagyságán perlekedő vevők miatt fájhatott, egy TV-társaságot már a pontatlan időjárás-jelentés miatt pereltek be. Mi több: van, ahol egy diák szerint csak a professzorok lelkén száradhat, hogy ő kétszer is elbukott a záróvizsgán.

Nem zárható ki, hogy némelyek a gyorsétel = gyors pénz nyomvonalon  haladva indítanak polgári pereket például a világviszonylatban is népszerű fast food hálózatokkal szemben, hogy minél több kártérítést sajtolhassanak ki belőlük. A kaliforniai Webster Lucas például azért nyújtott be keresetet a McDonald’s ellen, mert nehezményezte, hogy csak egyetlen szalvétát kapott a rendelése mellé. Amikor pedig szóvá tette a mulasztást, az étterem menedzsere – állítólag keresetlen szavak és némi rasszista felhang kíséretében – durván visszautasította kérését. A szalvétatakarékos menedzsernek – és főleg a menedzsmentnek – így aztán főhet a feje a spórolás és az állítólagos rasszista megállapítások miatt. Lucas ugyanis „érzelmi stressz és károkozás” címén potom 1,5 millió dollárra perelte be a hamburgeróriást.

Szemben a fentiekkel, egy 32 éves brazíliai férfi – aki a cég egyik franchise éttermében dolgozott vezetőként – már nem a szalvéták, hanem a kalóriák mennyiségével volt elégedetlen. Sokallta. A neve titokban tartását kérő étteremvezető arról panaszkodott, hogy a vállalat „kötelékében” töltött 12 év alatt jócskán meghízott. A folyamatos minőségbiztosítás érdekében ugyanis az étteremvezetőnek az összes menüsort aprólékosan végig kellett kóstolgatnia, mielőtt még forgalomba kerültek. A bíróság végül igazat adott az ügy anonim sértettjének: a „Mekinek” így végül 17500 dollár kártérítést kellett fizetnie az egykori alkalmazottjának.

Mindehhez képest az már csak hab a tortán, hogy az ismert szendvicsétterem, a Subway vevőinek nem a hálózat produktumainak kalóriaértéke, hanem a hossza nem tetszett. Egy tízfős társaság azért perelte be az étterem-láncot, mert azt tapasztalták, hogy a szendvicsgyáros „Footlong” elnevezésű szendvicse méretében (hivatalosan 10-12 inch) nem felel meg a termék nevének. A rövidebb szendvics kapcsán az étteremlánc közleményben reagált a szőrszálhasogató fogyasztói csapat észrevételére, és végül fejenként 500 dollárt ajánlott fel számukra fájdalomdíjként.

A legmeghökkentőbb ügyek felperesei kezdeményeztek már pert oktatási intézménnyel, időjárásjelentéssel, de még filmes produkcióval szemben is. A pennsylvaniai Misericordia University ápolónőnek készülő egyik diákja, Jennifer Burbella például a két ízben is sikertelen záróvizsgája miatt akart elégtételt venni. A hölgy lényegében azért fogta perbe a főiskolát, mert úgy érezte: nem elég, hogy depresszív hajlamai és vizsgadrukkja amúgy is hátráltatták a stresszes záróvizsga letételét, még a professzorok se voltak túl segítőkészek. És hiába kért az újabb megmérettetés idejére plusz professzori segítséget, „könnyített pályát” – stresszmentes környezetet és bővebb időkeretet –, elvárásai végül nem teljesültek.

Ám még záróvizsgákon sem kell megbukni ahhoz, hogy „turbó-jogvédők” mondvacsinált okok alapján sikeres vádiratokat fogalmazzanak meg. Az, hogy az időjárás-jelentések szavahihetősége sokszor a „lottó ötös” gyakoriságával vetekszik, a legtöbb ember számára nem kérdés. Egy izraeli nő viszont nem érte be ennyivel. A hölgy – aki az előrejelzés alapján napos időre számított, de esőt kapott – a lenge öltözéke miatti meghűlés, majd az influenza, a betegszabadság és a munkavégzésből kieső idő miatt indított pert a téves időjárás-jelentést közzétévő tévécsatornával szemben. A hölgy panaszát a bíróság jogosnak találta, így végül 1000 dolláros kártérítést kapott. Akad viszont olyan helyzet is, amikor egy teljes város kíván perbe szállni vélelmezett igazságáért. A török Batman város történetesen azért indított pert a Warner Brothers ellen néhány éve, mert úgy érezte, a filmmogul jogosulatlanul bitorolja szuperprodukcióinak egyikéhez a város nevét. „Ez a világon az egyetlen Batman nevű város. A szuperhős filmek producergárdája pedig egyáltalán nem tájékoztatott bennünket a terveiről” – summázott dühösen a polgármester.

Olvasson tovább: