Kereső toggle

A lei napja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Május elseje hosszú ideje a munka ünnepeként él a köztudatban. A kezdeményezés Chicagóból indult el, még az 1800-as évek végén, amikor a rendőrök tüzet nyitottak a város sztrájkoló munkásaira. Azóta már az egész világon megünneplik. Azonban ez a nap egy sokkal ősibb szokásnak is az ünnepnapja, amely szintén az Egyesült Államokból ered – május elseje ugyanis a lei, azaz a Hawaiiról elterjedt virágkoszorú napja is.

A Csendes-óceánon fekvő, 2400 kilométer hosszan elterülő Hawaii-szigetcsoport 1959-ben lett az Egyesült Államok ötvenedik tagállama. Az ősi polinéz kultúrában (Hawaii őslakosai polinézek voltak) a lei a mindennapi viselet része volt – Hawaiin később rangot és pozíciót volt hivatva jelezni. Ma a hawaiiak a szeretetük kifejezéseként adják a hozzájuk látogatóknak, mindemellett pedig a tiszteletüket vagy a barátságukat is ily módon nyilvánítják ki egymás felé. Ma esküvőkön, ballagáson, szalagavatón akasztják egymás nyakába a füzéreket.

A füzérek szinte bármilyen anyagból készülhetnek, de legtöbbször virágokból, levelekből, gyümölcsökből, termésekből áll egy-egy ilyen remekmű. A legszívesebben használt virágok a tubarózsa, orchidea, szegfű, illetve a páfrány, valamint egy úgynevezett ti-levél, ami egy Hawaiin őshonos örökzöld fának a levele.

Ezt a világhírű hawaii hula táncosok használják előszeretettel saját virágkoszorúik elkészítéséhez.

A növények mellett kagylókat, csontokat, halszálkákat, tollakat vagy művirágokat, papírvirágokat is felhasználnak, bármit, ami egy nyakláncra ráfér díszként. Hawaii egyik szigetén, Ni’ihaun, különleges módon, apró, kagylóhoz hasonló drágakövekkel díszítik az ott lakók füzéreiket.

A füzérek elkészítése bonyolult és hosszadalmas folyamat, ráadásul nem is mindegyik készül ugyanazzal a technikával. Az alohaislandlei.com oldalon akár lei-koszorút is vehetünk, ha nagyon megtetszik valamelyik, vagy megtanulhatjuk, hogyan is készítsünk leit.

A magyar fülnek talán mókásan hangzanak a különböző lei típusok nevei, amik elképesztő módon sodort, kötött, varrt, fércelt vagy más kézműves technikával készülnek, tipikusan más és más növényekkel. Ilyen többek között a haku, hili, hilo, hipu’u, humu, kui, wili.

A hilo típusú lei például sodort technikával készül, mégpedig úgy, hogy két szál kötelet összesodornak, hagyományosan pedig a már említett ti-levelekkel készítik őket. A haku technika alkalmazása során három szálat fonnak össze, ehhez pedig lágyított fakérget, hosszú leveleket és különböző dekoratív növényeket, illetve virágokat használnak fel.

És hogy miért pont május elseje a lei napja? Az anekdota szerint 1927. május elsején Donald Blanding költő és a Honolulu Star Bulletin című helyi napilap szerkesztője azzal a javaslattal állt elő rovatvezetőjének, Grace Tower Warrennek, hogy legyen májusban a lei napja. Warren ekkor ezt mondta: „May Day is lei day”. Azóta május elseje hivatalosan a lei napja. Warren mondatából kapta a címét Ruth és Leonard Hawk még abban az évben született slágere, a May day is lei day in Hawaii.

A lei idei világnapja alkalmából Honoluluban ebben az évben is elkészítették a világ leghosszabb lei-füzérét, amely körülbelül 5336 láb, vagyis több mint 1,6 kilométer hosszú volt.

A lei idei ünnepnapjának célja annak az évszázados hagyománynak az életben tartása, hogy az emberek virágkoszorút adnak és „alohát” mondanak egymásnak. Az aloha szeretetet, békességet jelent a hawaiiak nyelvén, a 19. századtól viszont az angolok elköszönésként kezdték el használni.

Ezen a napon fesztiválokat, ünnepségeket rendeznek az összes jelentősebb Hawaii-szigeten, valamint az iskolákban, óvodákban, Honoluluban pedig kiválasztják az év lei-királynőjét és udvartartását is.

Olvasson tovább: