Kereső toggle

Tojásban utazók

Egy többgenerációs sikeres vállalkozás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kotogány Kata nagymamája, néhai Kotogány Jánosné egy pár férfiszandálban érkezett a szerbiai Kikindáról a második világháború idején. Kereskedelmi tevékenységét 1968-ban felvásárlóként kezdte a szegedi ÁFÉSZ-nél. Ám egy érdekes találkozásnak köszönhetően 1971-ben magánvállalkozásba kezdett, amit unokája, Kata is lelkesen folytat. A szegedi Mars téri piacon jártunk.

Történt, hogy nagymamám  találkozott egy nagyon kicsi, púpos, csúnya hölggyel, aki magánvállalkozó volt. Azt gondolta, ha egy ilyen nő képes sikeresen vinni egy vállalkozást, akkor ő is biztosan képes lesz erre. Eleinte galamb- és nyúlfelvásárlóként, majd napos baromfi értékesítésével, keltetésével foglalkoztunk. A tojás csak mellékes volt. Az évek során sajnos a napos baromfira már csökkent az igény, nem volt kifizetődő a házi tyúk tartása, ezért 2005-ben a keltetést megszüntettük. Viszont az étkezési tojásra megnőtt a kereslet. Ma leginkább ebből élünk. Apukám vette át a céget, majd miután 2007-ben férjhez mentem, már külön vállalkozásban értékesítünk a férjemmel tojást, száraz tésztát, babot, mákot, diót, gombát itt a szegedi Mars téren.

Szüleid rábeszélésére teszed ezt, hogy követed a példájukat vagy önszántadból választottad?

– A szüleim mindig munkára neveltek bennünket. Hamarabb voltam a piacon, mint otthon. Mikor megszülettem, előbb a piacra vittek a nagymamámhoz, ahol apukám közölte: itt a második otthonod. Ez így is lett. Négyéves korom óta minden hétvégémet itt töltöttem. Szerintem elvárásuk volt velünk szemben (az öcsémmel együtt), hogy folytassuk a már jól bejáratott üzletet. Természetesen a férjemmel mást is kipróbáltunk. 2005-től 2013-ig nemzetközi fuvarozással is foglalkoztunk három kamionnal.

Látszik, hogy minőségi tojásokat árultok, állattenyésztőktől vásároljátok?

– Az apukám két-három helyről vásárolja fel, mi a férjemmel csak egy helyről vesszük. Velük több, mint tíz éves szakmai kapcsolatunk van. Nagyon vigyázunk a minőségre.

Befolyásolja-e a tojások minőségét a baromfi tápláléka, illetve az állat tartása?

A tojás külalakját leginkább a tyúk fajtája határozza meg. Ezek a tojó hibridek már úgy vannak kitenyésztve, hogy szép barna legyen a tojás héja, gazdaságosan tojjanak, szinte még a tojások mérete is egyforma.

Hogy látod, a mai multikulturális világban milyen mértékben vásárolnak hazai tojásokat az emberek?

– Csak a hazait keresik. Mi ezért sem árulunk importtojást…

Körülnézve itt is látom, hogy a tojás, illetve a magyar gazdák által termelt zöldség és gyümölcs jóval alacsonyabb áron kapható az import élelmiszerekhez képest. Szerinted mi az oka ennek, és hogyan lehetne kiküszöbölni?

– Ezt nem kell kiküszöbölni. Az import azért drágább, mert hiányt pótol. Ha valamire megnő a kereslet, annak az ára felmegy. Amiből sok van, annak az ára lemegy. Ilyen egyszerű az egész.

Az általatok kínált jó minőségű tojás máshova is eljut?

– Foglalkozunk kiszállítással itt Szegeden és vonzáskörzetében. Számos étteremnek, cukrászdának, kisebb boltoknak, nagykereskedéseknek mi szállítunk.

A tojás vásárlásánál mire kell figyelni?

– A friss tojás mindig fényes héjú, nem lötyög a sárgája, szinte visszamosolyog a tálcáról.

Ezek a különböző betű- és számjelzések mit jelentenek a tojáson?

– Ez egy regisztrációs szám, úgynevezett termelői kód, amit fel kell tüntetni rajta. Az első számjegy a baromfitartás technológiai kódját jelenti: 0-val az organikus termelést jelöli, az 1-es a szabad tartásban termelt tojás, a 2-es az alternatív tartásban termelt tojás, a 3-as szám pedig a ketreces tartásból származó tojásra utal. A második két karakter a termelő ország kódját jelenti: például a HU a magyar termelők kódja. Végül a termelőtelep azonosító kódja jön. Ez alapján minden tojás jól visszavezethető a származására.

Általában mennyi ideig tárolhatók hűtőszekrényben?

– A tojásra 28 nap szavatossági időt adnak.

Nagy dilemma, hogy a hűtőszekrényben való tárolás előtt le kell-e fertőtleníteni vagy vízzel meg kell-e tisztítani a tojásokat?

– Mi mindig csak felhasználás előtt szoktuk fertőtleníteni, két százalékos hipóoldattal. Nem jó hamarabb, mert elveszíti a természetes védőrétegét, és gyorsabban megromlik.

A tojás hány éves kortól ajánlott fogyasztásra?

– Mivel állati fehérje, csak egyéves kor után ajánlott adni a gyerekeknek, ugyanúgy, ahogyan a tehéntejet is.

A sárgáját viszont már korábban is lehet adni a babáknak.

 

Diótorta újragondolva

Tészta: Nyolc tojássárgáját kikeverünk (robotgéppel) 12 dkg cukorral, kevés szódabikarbónával. Beleteszünk 12 dkg darált diót, 2 kanál zsemlemorzsát, és 8 tojás felvert fehérjével lazán összekeverjük. Sütés: 200 Celsius fokon körülbelül 15 percig.
A tészta először felpuffad, utána szépen lelapul. Kicsit kihűl, utána 5 egyenlő széles „szalagra” vágjuk. (Centivel szoktam mérni, mert fontos az egyenlő szélesség.)
Krém: 7 dl tej, 2 csomag vaníliás puding, 25 dkg cukor. Ezeket felfőzzük, és még melegen 1 margarint elkeverünk benne. Ha a krém kihűlt, egyenletesen a szalagokra kenjük, és csiga alakban egymás mellé állítjuk őket: az első szalagot feltekerjük, mint egy roládot, majd talpára állítjuk. A következő szalagot hozzáragasztjuk a krémmel a tekercshez, majd a következőket is. Végül az egészet bekenjük a maradék krémmel, és darált dióval bevonjuk. Így egy nagyon mutatós torta alakzatot kapunk.

Olvasson tovább: