Kereső toggle

Ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rá

Élelmiszerláncokkal fogott össze a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány és a HISZ

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A halmozottan hátrányos helyzetű településeken élő, 3 év alatti gyerekeket nevelő családok számára nyújt segítséget a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány új programja. Az alapítvány nagy élelmiszerláncokkal fogott össze, hogy a 47, leghátrányosabb helyzetű kistérségben élelmiszercsomagokkal segítse azokat a családokat, ahol valamilyen problémából fakadóan a gyerekek nem tudnak élni az egyébként törvény által számára is biztosított ingyenes ellátás lehetőségével. Az adományok kiosztását országszerte a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata végzi.

Március 23-án került sor az első élelmiszercsomag-osztásra Hevesen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) és 6 nagy élelmiszer-áruházlánc jóvoltából. A program ötletgazdája, Hegedüs Zsuzsa 2008 óta foglalkozik a gyermekszegénység és gyermekéhezés gondjával. 2010-től fut az a program, amelynek keretein belül szintén HISZ-szel együtt rászorulóknak adományoznak vetőmagokat, állatokat, gyümölcsfákat, hogy a családok az élelmiszer-ellátás terén önellátóvá tudjanak válni. Az új program célja, hogy olyan gyermekeket juttassanak alapélelmiszerekhez, akik valamilyen módon az ellátó rendszeren kívül maradnak.

„Több mint 11 ezer kisgyerekről van szó, olyanokról, akik bár a legrosszabb helyzetű családokban élnek, mégsem kapják meg a törvény által biztosítandó egész napi ellátást” – áll a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány közleményében, ami a szervezet új gyermekélelmezési programját ismerteti. A tájékoztató alapján a kisgyerekek törvényben biztosított ellátása ott sérül, ahol az önkormányzatoknak nem rendelkeznek kellő anyagi forrásokkal bölcsődék üzemeltetéséhez. Így pontosan a legszegényebb régiókban jellemző, hogy a 3 év alatti gyerekek élelmezése gondot jelenthet a családoknak.

„A tartós megoldások megvalósításához néhány hónapra van szükség, ezért 2015 decemberében azzal a kéréssel fordultam a Magyarországon működő élelmiszerláncok vezetőihez, hogy ebben az átmeneti időszakban segítsenek azonnali segítséget nyújtani az érintett családoknak. Kérésem igen pozitív és egyöntetű támogatást kapott az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar, a Tesco élelmiszerláncoktól, akik 5-5 millió forint erejéig magukra vállalták a kiosztandó csomagok finanszírozását” – fogalmazott Hegedüs Zsuzsa.

A programnyitó rendezvényen az alapítvány kuratóriumi elnöke tartott sajtótájékoztatót, az üzletláncok vezérigazgatói jelenlétében. Ez után 400 gyermekhez juttatták el a szeretetszolgálat önkéntesei a csomagokat, amely 18 liter tejet, 2 kg rizst, müzlit és 1 kg búzadarát tartalmazott. Közel 7500 hátrányos helyzetű gyereket nevelő családhoz fog eljutni az azonos tartalmú csomagokból.

Már az osztás előtt sorban álltak az érintettek az önkormányzati épület előtt. Beszámolójuk szerint a térségben – még a környező nagyobb városokban is – alig van munkalehetőség, akik dolgoznak, azokat szinte kivétel nélkül a közmunkaprogramban foglalkoztatják. Az anyukák többnyire gyeden vagy gyesen vannak.

Az alapítvány és a HISZ közös programjának híre viszonylag gyorsan eljutott a környékbeliekhez, így a rászorulók néhány személyes adat megadásával azonnal a segítség élvezőivé válhattak.

A HISZ ifjúsági szervezete nagy szerepet vállal az osztásban. Kovács Kristóf, a HISZ ifjúsági szervezetének vezetője elmondta, igyekeznek a programmal kapcsolatos munkából kivenni a részüket. A fiataloknak nagy élményt jelent, hogy segíteni tudnak nehéz helyzetben élő embertársaiknak, akikkel találkozva fontos tapasztalatokkal gazdagodnak és együttérzőbbekké is válnak. Emellett erős közösségteremtő ereje is van az ilyen jellegű munkának. Bárki részt vehet fiatalként a HISZ ifjúsági munkájában, hiszen önálló akcióik is vannak, de a szervezet összes programjából, így a mostaniból is kiveszik a részüket.

Heves mellett szerdán Tenken és Tarnabodon is osztottak csomagokat. A jövőben még 5 hónapig lesznek ilyen akciók szerte az országban.

Olvasson tovább: