hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Homo ludens
Játék az egész világ

2016. 09. 04.
Új játékhálózat vetette meg a lábát Magyarországon: az Imaginarium az erőszak- és szexmentes játékok forgalmazásával kíván egyre nagyobb piaci rést megcélozni. További szereplők is rajtvonalhoz állnak: a világ egyik legnagyobb játékforgalmazója, a vásárlást a szórakoztatással és oktatással kombináló brit Hamleys öt éven belül nyitna ha-zánkban boltot. De szükséges-e a játékpiac ilyen mértékű növelése? Milyen hatással van a játék a gyerekek – vagy akár felnőttek – személyiségére? Mitől jó egy játék? Mindezekről Dr. Duró Zsuzsa gyermekpszichológussal beszélgettünk.

Miért játszunk, mit ad a játék számunkra?

– Gyerekkorban alaptevékenység, életmód a játék, ami nemcsak szórakozás, szabadidős elfoglaltság, hanem nevelő és személyiségfejlesztő hatású is egyben, ez által tanulnak a gyerekek. Általában a konstrukciós játékok, didaktikus játékok, szabályjátékok, szerepjátékok (amelyben kijátssza a gyerek a problémáját, szorongását) építőek a személyiségre. Akit megtanítottak gyerekként játszani, si-kerélményt kapott, viszi tovább, felnőttként is szívesen kártyázik, társasozik stb. Akinek sok kudarcélménye volt, az nem szeret játszani. Azonban aki a játékkedvét egy életen át megtartja, megmarad a szellemében a játékosság. Ez ugyanis önmagában az ember jellemzője, ezért is mondják: homo ludens – játékos ember. George Bernard Shaw szavaival élve: „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.”

Egyre újabb és újabb játékboltok nyílnak meg, a játékok száma pedig szinte exponenciálisan nő… Valóban szükség van ekkora kínálatra, vagy ez inkább már csak üzleti érdek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!