Kereső toggle

Jégesőkárosultaknak segített a HISZ

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több települést is komoly jégverés sújtott a hét elején, Magyarország legkeletibb csücskében, az ukrán–román–magyar hármashatár térségében. A baj ezúttal nem járt egyedül: az almányi méretű jég több épületnek is szó szerint letarolta a tetejét, az ez után hullámokban érkező csapadék miatt pedig több otthon is beázott.

Az elsők között siettek a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának aktivistái az ország keleti sarkát letaroló jégverés után az ott élő bajbajutottak megsegítésére. A budapesti központ azonnali készpénztámogatást nyújtott a katasztrófaelhárítási munkálatok beindításához, a nyíregyháza-orosi önkéntesek saját munkaerejükkel, valamint több mint kétezer négyzetméter fóliával segítették az ottélőket.

„Kedden a kora reggeli órákban egy nagyon heves zivatar érte el az ország legkeletibb csücskét. Az első csapadékhullámmal jégverés is érkezett, több helyütt baracknyi, almányi méretű jégdarabok hullottak, ami komoly károkat okozott a termésben, főként a gyümölcsösökben, de az ingatlanokban, lakóházakban is” – foglalta össze a természeti katasztrófa által okozott károkat Pályi Zoltán, aki önkéntes társaival közösen személyesen is részt vett a mentési munkálatokban.

A nyíregyháza-orosi HISZ vezetője azt is elmondta: azok az otthonok, melyeket vékony, négyzet alakú palatető borított, gyakorlatilag teljesen tető nélkül maradtak. A jégverés erejére jellemző volt, hogy több helyütt nemcsak a cserepeket, de az azokat tartó vékony cserépléceket is összetörte. Emellett erős szélviharral is járt, volt olyan épület Gacsályban, melynek a tűzfalát a szél bedöntötte. A legsúlyosabb kár Rozsály, Méhtelek, Zajta, valamint Garbolc, Nagyhódos és Kishódos településeket érte. (Mérsékelt, illetve csekélyebb kár keletkezett Gacsályban és Tisztaberken.)

A károk felmérése lapzártánkkor még tartott, de a megkérdezett helyi lakosok a Heteknek elmondták: a térségben több olyan település is van, ahol gyakorlatilag minden lakóépületet érintett kisebb-nagyobb mértékben a probléma. A szerda délelőtti tájékoztatás alapján nagyjából kétszáz épületet rongált meg komolyabb mértékig a vihar. A baj – sajnálatos módon – ezúttal sem járt egyedül.

A jégverés a problémának csak az egyik oldala volt, ami megágyazott egy másik súlyos problémának. A tető nélkül maradt házakat ugyanis a jég után komoly esőzések érték el két hullámban, így sok helyütt a beázással is meg kellett küzdeni. A lakó- és egyéb épületek mellett a mezőgazdaság is károkat szenvedett, a nagyméretű jég főként a gyümölcsösökben okozott jelentős pusztítást.

A helyi gazdák helyzetét tovább rontotta, hogy tavaly ugyanezt a térséget egyszer már komoly jégverés sújtotta. Akkor az apró méretű jég inkább a veteményesekben, zöldségesekben okozott nagyobb károkat.

A HISZ aktivistái már a természeti csapás napján a helyszínre siettek. Az önkéntesek összesen több mint kétezer négyzetméter, tetőfedésre alkalmas fóliát vittek magukkal. Habár a fóliázás nem jelent tartós megoldást, a tetők helyreállításáig a beázásoknak így elejét tudták venni.

„Ugyan a tetők fóliázását a hatóságok engedélye alapján csak az erre kiképzett tűzoltók végezhették, ám mindenütt azt tapasztaltuk, hogy nagyon nagy szükség volt a jelenlétünkre és a gyors reagálásra. Czuprák László, a méhtelki polgármester személyes kézfogásokkal köszönte meg a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatanak és önkénteseinek a segítséget” – fogalmazott Pályi Zoltán lapunknak.

Az is igaz azonban, hogy egyelőre csak egy gyors kárelhárítás történt azzal, hogy a tetők le lettek fóliázva. Ez hosszabb távon már csak azért sem jelent megoldást, mivel a nyári meleg, az erős szelek ezeket a fóliákat tönkretehetik, így minél előbb meg kell kezdeni a katasztrófa által sújtott épületek teljes helyreállítását is. (Munkatársunktól)

Ön is segíthet

A HISZ továbbra is várja a nagylelkű felajánlásokat a jégesőkárosultak megsegítésére. A HISZ elkülönített bankszámlaszám: 12072507– 01431114–00300006. A közlemény rovatban kérjük tüntessék fel, hogy a „Szatmári jégesőkárosultak részére”. Adományaikat hálásan köszönjük!

Olvasson tovább: